Somnul ratiunii naste monstrii

Somnul ratiunii naste monstri
Somnul ratiunii naste diferiti monstri.Exista monstroasele coalitii ale raului care au rascolit dintotdeuna umanitatea, dar si meschinele gasti ale prostiei si interesului care ne croiesc destinele umilintei contemporane.

Voi incepe cu marii monstri, cosmare ale omenirii care inca ne mai bantuie, sau isi fac mereu si pe neasteptate aparitia, asemeni prolificilor sobolani, in ceea ce credem a fi luciditatea societatii contemporane.

Noosfera reprezinta un ocean al gandirii in care existentele noastre trecatoare se regasesc in viata de zi cu zi, in vise si aspiratii, in chiar actul intim si absolut de a face dragoste. Noosfera este sau ar trebui sa fie purificata prin ceea ce ne place a numi ratiune. De cele mai multe ori, insa, este dominata de nebunie si razboi.

Intr-un timp al vrasmasiei si dementei, un barbat, care ar putea fi Francisco Jose de Goya y Lucientes, adoarme cu capul pe o masa iar gandurile sale se pervertesc intr-un delir al focului. Fantasmele sale prind forma si se materializeaza in lumea fizica. Asemeni unor pisici negre, unor lilieci, bufnite si altor creaturi stranii, inzestrate cu aripi, blana si colti, ele se strecoara in noapte, acoperind cerul cu prezenta lor malefica.
Mii de conspiratii si nenorociri se ivesc din mintea deliranta a celui care doarme: drumul patimilor lui Isus, razboaiele mondiale, bombele atomice din Hirosima si Nagasaki, Jack spintecatorul, Ku Klux Klan, Nero, macelarul Pol Pot, sangerosul Stalin, joia neagra, vinerea neagra, 11 septembrie, ocuparea Tibetului, prigoana cooperativizarii romanesti, revolutia culturala a lui Beria, gazele mortale Sarin, gulagurile sovietice si est-europene, lagarele de concentrare naziste, holocaustul evreiesc, al indienilor nativi americani sau al tiganilor.

Pe cuprinsul intregului pamant, barbati si femei de diferite religii si rase se straduiesc sa purifice Noosfera. Artisti, scriitori, muzicieni, plasticieni, filosofi intrezaresc, uneori, somnul celui care naste monstrii. De fiecare data, ei incearca sa il scoata din delirul lui bolnavicios. Ei ii striga: "Trezeste-te, revino-ti, lasa deoparte cosmarurile tale demente!". Alaturi de ei, intreaga umanitate se aduna intr-o voce: "Trezeste-te, pana nu este prea tarziu !".

Mai marunte poate, dar mai dureroase - pentru ca le induram zi de zi - sunt incoerentele stradanii si scremeri ale politicienilor romani de astazi. Mai grav este ca multi dintre ei isi provoaca in mod deliberat somnul ratiunii; fie ca sunt manati de marijuana puterii, de interesele personale sau de o fata morgana numita Partid, ei isi intuneca ratiunea si ne intuneca existenta. Monstrii parvenitismului, ai ipocriziei si ai nepasarii le dau tarcoale, ii poseda si le incetoseaza imaginea asupra muritorilor de rand. Mai importante decat criza economica, decat oamenii care isi pierd slujbele, decat cei care traiesc dintr-un salariu de mizerie, sau decat pensionari care nu isi primesc la timp banii sunt algoritmurile politice, obedienta unui ministru fata de partid sau modificarea constitutiei in interesele unui anumit presedinte. Acesti Dinu Paturica ai Romaniei contemporane nu numai ca nasc monstri, devin ei mai intai monstri, "zombi" ai imbogatirii rapide sau ai nepasarii fata de cei pe umerii carora s-au ridicat.

Uneori, in starile mele de depresie cele mai negre, ma intreb daca, nu cumva, noi , alegatorii, mai mult sau mai putin turmentati, nu suntem prada unui vis urat din care nu ne vom trezi niciodata.
Somnul ratiunii naste monstrii Somnul ratiunii naste monstrii Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 17, 2009 Rating: 5

3 comentarii:

Un produs Blogger.