Superstiții despre sărăcie

La debutul fiecărui an, sperăm să avem parte de cât mai multă prosperitate, așa că nu ar fi rău să aflăm cum încercau înaintașii noștri să se ferească de opusul său. Înainte de a trece în revistă superstițiile principale despre sărăcie din România (cele care ne interesează cel mai mult), să vedem câteva de pe alte meridiane ale lumii...

La turci, dacă îți îmbraci pantalonii stând în picioare, este un semn de sărăcie. De asemeni, dacă prinzi ori omori un păianjen din casă, atragi sărăcia asupra familiei tale!

Aidoma românilor, bulgarii cred că dacă vezi pe jos o monedă și o ridici te așteaptă noroc în plan financiar. Dacă, însă, nu o iei, vei fi urmărit de sărăcie!

Evreii erau convinși că atunci când li se spărgea o oglindă, îi așteptau șapte ani de sărăcie!
Superstiții sărăcie

Sârbii aveau superstiția că un copil născut în decursul unei eclipse era condamnat să fie mereu sărac.

La chinezi, o floare care se veștejea sau se usca brusc semnala sărăcie pentru deținătorul acesteia.

Superstițiile lunii ianuarie

În Occident, rândunelele ce-și făceau cuib sub streșina casei tale îți vesteau sărăcie. Totodată, se spunea că pentru ca un om născut în octombrie să fie ferit de necazuri în dragoste și în activitățile financiare, trebuia să poarte tot timpul asupra lui o piatră de opal.

Nu se recomanda să ai în grădina sau pe proprietatea ta cedri, întrucât acești arbori ar fi adus sărăcie asupra familiei tale.

Dacă cheltuiai vreun ban în prima zi a Anului Nou, erai, pare-se, sortit să fii sărac toată viață.

Superstiții românești despre sărăcie


Românii credeau că nu este auspicios să se lase cu totul o masă goală pe 1 ianuarie, prima zi a anului, fiindcă acest lucru putea să le invite în casă sărăcia!

Exista și superstiția că fiecare om are de partea lui un noroc anume. "Norocul omului bogat este foarte muncitor. Asudă și muncește de dimineață până seară, numai ca omul lui să fie bogat. Cel sărac are un noroc bogat sau leneș, care stă toată ziua și nu face nimic, și atunci omul trebuie să muncească singur pentru el." (Marcel Olinescu, "Mitologie românească")

În Ajunul Bobotezei, fetele puneau prin gard busuioc. Cele care și-l găseau, a doua zi dimineață, cu brumă pe el, urmau să aibă un soț bogat. Cele care, dimpotrivă, îl aflau fără brumă, aveau să aibă un bărbat sărac!

De Crăciun, avea loc un alt fel de ghicire al celui sortit unei fete. Se puneau în casă, în trei locuri diferite, pâine, apă, și inele de aur, argint și alamă. Apoi, era adusă înăuntru o găină. Dacă această ciugulea din pâine, fata avea să aibă un soț bețiv; dacă bea apă, unul bețiv; dacă lua în cioc un inel de aur, un bărbat bogat, unul de argint, un soț nici bogat, nici sărac, unul de aramă, un bărbat foarte sărac.

Când găsești un ac, e semn de sărăcie.

Sucevenii aveau credința că atunci când le urla câinele, făcea a sărăcie. La fel, ținerea hulubilor în casă. Cine îndrăznea să fure un ou, era sortit de Dumnezeu la șapte ani de sărăcie! Șobolanii mulți preziceau, la rândul lor, o vreme de lipsuri.

Vâlcenii spuneau că e rău de sărăcie să sufli pe beregata cocoșului, iar tecucenii atunci când aduni fier ruginit! La Tecuci, furnicile cu aripi adunate grămadă pe pământ vesteau mare lipsă și sărăcie.

În Bucovina nu se recomandă ca mama să-i dea cadou miresei o furcă, ca să nu-i dea astfel, sărăcie în viitoarea sa viață de familie.

Tecucenii erau, de asemeni, încredințați că faci a sărăcie atunci când mănânci mămăligă direct din ceaun. Bogăția îi ocolea și atunci când păsările umblau cu aripile în pământ, pisica le miauna în casă. Miercurea nu era o zi de bun augur pentru nașterea unui copil, întrucât acesta era destinat să traiască numai până la 30 de ani și să fie sărac. Totodată, copiii cu părul zburlit și prea mâncăcioși atrăgeau, și ei, sărăcia!

Ilfovenii ziceau că cine dormea cu palmele lipite și așezate între picioare făcea a piază rea și sărăcie.

Și pentru unii ieșeni, trăgeai a sărăcie dacă dormeai cu mâinile între picioare. La fel, în cazul în care găinile făceau ouă mici, părăsite, fiindcă ar fi fost "călcate" de diavol, ori în care, spre inserat, vitele nu veneau acasă, ducându-se în ocoale străine. Copilul care dormea cu burta în jos și cu șezutul ridicat era considerat a fi de soi rău și a trage a calicie.

Surse principale:
- William Carroll: Superstitions: 10,000 You Really Need
- Richard Webster: The Encyclopedia of Superstitions
- Cora Linn Daniels, C. M. Stevans: Encyclopædia of Superstitions, Folklore, and the Occult Sciences of the World
- Artur Gorovei: Credinți și superstiții ale poporului român
- Antoaneta Olteanu: Școala de solomonie

Superstiții despre bani din toată lumea

Sursă imagine: El Gallo 
Superstiții despre sărăcie Superstiții despre sărăcie Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 03, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.