A cărui viață ai vrea să o trăiești? | Poveste cu tâlc

 Avem mai mereu impresia, credința că suntem supuși unei vieți implicând mai multe și mai mari suferințe decât ale altora? Am vrea să ne schimbăm viața cu cea a altcuiva, care pare să fie mai fericit decât noi? Ei bine, această poveste cu tâlc ne da răspunsuri la astfel de întrebări...


Un învățător spiritual ajunsese să fie extrem de sâcâit de ucenicii săi care se contraziceau tot timpul despre care dintre ei suferă cel mai mult în accederea către împlinirea spirituală. Săptămână după săptămână, fiecare dintre ei pretindea că este supus celor mai mari chinuri și, mai mult decât atât, clama că ceilalți tovarăși ai lui nu sunt îndreptăți de nimic să aibă suferințe mai mici decât ale lor.  

  

A cărui viață ai vrea să o trăiești? | Poveste cu talc

Oricare dintre ei gândea, "Dacă suferința mea ar fi la fel de mică pecum a lor, aș putea râde și aș putea  fi vesel, în loc să fiu silit să port această durere pătrunzătoare chiar și în ochii mei". 


Într-o zi de iarnă, învățătorul și-a adunat discipolii în jurul unui copac noduros și i-a înmânat fecaruia dintre ei câte un creion, o coală albă de hârtie, un plic cu o gaură într-un colț, și le-a spus:


"Sunt îngrijorat că mulți dintre voi simt că Spiritul le-a dat o povară mai grea decât semenilor voștri. M-am rugat ca Spiritul să mă sfătuiască în această privință, iar acesta mi-a dat o soluție. Vă veți scrie pe câte o foaie de hârtie suferințele personale, și o veți pune în câte un plic. Scrieți-vă numele pe plic și găsiți câte o ramură a copacului în care să îl agățați. 


Spânzurătoarea: Poveste cu tâlc


Acest copac noduros este cel al suferințelor voastre. Spiritul a făgăduit că în acest fel vă veți elibera de suferințele voastre. Totuși, după ce vă așezați pe o creangă a arborelui plicul, trebuie să luați, în schimb, un alt plic de pe el. Fiecărui ucenic i se va permite să își schimbe suferințele cu cele ale altuia pe care le va prelua din copacul ăsta în jurul căruia suntem. După asta se va pune punct, și Spiritul promite că fiecare dintre voi va fi mai mulțumit cu suferințele pe care le va prelua astfel. "


După ce au procedat așa cum le spusese liderul, a durat destul de mult mult până când discipolii s-au hotărât ce plic să aleagă  din arbore. Până la urmă, fiecare dintre ei a decis să ia din copac propriul său plic. 


Spiritul a avut dreptate. Fiecare a fost mai satisfăcut în a-și îndura propriile suferințe, decât pe cele ale altuia. 


Top 9 povești cu tâlc din Panciatantra

A cărui viață ai vrea să o trăiești? | Poveste cu tâlc A cărui viață ai vrea să o trăiești? | Poveste cu tâlc Reviewed by Diana Popescu on octombrie 28, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.