29 octombrie: Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral

 Organizația Mondială a Accidentului Vascular Cerebral declară că unul din patru adulți are o astfel de afecțiune în decursul vieții sale și, de aceea, Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral țintește să crească conștientizarea despre acest lucru în întreaga lume. Simplu spus, un accident vascular cerebral se petrece atunci când alimentarea cu sânge a creierului este întreruptă, ceea ce duce la o deteriorare temporară sau permanentă a celulelor creierului. 


O persoană se poate recupera după un accident vascular cerebral, dar cei care nu reușesc asta fie suferă de o dezabilitate, fie, în cel mai rău scenariu, mor. Ziua Mondială a Accidentului Vascular Carebral învigorează ideea că această afecțiune poate fi prevenită. Unul din cele mai bune lucruri pe care le putem face pentru a preveni riscul acestuia este să devenim mai activi din punct de vedere fizic. Făcând exerciții fizice regulate și mâncând ori băund bine, corect, ne ajută să nu mai fim parte a statisticii unul dn patru. Accidentul vascular cerebral este cauza numărul unu a dizabilităților și a doua cauza a morții oamenilor din pricina unei boli.

                               

29 octombrie: Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral

Organizația Mondială a Accidentului Vascular Cerebral a marcat prima Zi Mondială a Accidentului Vascular Cerebral în 2006. Organizația a fost înființată în același an, după uniunea Societății Internaționale a Accidentului Vascular Cerebral și Federația Mondială a Accidentului Vascular Cerebral. În propriile sale cuvinte, misinea acestei organizații este "să promoveze cercetarea și învățarea în această arie, ceea ce va îmbunătăți îngrijirea victimelor accidentelor vasculare cerebrale din toată lumea". 


Organizația este, de asemeni, dedicată recunoașterii și aprecierii eforturilor tuturor profesioniștilor medicali și nemedicali care s-au angajat în reducerea ratei accidentului vascular cerebral de pe întreg globul. Totodată, organizația găzduiește un congres / atelier de lucru bianual la care, până acum, peste 2.400 de participanți au învățat seturi de abilități importante în acest sens. Pentru a avea o audiență și mai extinsă, organizația a creat o platformă de e-learning numită World Stroke Academy.


Cum spuneam, un accident vascular cerebral se produce când afluxul de sânge către creier este întrerupt, fie total, fie parțial. Fiindcă celulele creierului necesită constant oxigen și nutrienți, dacă afluxul de sânge nu este refăcut la timp, celulele încep să moară. De aceea, este extrem de important ca pacientul să primească tratament cât mai de curând dacă sunt suspectate simptome ale accidentului vascular cerebral. Unele din semnele afecțiunii sunt: pierderea mișcării, simțirii și/sau vederii pe una dintre laturile corpului, combinată cu amețeală, confuzie și dificultate în vorbire. Oamenii care fumează, au un nivel înalt de tensiune sanguină ori colesterol, diabet și obezitate au cel mai mare risc de a avea un accident vascular cerebral.


Repere din istoria Zilei Mondiale a Accidentului Vascular Cerebral


- Cu 2.400 de ani în urmă: Medicul grec Hipocrate este prima persoană care înregistrează accidentul vascular cerebral în istorie, numindu-l "aplopexie", pe care o descrie ca "stagnare a sângelui provocând o întrerupere a "spiritului" către creier și corp".


- Anii 1.800: Tot mai multe cercetări arată că accidentul vascular cerebral constă, de fapt, din reducerea fluxului de sânge către creier, ceea ce le permite doctorilor și chirurgilor să înceapă tratamentul arterei carotide.


28 octombrie 2022: Ziua Bandanei


- Anii 1.900: Studiile medicale indică faptul că nivelurile ridicate de colesterol, fumatul și tensiunea înaltă a sângelui sunt mari factori de risc pentru accidentul vascular cerebral. 


- Anii 2.000: O metodă de răspuns rapid, eficient  pentru micșorarea deceselor provocate de accidentul vascular cerebral este dezvoltată în spitale. 


Lucruri uluitoare despre accidentul vascular cerebral


- Jumătate dintre oamenii care au suferit un accident vascular cerebral până la vârsta de 65 de ani sau mai mult trebuie să trăiască cu o dizabilitate pe tot restul vieții lor.


- Creșterea obezității din lume a condus la mărirea cu 12% a accidentelor vasculare cerebrale în ultimii 15 ani.


- Cu o mai mare conștientizare și un tratament îmbunătățit, timpuriu, mulți oameni afectați au o mai mare șansă de recuperare decât altădată.


- Tratamentele cu substanțe de subțiere a sângelui minimizează problemele bolnavilor cu accidente vasculare cerebrale. 


29 octombrie: Ziua Mondială a Psoriazisului

29 octombrie: Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral 29 octombrie: Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral Reviewed by Diana Popescu on octombrie 28, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.