Roata: Simbol și semnificație


Roata este un simbol ce împărțea lumea în două componente esențiale: mișcarea de rotație, perimetrul său și imobilitatea (centrul său), reflectând principiul aristotelian al "mișcătorului nemișcător". A devenit o temă obsesivă în gândirea mistică, semnificând contrastul dintre principiul volatil (în mișcare și, de aceea, de tranzitoriu) și cel fix.

Simbol roata

Se pare că simbolul străvechi al roții celtice a supraviețuit până în Evul Mediu, fiind regăsit în "oculi", ornamentul arhitectural al bisericilor romanești, adică deschiderea circulară din vârful domului lor, și în ferestrele sub formă de trandafir din arhitectura gotică. De altfel, există o conexiune clară între roată și flori emblematice precum trandafirul (în Occident) și lotusul (în Orient), ambele fiind configurate după mandala.

Adeseori, obada roții este împărțită în sectoare ilustrând faze ale trecerii timpului.

În alchimie există numeroase reprezentări ale roții simbolizand mișcarea circulară. Pe o parte apare o perioadă ascendentă, iar pe cealaltă una descendentă. Aceste perioade, stadii alchimice sunt, de asemeni, înfățișate prin păsări înălțându-se spre ceruri ori coborând către pământ. Se exprimă astfel sublimarea și condensarea, corespunzând evoluției și involuției, sau progresului și regresului spiritual.

Descoperirea şi istoria roţii

În doctrina Taoistă, cel ales, înțeleptul, invizibil în centrul roții, o mișcă fără să participe la mișcarea ei și fără să fie antrenat în această mișcare în vreun fel. Într-un pasaj taoist se spune: "Înțeleptul este cel care ajunge la punctul central al Roții și rămâne legat de Înțelesul invariabil, în uniune indisolubilă cu Originea, împărtășindu-i imutabilitatea, permanența, și preluându-i aspectul de neacțiune. Când a atins cel mai înalt grad de goliciune (interioară), este în siguranță în repaus. Pentru a ajunge la rădăcini, trebuie să intri într-o stare de repaus, să te descătușezi de toate legăturile cu lucrurile trecătoare și întâmplătoare".

Roata Soarelui

Roată Soarelui este un simbol vechi constând dintr-o cruce cu brațe egale în interiorul unui cerc. Este un simbol destul de popular, ce a fost descoperit în iconografia și arta religioasă din culturi din toată lumea. Poartă și numele de Crucea Soarelui, Crucea Roții, Crucea Solară, Crucea Păgână, Crucea lui Odin.

De-a lungul timpului, Soarele a fost mereu venerat și văzut ca atotputernic. Se credea că acesta avea cumva forța de a invoca uriașele puteri cosmice pentru a binecuvanta pământul cu viață, fertilitate, abundență, prosperitate și pace.

Crucea dinăuntrul Roții Soarelui împarte cerul în patru părți, despre care se spune că reprezintă calendarul solar, marchează solstițiile și face referire la cele patru direcții cardinale.



Roata Ichthys - Crucea roții

Un simbol important din creștinismul timpuriu, roata Ichthys combină simbolismul peștelui cu cel al monogramei lui Iisus (Chi - Rho) sau Labarum. Acest lucru s-a realizat prin suprapunerea literelor grecești IXOYE (iota, chi, theta, upsilon, sigma) în așa fel încât să rezulte o imagine asemănătoare cu o roată cu spițe.

Roata Dharma (Dharmachakra, roata legii)

Roata legii este una dintre cele opt embleme ale norocului în buddhismul chinezesc. Ea ilustrează calea de scăpare din lumea iluzorie (în rotație) și modalitatea de a ajunge în Centru.

Cercul acesteia, forma rotundă a Roții reprezintă perfecțiunea Dharma, cea a învățăturilor lui Buddha. Obada, zona sa exterioară semnifică concentrarea meditativă și starea de înțelegere susținută care se împletesc în practicarea buddhismului.

Axul, butucul roții simbolizează disciplina morală. Cele trei "vârtejuri" din preajma butucului reflectă cele trei Comori sau Bijuterii: Buddha, Dharma, Sangha.

Spițele sale poartă semnificații diferite în funcție de numărul lor:

- 4 spițe: Cele 4 Adevăruri Nobile sau cele 4 Dhyana
- 8 spițe: Calea Inoptită
- 10 spițe: Cele 10 direcții, orientarea către oriunde
- 12 spițe: Cele 12 legături ale Originii.
- 31 de spițe: Cele 31 de tărâmuri ale existenței în străvechea cosmologie buddhistă.

Floarea Vieții - Simbol și semnificație

Roata: Simbol și semnificație Roata: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on mai 07, 2018 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.