Dictionar de vrajitorie - Litera M


-Mabon - Festival celebrat in jurul datei de 21 septembrie , cu prilejul echinoxului de toamna , marcand cea de-a doua recolta si pregatirea naturii pentru intrarea in iarna.In multe civilizatii , o perioada a multumirii pentru roadele recoltate.Sarbatorire a recoltei , a vinului si a echilibrului.Mabon este numele unui zeu celt asociat cu ciclurile mitice Arthuriene.

-Macrocosmos - Lumea exterioara unui individ.

-Mag - Termen arhaic desemnand un inalt preot din Medeea sau Persia.Utilizat si pentru a denumi un magician sau vrajitor.Adesea , folosit pentru a desemna o persoana avansata in practica magiei.

-Magician - Persoana inglobata unui sistem de magie inalta sau ceremoniala.

-Magie - (in limba engleza , magic sau magick , cel de-al doilea termen fiind aplicat in genere pentru wicca ) 1. Arta de face schimbari in lumea fizica prin puterea mintii , actiunea fiind in concordanta cu vointa . 2. Miscare/ inlantuire a energiilor naturale in scopul producerii unei schimbari. 3.Proces de potentare a energiilor unui anumit obiect pentru realizarea unui obiectiv (urmat de eliberarea respectivelor energii). 4.Actiune naturala a mintii asupra materiei.

-Magie a muzicii - Numita si "magie a barzilor" , consta in intonarea melodioasa a unei incantatii (practica intalnita adesea in traditia celtica).

-Magie a pamantului - Forma de magie in care puterile si fortele mamei pamant sunt canalizate catre practici si ceremonialuri magice.

-Magie a sunetului - Tip de magie in care sunt folosite energiile potentate de notele sau tonurile muzicale.

-Magie inalta - In mod istoric , tip de magie "culta" , precum astrologia , alchimia , numerologia , cabala.

-Magie joasa - Magie populara.Din punct de vedere istoric , magia preponderent simpatetica practicata de clasele de jos.

-Magie populara - (Folk Magic) Practica in care puterile personale se impletesc cu fortele naturii , in vederea realizarii unui anumit scop.

-Magie simpatetica - Forma de magie bazata pe principiul conform caruia orice lucru detinut sau folosit de catre cineva pastreaza o legatura magica cu persoana respectiva.

-Mama - Unul din aspectele Zeitei Triple , care guverneaza in perioada dintre Beltane si Lughnasadh.

-Mantie - Purtata de vrajitori si vrajitoare , mantia celtica desemna - in functie de culoare , material , sau croiala - rangul unei persoane in societate.Imbracaminte a puterii , lucru confirmat de expresia celtica " a mosteni mantia".

-Marea preoteasa - Conducatoare a unei adunari (coven) de vrajitori (alaturi de Marele preot); femeie reprezentand Zeita.

-Marele preot - Barbat , conducator al unei adunari (coven) de vrajitori (alaturi de Marea preoteasa); barbat reprezentand Zeul.

-Marele Rit - 1. Uniune sexuala simbolica a Zeului cu Zeita , ritual care se desfasoara la sabaturi , in special la festivalul Beltaine.Semnifica actul originar al creatiei , uniunea sexuala fiind simbolizata prin amplasarea rituala a cutitului athame in interiorul caliciului unui cazan (reprezentand pantecul feminin). 2.Cunoscut si sub numele de "Casatoria sacra" , consta in uniunea sexuala dintre un mare preot si o inalta preoteasa , sau cea dintre un initiat si un neofit in timpul initierii (prin actul sexual transferandu-se puterea de la maestru la novice) . 3. In anumite traditii magice , ritual sexual prilejuit de initierea in cel de-al treilea rang.

-Matrice - Termen utilizat in Magia cristalelor , referitor la miezul sau materia pura a unui cristal.

-Masura - Lungime a unei sfori folosite pentru a determina inaltimea unui vrajitor in timpul ritualului de initiere.

