2 august: Ziua lui Frederik Bartholdi, Creatorul Statuii Libertății

 Frederik Bartholdi, sculptorul care a creat Statuia Libertății s-a născut pe 2 august 1834 în Franța. Statuia a fost un dar pentru SUA al cetățenilor francezi,  care comemora alianța dintre Franța și Statele Unite din timpul revoluției americane. 


În 1865, Edouard de Laboulaye (gânditor politic francez, expert în Constituția SUA și aboliționist) a propus construirea unui monument drept un dar al Franței pentru Statele Unite pentru a omagia perseverența către libertate și democrație a SUA și a onora munca în acest sens a președintelui Abraham Lincoln. În același an, Franța era divizată între oamenii care mai erau devotați monarhiei și cei care sprijineau idealurile iluminismului (credința că toți oamenii au dreptul natural la viață, libertate și fericire). Numeroși liberali francezi sperau că, în cele din  urmă, democrația va prevela și că vor ajunge să se bucure de libertate și justiție.          

                      

2 august: Ziua lui Frederik Bartholdi, Creatorul Statuii Libertății

Numele real al statuii este Libertatea Iluminează Lumea. S-a zvonit că fața "doamnei Libertății" a fost modelată după cea a mamei lui Bartholdi, iar corpul ei după cel al soției sale.


Organizația care a adunat banii pentru monument (aproximativ 300.000 de dolari pentru piedestal, și circa 1.000.000 de franci pentru statuie) s-a format în 1874. Începând cu 1879 i s-a permis lui Frederik Bartholdi să vândă mici copii ale viitoarei statui în scopul strângerii de fonduri pentru realizarea acesteia.


Pe 4 iulie 1884, statuia de 93 de metri înălțime a fost livrată formal ambasadorului SUA din Paris. Apoi, cele 255 de tone ale monumentului au fost dezasamblate și împachetate în 214 lăzi pentru călătoria peste ocean către America. 


Frederik Bartholdi a creat multe alte statui, inclusiv unele expuse în Franța, Elveția și SUA.


1 august: Ziua Mondială a Cancerului Pulmonar


Statuia Libertății este una colosală. