Zodiacul chinezesc - Origine, legendă și semnificații

Calendarul chinezesc este cel mai vechi instrument de măsurare a timpului din lume, el datând din anul 2637 i.e.n., an în care a fost introdus primul ciclu zodiacal.
Un astfel de ciclu se desfăşoară de-a lungul a 60 de ani, cuprinzând 12 subcicluri a câte 5 ani.

Horoscopul chinezesc
Zodiacul chinezesc
Ciclul cu numărul 78 a început în anul 1984 şi se va finaliza în februarie 2044.

Fiecărui an din cei 12 ai subciclului zodiacal îi corespunde câte un animal.
Conform legendei, Buddha, înainte de a părăsi pământul, a chemat la el toate animalele; numai 12 dintre ele au venit, însă, pentru a-şi lua rămas bun.
Drept răsplata, Buddha a dat anilor numele celor 12 animale, în ordinea în care acestea au ajuns la el: şobolan, bivol, tigru, iepure, dragon, şarpe, cal, oaie, maimuţă, cocoş, câine, şi capra.

Potrivit credinţei chinezeşti, animalul corepunzator anului naşterii exercită o influenţă profundă asupra destinului fiecărei persoane sau, conform unei zicale străvechi: "Acesta este animalul ascuns în inima ta".


ANUL SELENAR CHINEZESC

Anul selenar chinezesc este împărţit în 12 luni a câte 29 de zile. La fiecare doi ani şi jumătate, este intercalată o a treisprezecea lună, în scopul ajustării calendarului. Începutul fiecărei luni calendaristice selenare este marcat astronomic de luna nouă.


CELE 5 ELEMENTE

În timpul unui ciclu complet de 60 de ani, fiecare dintre simbolurile -animale, numite şi "cele 12 ramuri ale Copacului", se combină cu cele 5 elemente: lemn, foc, pământ, metal şi apă. La rândul lor, aceste elemente influenteza semnul nativ lunar, schimbând, în mod specific, destinul fiecărui individ.

O parte fundamentală a filozofiei orientale este dedicată interrelationarii dintre cele 5 elemente.
Aceste interacţiuni sunt de două feluri: generatoare şi guvernante.

ELEMENTELE GENERATOARE

- Din/prin metal obţinem apă. În acest context, metalul poate însemna un vas sau un container pentru apă, aşa că, putem spune: metalul prinde sau înglobează apă.
Într-un alt sens, metalul este singurul element care, prin încălzire, devine fluid, asemeni apei.

- Din/prin apă obţinem lemnul. Apa este reprezentată de ploile sau roua care stimulează creşterea vegetaţiei, producându-se, în acest fel, lemnul.

- Din/prin lemn obţinem focul. Focul nu se poate întreţine prin el însuşi, el este produs prin arderea lemnului.

- Din/prin foc obţinem pământul. În mod simbolic, focul transformă totul în cenuşă care devine parte integrantă a pământului.

- Din/prin pământ obţinem metalul. Mineralele metalice sunt extrase din pământ.


ELEMENTELE GUVERNANTE


- Metalul este guvernat de către foc. Numai prin utilizarea focului poate fi topit şi transformat metalul.

- Focul este guvernat de apă. Prin intermediul apei putem pune capăt focului.

- Apa este guvernată de pământ. Prin construirea unor canale în pământ se obţine direcţionarea apei, prin diguri sau zăgazuri din pământ apă poate fi controlată.

- Pământul este guvernat de lemn. Copacii şi rădăcinile lor menţin în loc pământul şi îşi extrag hrană din acesta.

- Lemnul este guvernat de metal. Toporul confecţionat din metal poate doborî orice copac.





Zodiacul chinezesc - Origine, legendă și semnificații Zodiacul chinezesc - Origine, legendă și semnificații Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 16, 2009 Rating: 5

2 comentarii:

Un produs Blogger.