Nebunul: Simbol și semnificație

 Nebunul este un personaj ce a apărut în multe basme și legende, fiind asociat cu bufonul curții regale din vechime și având un soi de "licență / autorizație a nebunului" de a spune adevărul fără a se teme de vreo consecință, pedeapsă, având în vedere că adevărul era prezentat de acesta sub forme umoristice, ca satire semnificative.


Curent, măscăriciul purta  clopoței, un sceptru sau o tichie (de mărgăritar) a "nebunului" și haine grotesc colorate, toate acestea fiind frecvent reproduce în straiele contemporane de "Mardi Gras" ("Marțea Grasă"). 


Nebunul ca farsor sau persoană pusă pe șotii (proverbialii Păcală și Eulespiegel) a fost un erou popular din secolul al XVI-lea. Cel mai vestit nebun din tradiția din limba engleză este bufonul regelui din piesa de teatru "Lear" a lui Shakespeare (1606).                                   


Nebunul: Simbol și semnificație

Nebunul este, de asemeni, "cartea zero" a Arcanei Majore din pachetul de tarot, portretizat ca un călător în zdrențuri, cu un mic câine sărind la el. Simbolismul cărții de joc este interpretat astfel: Nebunului, întru totul spontan și natural, ii lipsește experiență de viață, dar și orice urmă de prefăcătorie; el este un precedesor al "joker-ului" din pachetul de cărți modern. 


Într-o legendă ebraică, înregistrată de E. bin Gorion, un om înțelept și-a pierdut mințile fiindcă era preocupat numai de cărți și își neglija viața de zi cu zi. El a început să se poarte ca un nebun și a fost angajat de un rege pentru a-i servi ca bufon. Dar, când a scăpat de nebunie, i-a reproșat stăpânului său îngustimea minții sale. Regele a pus să fie bătut și la izgonit din palat. Așa ar da de înțeles versetul din Biblie, "Muștele moarte strică și acresc untdelemnul negustorului de unsori; tot așa puțînă nebunie biruie înțelepciunea și slava" (Ecleziastul 10:1). 


În Evul Mediu, cei bolnavi mental erau etichetați ca nebuni și erau obligați să poarte tichia și haina nebunului, iar principiul "permisiunea nebunului" era extins către ei.


Asocierile farselor bufonului cu comportamentul bolnavului mental au continuat în timpurile moderne. "Paradisul nebunului" este o stare de iluzie fericită, iar "autorizația nebunului" este văzutăca una cu totul neproductivă. 


Till Eulenspiegel: Simbol și semnificație


Nebunul: Simbol și semnificație Nebunul: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on octombrie 06, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.