6 octombrie: Ziua Pălărierului Nebun

 Marcată anual, pe 6 octombrie, Ziua Pălărierului Nebun readuce în prim plan un personaj cheie din cartea "Alice în Țara Minunilor", a lui Lewis Carol.


Această sărbătoare, la început neoficiala, a fost creata în 1986 în Boulder Colorado, SUA, de către un grup de tehnicieni în computere, inspirați de Pălărierul Nebun și glumele sale caraghioase luate în serios!


În opera lui Lewis Carol, Pălărierul este un chițibușar excentric care este prins în timp, pentru totdeauna, la un ceai împreună cu prietenul său Iepurele alb, un iepuraș obsedat mai mereu de cât îi arăta ceasul.


Data acestui eveniment a fost aleasă după modul în care John Tenniel a ilustrat "Alice în Tara Minunilor". Desenatorul englez l-a înfățișat pe Pălărier cu un joben având pe el o hârtiuță pe care scria 10/6. 10/6 se referea la prețul pălăriei, adică 10 șilingi și 6 pence. Întrucât inițiatorii sărbătorii erau din Statele Unite ale Americii, unde formatul datei este lună/zi, au interpretat-o, în șagă, ca 6 octombrie!


6 octombrie: Ziua Pălărierului Nebun



După ce, mai întâi, a devenit cunoscută pe rețelele de computere, Ziua Pălărierului Nebun a fost recunoscuta ca oficiala în America din 1988, când a ajuns să fie tot mai prezentă pe paginile publicațiilor, ziarelor, magazinelor.


Dacă ai citit cartea "Alice în Tara Minunilor", sau i-ai văzut o ecranizare, ar trebui să știi că Pălărierul Nebun este un personaj excentric, aiurit, distractiv, remarcat prin ghicitorile sale ridicole (sau nu?). El este nostim, mai ales că ne aduce în contact cu partea proastă , stupidă (daca suntem în stare să ne-o recunoaștem!) a personalității noastre. 


"Nebun ca un pălărier" este o expresie englezeasca ce se referă la o persoană care nu este în toate mințile. De unde s-a ivit aceasta sintagmă? În secolele XVIII și XIX din Anglia, mercurul avea un rol principal în obținerea de postav care, la rândul său, era întrebuințat pentru producerea pălăriilor. Oamenii care lucrau în fabricile de pălării erau expuși unor cantități dăunătoare ale acestui metal. Otrăvirea cu mercur le provoca multora demență, astfel încât expresia de mai sus a ajuns a se referi la cineva sărit de pe fix!


Știai că Lewis Carol nu și-a numit niciodată acest personaj "Pălărierul nebun", spunându-i doar "Pălărier"?


Oricum, poți celebra ziua de 6 octombrie citind/recitind "Alice în Țara Minunilor" sau urmărind un film inspirat de aceast carte, purtând un joben/o pălărie excentrica întreaga zi sau chemându-ți prietenii la o petrecere cu ceai având drept temă "Alice în Țara Minunilor"!


O lecție de viață de la Pălărierul nebun

6 octombrie: Ziua Pălărierului Nebun 6 octombrie: Ziua Pălărierului Nebun Reviewed by Diana Popescu on octombrie 05, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.