DICTIONAR DE COSMETICA ONLINE - Litera L

L

-LABDANUM - Rasina uleioasa a carei culoare variaza intre brun inchis si verzui , cu miros parfumat , obtinuta sub forma de suc din anumite specii de trandafir salbatic.
-LACTAT DE SODIU - Sare de sodiu a acidului lactic , utilizata ca agent de legare a apei si ingredient de ajustare a valorii pH-ului unui produs cosmetic.
-LACTAT LAURIL – (Lauryl Lactate) Amestec de alcool laurilic si acid lactic folosit ca agent de intretinere a pielii si emolient .
-LACTAT MENTIL – (Menthyl Lactate) Utilizat in cosmetica ca sursa de parfum si agent de racire. Este un derivat al mentolului , fata de care este mai putin iritant.
-LACTILAT LAUROIL DE SODIU – (Sodium Lauroyl Lactylate) Folosit sa emulsifiant si agent de intarire (crestere a vascozitatii) produselor cosmetice.In concentratii mari are calitati de surfactant.
-LACTOBIONAT - (Lactobionate) Polizaharida cu proprietati de legare a apei pentru piele.
-LACTOBIONAT DE SODIU – Pudra alba si cristalina folosita pentru sintetizarea altor substante chimice.Utilizat drept conservant in produsele de ingrijire a pielii.
-LACTOPEROXID - (Lactoperoxidase) Enzima derivata din lapte , cu caracteristici antibacteriale fata de piele ; se foloseste pentru eliminarea bacteriei care produce acneea.
-LAMINARIA DIGITATA – Alga utilizata in cosmetica ca agent de intarire/de vascozitate , agent de legatura a apei , si antioxidant.
-LAMINARIA JAPONICA- Alga utilizata in cosmetica ca agent de intarire/de vascozitate , agent de legatura a apei , si antioxidant.
-LAMINARIA LONGICRURIS – Alga utilizata in cosmetica ca agent de intarire/de vascozitate , agent de legatura a apei , si antioxidant.
-LAMINARIA SACCHARINE - Alga utilizata in cosmetica ca agent de intarire/de vascozitate , agent de legatura a apei , si antioxidant.
-LANOLAT IZOPROPIL – Derivat din lanolina , este utilizat in cosmetica ca emolient si agent de marire a vascozitatii.
-LANOLINA – Ingredient comun al basamurilor pentru buze , sampoanelor , lotiunilor si altor produse cosmetice.Provine din sebumul secretat de ovine , gasindu-se in lana acestora.Acest sebum este colectat , neutralizat , filtrat , decolorat si deodorizat , obtinandu-se o crema cu o consistenta ceroasa , de culoare galbuie.Contraindicata in cazul unui ten sensibil , alergic la lana.
-LANOLINA ACETILATA – Emolient derivat din lanolina.
-LAPTE DE CASTRAVETI – Folosit pentru tenul normal , uscat sau gras , in functie de cantitatea de alcool uilizata.
-LAPTE GEL DEMACHIANT- Gel demachiant pe baza de produse din lapte.
-LARVE TROMBICULIDE - Larve care au nevoie de organisme animale ca surse de proteine ; ele se ataseaza la radacina parului , prin care isi introduc saliva sub piele. Pentru a-si completa ciclul evolutiei ele se desprind de par dupa 1-4 zile de hranire.
-LAURAT SORBITAN PEG-80 – Ingredient surfactant mediu.
- LAURET -23 - (Laureth-23) Derivat din alcool laurilic , utilizat ca surfactant si emulsifiant.
-LAURET – 4 – (Laureth-4) Derivat din alcool laurilic , utilizat ca surfactant si emulsifiant.
-LAURETI - Substante care in diverse combinatii se folosesc pentru crearea unei game largi de agenti de curatare de intensitate medie (surfactanti).
-LAMAIE – Iritanta si senzitiva pentru piele.Desi are proprietati antibacteriene , iritatia poate afecta raspunsul imunitar al pielii.
- LAPTUCA – (Lactucarium Officinalis) Utilizata pentru depigmentarea si improspatarea tenului , pentru tratamentul pielii congestionate (sub forma de cataplasme).
-LAURAMIDE DEA – Substanta chimica alba , ceroasa , folosita la producerea sampoanelor , a spumantelor de baie , si a detergentilor , ca surfactant sau generator de spuma.Poate avea un efect iritant mediu asupra pielii.
-L-CARNITIN – (L-Carnitine) Cunoscut si sub numele de acid carboxilic , cu proprietati antioxidante.
-L-CISTEINA – (L-Cysteine) Substanta antioxidanta.
-LECITINA – Utilizata ca emulsifiant si surfactant , bogata in vitamina B si inozitol (inositol).Se gaseste in galbenusul de oua , si este produsa din uleiul de soia.
- LENTIGINE – (Lentigo sau alunite ) Pete mici pe piele de culoare maro-negru , cu diametre sub 3 milimetri , provocate de cresterea numarului de melanocite. Nu sunt determinate de expunerea la soare.
-LEUCIN- (Leucine) Aminoacid cu proprietati naturale de hidratare.
-LEVANTICA – (Lavandula vera/officinalis) (din cuvantul latin “lavare”=a spala) .Datorita proprietatilor sale antiseptice , calmante si de insanatosire , este utilizata pentru sampoane , sapunuri , lotiuni de baie , produse corporale , parfumuri , coametice. Sub forma de comprese , folosita la tratarea acneei si ciupercilor.
-LEZIUNI- Tesuturi anormale ale corpului , provocate de infectii , accidente , neoplasme , de natura autoimunitara sau metabolica.
-LICHEN PLAN – (Lichen Planus) Boala de piele comuna , cu dezvoltare graduala , fara cauze clare , care se poate mentine intre cateva luni si cativa ani.Poate apare oriunde pe piele , dar se manifesta in special in interiorul zonei genunchiului si a incheieturii mainii , pe gambe , spate si gat.Uneori saunt afectate gura , unghiile , sau organele genitale.
-LICHEN SCLEROATROFIC - (Lichen Sclerosus) Boala de piele care afecteaza in special zona anala si ce a a vulvei.Apare de obicei la femei aflate la menopauza , darpoate afecta si barbatii , in zona glandului penisului.Poate fi provocata de o supraactivitate a sistemului imunitar.
-LICHEN SIMPLEX CHRONICUS – Afectiune a pielii caracterizata prin mancarime cronica .Scarpinarea constanta provocata de mancarime determina formarea unui ten maroniu , gros. La persoanele cu piele sensibila , poate apare o iritatie de lunga durata.
-LICHEN STRIATUS – Afectiune a pielii constand din mici umflaturi.Boala incepe prin aparitia unor mici pete roz sau rosii , care dupa o saptamana sau doua se conglomereaza sub forma unei cruste solzoase de culoare rosu pal.
-LICHID REMODELANT RETRACTANT – Produs pentru celulita incrustata , de micsorare a volumelor in exces si retractare a invelisului cutanat.
-LICOPEN – Pigment carotenoid cu puternice proprietati antioxidante.
-LIME – (Tilia cordata) Fruct citric ale carui compusi volatili sunt iritanti si fotosenzitivi pentru piele.Se foloseste sub forma de ulei sau extract.
- LINIMENT – Produs limpede sau alburiu , cu consistenta lichida sau semilichida , de aplicare locala sau frictionare ; pomada , unguent , crema .
-LIMNANTHES ALBA – Planta din a carei semnite este produs un ulei nevolatil utilizat ca agent de intretinere a pielii.
-LIMONEN – (Limonene) Constutuent al multor ingrediente naturale parfumate , cum ar fi uleiurile citrice (limonen –d) , brazii , specii din familia mentei (limonen – l).Limonenul poate provoca dermatite de contact , si poate fi acceptat in produsele cosmetice pentru piele numai in procente foarte mici.
-LINALOL – Component al parfumului din levantica si coriandru , potential iritant al pielii si alergogen .
-LIPIDE – Solubile in alcool ( si in alti solventi) , nu sunt solubile in apa.Lipidele includ acizi grasi , uleiuri , grasimi , fosfatide , ceruri , cerebroside , si , uneori , steroizi si carotenoizi. Impreuna cu proteinele si carbohidratii , lipidele formeaza structura celulelor. Utilizate in tratamentele pentru piele , lipidele au un efect de hidratare si de inmuiere.
-LIPOSOMI – Saculeti microscopici obtinuti din surse naturale sau sintetice. Intrucat penetreaza cu usurinta pielea , liposomii sunt utilizati in lotiuni si creme , pentru facilitarea absorbtiei unor substante in straturile interne ale pielii.
-LITHOSPERMUM ERYTHRORHIZON – Planta ale carei radacini se presupun a avea proprietati antioxidante , anti-tumoare , antiinflamatorii.
-LIZINA – Tip de aminoacid.
-LIZINA LAUROIL – (Lauroyl lysine) Derivat de aminoacid utilizat ca agent de intretinere a pielii si parului.
-LONICERA JAPONICA – Extract de caprifoi , planta cu calitati de catifelare si improspatare a pielii.
-LOTIUNE ANTISEPTICA – Produs ai carui ingredienti impiedica reproducerea si dezvoltatrea microorganismelor producatoare de boli.Intre produsele antiseptice se numara ; iodul , acidul boric ,peroxidul de hidrogen , alcoolul.
-LOTIUNE DE BRONZAT – Produs pentru bronzare artificiala.
- LOTIUNE DE CORP- Produs cosmetic neuleios aplicat pe piele pentru hidratare , catifelare si aromatizare.
-LOTIUNE DE FATA – Produs cosmetic de hidratare , catifelare si parfumare a pielii fetei.
-LOTIUNE DEGRESANTA – Lotiune de degresare a parului , mai ales a celui seboreic , intre doua spalari.
-LOTIUNE EXCITANTA –Lotiune de intretinere a parului (pentru parul care cade sau pentru par normal) , cu actiune de vascularizare intensa a pielii capului , care conduce la o accelerare a cresterii parului.
- LOTIUNE DUPA BARBIERIT (RAS) - Orice lotiune , gel sau lichid continand fie un alcool de anestiezere a pielii fetei si de impiedicare a infectiilor datorate taieturilor sau crestaturilor pe pielea fetei , fie un agent de hidratare si de pastrare a finetii si elasticitatii pielii, fie un parfum , fie toate cele trei substante specifice.Folosit de barbati , dupa barbierit (ras).
-LOTIUNE TONICA - Lotiune de intretinere a parului (pentru parul care cade sau pentru par normal) , cu actiune de vascularizare intensa a pielii capului , care conduce la o accelerare a cresterii parului.
- LUPIN – (Lupinus ) Planta reprezentand o sursa de izoflavoni , estrogeni vegetali cu proprietati antioxidante.
-LUTEINA – Carotenoid cu puternice proprietati antioxidante.

Copyright © diane.ro

 Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei :

DICTIONAR DE COSMETICA ONLINE - Litera I

DICTIONAR DE COSMETICA ONLINE - Litera J

DICTIONAR DE COSMETICA ONLINE - Litera K
DICTIONAR DE COSMETICA ONLINE - Litera L DICTIONAR DE COSMETICA ONLINE - Litera L Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 15, 2008 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.