Cât de mari sunt lucrările Tale, Doamne | O poveste cu tâlc

Psalmistul a scris: "Cât de mari sunt lucrările Tale, Doamne, şi cât de adânci sunt gândurile Tale!" (Psalmul 92:5)

Care este, de fapt, diferenţa dintre "măreţia" faptelor lui Dumnezeu şi "adâncimea"gândurilor Sale?

Trei feluri de oameni 

O poveste cu tâlc
Imaginează-ţi un imens copac Sequoia, avântându-se zeci de metri către ceruri. Oamenii care trec pe lângă el se împart în trei categorii:

Unii îl întâlnesc în drum, dar nu iau deloc seama la înălţimea sa extraordinară.

Alţii îşi ridică ochii şi nu pot să nu se simtă copleşiţi de mărimea sa ieşită din comun.

Cei cu adevărat înţelepţi înţeleg că pentru a ajunge la o asemenea înălţime, un astfel de copac trebuie să fie echilibrat, stabilizat de nişte rădăcini uriaşe.

Psalmistul a fost uimit de ambele aspecte ale lui Dumnezeu. El a fost conştient de ceea ce i se arată în faţă ochilor - "Cât de mari sunt lucrările Tale." Dar a avut totodată şi înţelepciunea de a realiza că la fel de mult îi era ascuns vederii - "cât de adânci sunt gândurile Tale!"

Câţi inşi obtuzi îşi irosesc viaţa fără a observă nici măcar o clipă minunile universului... Exact acest lucru ni se spune în continuare în Psalmul 92: "Omul prost nu cunoaşte lucrul acesta." Omul "prost"  îşi duce traiul fără a băga în seamă magnificul arbore Sequoia din preajma sa.

Desigur, sunt şi ceilalţi oameni - poate cei mai mulţi din lume - care nu au putinţa să discearnă decât ceea ce le apare în faţa ochilor - "cel nebun nu ia seama la el." "Nebunul" nu reuşeşte să înţeleagă că o parte imensă din acest copac este ascunsă vederii şi este îngropată adânc sub pământ. Căci toţi cei care suntem uimiţi de minunile lumii nu trebuie să uităm că la fel de multe sunt ascunde vederii şi înţelegerii noastre.

Text inspirat de o poveste a lui Mishlei Yaakov HaMenukad - Rabinul Yaakov din Dobnow 


Articole din acelaşi domeniu în Blogul Dianei:

Transformă-te într-un lac | O poveste cu tâlc 

Omul care a vrut să aline toate durerile lumii 

Care este cântecul destinului tău? | O poveste cu tâlc
Cât de mari sunt lucrările Tale, Doamne | O poveste cu tâlc Cât de mari sunt lucrările Tale, Doamne | O poveste cu tâlc Reviewed by Diana Popescu on august 08, 2015 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.