Roata Dharma: Simbol și semnificație

 Roata Dharma este un Ashtamangala sau unul din cele "Opt simboluri auspicioase", un set de simboluri sacre din religiile indiene. Deși este regăsită și în hinduism și jainism, roata Dharma este cel mai bine cunoscut simbol din buddhism.


Roata Legii


Cuvântul "dharma" poate fi tradus ca "lege" și, de aceea, se spune că roata Dharma este "roata Legii". Acest simbol buddhist își poate avea originea în hinduism având în vedere că zeul hindus Vishnu este, de obicei, înfățișat purtând o roată considerată o armă puternică, capabilă să înfrângă pasiunile și dorințele omenești.


Roata unui car     

                                   
Roata Dharma: Simbol și semnificație

Roata Dharma este, de asemeni, descrisă ca cea a unui a unui car, constând din trei elemente: butucul, obada și spițele.Aceste elemente pot avea reprezentări diverse. De exemplu, butucul poate fi un cerc gol, o altă roată, simboluri yin yang, sau trei forme complicate circularecare se rotesc împreună. Deși, frecvent, roată Dharma are 8 spițe, nu întotdeauna se întâmplă așa. Numerul diferit de spițe denotă diverse semnificații.


Semnificația roții Dharma


Forma roții, un cerc, simbolizează perfecțiunea sau învățăturile Dharma, în care cele trei componente (butucul, obada și spițele) semnifică cele trei aspecte ale acestor învățături, referitoare la etică, înțelepciune și concentrare. Ca centru al roții, butucul întruchipează disciplina și stabilitatea mentală, vitale pentru meditație. Spițele sunt simboluri ale înțelepciunii și conștientizării necesare pentru a împrăștia ignoranța, în vreme ce obada reprezintă starea de conștientizare având rolul de a menține totul împreună.


Nobila cale înoptită


Cele opt spițe ale roții Dharma simbolizează "nobilă cale înoptită", care cuprinde 8 practici capabile să conducă un om către eliberarea de "samsara" (ciclul renașterii). În cazul în care roata Dharma are numai 4 spițe, ele exprimă cele patru "adevăruri nobile", cele 4 "dhyanas" (o serie de stări de cultivare a minții). Această roată poate avea, totodată, 10 spițe, reprezentând cele 10 direcții, ori 12, sugerând cele 12 legături de origine dependentă, cât și inversurile acestor legături, sau cele 24 de calități la care un buddhist se străduie să ajungă. În fine, sunt întâlnite și roți Dharma cu 31 de spițe, corespunzătoare celor 31 de tărâmuri ale existenței din cosmologia buddhistă.


Un simbol al progresului spiritual


Buddha este cunoscut și ca cel care "a învârtit roata Dharma", însăși mișcarea roții înglobând învățăturile lui Buddha.


Roata Norocului: Simbol și semnificație


Învârtirea roții Dharma simbolizează progresul spiritual generat de lecțiile lui Buddha. Prima sa rotire corespunde predicii lui Buddha din parcul căprioarelor din Sarnath, în cadrul căreia a vorbit despre cele 4 adevăruri nobile. În decursul celei de-a doua și a treia rotiri, Buddha a introdus conceptele de goliciune și compasiune, și a dezbătut filosofia naturii lui Buddha. 


Roata Dharma a fost adeseori înfățișată în artă. Una din cele mai vechi ilustrări ale acesteia apare pe stâlpii înălțați de împăratul maryan, Ashoka cel Mare, ce a fost adoptată ca parte a steagului Indiei în 1947. În afară de drapele și embleme, roata Dharma se află și pe alte clădiri buddhiste, precum mănăstirea Jokhang din Lhasa, Tibet. 


Roata: Simbol și semnificație

Roata Dharma: Simbol și semnificație Roata Dharma: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on iulie 10, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.