-Matura - Matura de nuiele folosita de vrajitori in anumite ceremonialuri wicca , precum casatoriile (handfasting), si Sabatul Lumanarilor.Desi potrivit legendelor , maturile erau folosite de vrajitoare pentru a zbura , se pare ca , in fapt , erau utilizate pentru ritualuri simpatetice (vrajitoarele se urcau pe maturi si sareau in sus si in jos pentru a le arata granelor cum sa creasca).Majoritatea vrajitoarelor moderne utilizeaza maturile pentru a-si decora altarele sau ca instrumente magice de simbolizare a fertilitatii ; folosite si pentru a curata cercul magic de orice urma de spiritualitate , magie sau energie psihica negativa.

-Mana proiectiva - Mana dreapta , cea care emite energia.

-Mana receptiva - Mana stanga , receptoare a energiei.

-Meditatie - 1.Forma de concentrare sau disciplinare a contemplatiei sau reflectiei , prin care o persoana devine capabila sa isi modifice o stare emotionala si sa comunice cu spiritul sau interior. 2.Reflectie sau contemplatie focalizata spre interior , catre sine , sau spre exterior , catre o zeitate.

-Megaliti - Pietre enorme ridicate pe verticala in taramurile celtice , reprezentand , probabil , spatii sacre sau locuri de observatie astronomica.Printre cele mai cunoscute sunt cele de la Stonehenge sau Englands Salisbury Plain .

-Menhire - Pietre verticale din tinuturile celtice , constand fie dintr-un singur stalp de stanca , fie din mai multe , dispuse circular.La modul literal , menhir inseamna "piatra lunga".

-Mestesug Wicca - (Wicca Craft) O alta denumire pentru Wicca.

-Metafora - Gand simbolic sau expresie simbolica folosita in vrajitorie.

-Microcosmos - Lumea interioara a unui individ.

-Miezul verii - (Midsummer) Festival celebrat in jurul zilei de 21 iunie , cu prilejul solstitiului de vara.O perioada excelenta pentru magie , cand Zeul (Soarele) ajunge la apogeul puterii . Sarbatoare denumita si Litha , ocazie cu care se sare peste focuri de tabara , in scopul stimularii fertilitatii , puritatii , sanatatii si iubirii (focul fiind simbolul Zeului).

-Minte constienta - Partea controlata , rationala a constiintei umane.

-Minte "psihica" - Partea inconstienta sau subconstienta a mintii umane , care receptioneaza impulsuri "psihice".Mintea "psihica" se manifesta in timpul somnului , al visului si meditatiei.

-Mistere - Actiuni profunde , metafizice , guvernand esenta vietii , mortii , a naturii lumii si universului.Percepute nu numai prin intermediul intelectului ci si /mai ales prin zonele cele mai adanci ale subconstientului.

-Miscare directa si retrograda - Termeni astrologici referitori la miscarea relativa a planetelor prin Zodiac.Directa=inainte ; retrograda=inapoi.In intervalul dintre miscarea directa si cea retrograda , planeta este "stationara".

-Moarte - Stare/ etapa a existentei care urmeaza "vietii".Moartea este inteleasa ca o parte a Cercului.Multi vrajitori au credinta ca "cei morti" continua sa existe intr-un alt plan si ca este posibil sa fie contactati printr-o conexiune "psihica" , in special in timpul festivalului Samhain.

-Morti atotputernici - Cei care au murit si sunt unanim recunoscuti drept preotese , preoti , si/sau invatatori ai artei vrajitoriei / magiei.

-Mundan- Termen referitor la aspectul non-magic al existentei.


----------------------------------------------------------------------------------

Dictionar de vrajitorie online de la A la Z
A..B..C..D..E..F..G..H..I..K..L..M..N..O..P..R..S..T..V..W..X..Y..Z

-----------------------------------------------------------------------------------

Surse :
A Dictionary of Witchcraft...Glossary of the Craft...Reclaiming: Witchcraft Glossary...Bewitching Ways' Wiccan Glossary...Magic Dictionary Witchcraft Dictionary...Witch's Brew - Witchcraft Dictionary ...Witch's Dictionary...About.com

Copyright © diane.ro

Dictionar de vrajitorie - Litera M Dictionar de vrajitorie - Litera M Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 19, 2009 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.