7 octombrie: Ziua Mondială a Bumbacului

 Ziua Mondială a Bumbacului are loc anual pe 7 octombrie. Bumbacul este practic, confortabil, durabil și hipoalergenic, fiind, de aceea, unul din materiale cele mai întâlnite în garderobele noastre. Este și un produs de impact, de care depind economic milioane de cultivatori și familii din întreaga lume. 


Ziua Mondială a Bumbacului evidențiază rolul acestuia în furnizarea de joburi și menținerea stabilitățîi economice cel puțin în cele mai slab dezvoltate țări.                                              


7 octombrie: Ziua Mondială a Bumbacului

Ziua Mondială a Bumbacului a fost lansată pe 7 octombrie 2019, la inițiativa "Bumbac pentru patru țări": Benin, Burkina Faso, Ciad și Mali. Evenimentul a fost organizat de secretariatul Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură, a Conferinței Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare, Comitetului Consultativ Internațional al bumbacului și Centrului de Comerț Internațional. 


Cum spuneam, bumbacul este o plasă de salvare pentru țările cele mai puțin dezvoltate și în dezvoltare. Este o sursă majoră de venit și trai pentru mulți lucrători rurali și mici întreprinderi. În vreme ce ocupă 2,1% din terenul agricol al lumii, bumbacul îndeplinește 27% din nevoile de textile ale lumii, și aproape nimic din acest produs nu este risipit. Este utilizat pentru hrănirea animalelor, cosmetice, uleiuri comestibile, textile și altele, și aduce beneficii de mai mult de 100 de milioane pentru familii din 75 de țări de pe cinci continente. 


6 octombrie: Ziua Bursucului


Lucruri interesante despre bumbac


- În unele zone sărace, o tonă de bumbac asigura munca de un an pentru o medie de cinci oameni.


- Cu o cultivare începând uneori între decembrie și martie, bumbacului îi ia circa 200 de zile pentru a crește.


- Bumbacul este una dintre cele mai absorbante fibre disponibile.


- Bumbacul devine mai tare când este umed, spre deosebire de cele mai multe tipuri de fibre, care se înmoaie când se umezesc.


- Pe plan mondial sunt comercializate patru plante de bumbac: Gossypium hirsutum, Gossypium arboreum, Gossypium barbadense și Gossypium herbaceum. 


7 octombrie: Ziua Internațională a Comunicării Pașnice

7 octombrie: Ziua Mondială a Bumbacului 7 octombrie: Ziua Mondială a Bumbacului Reviewed by Diana Popescu on octombrie 06, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.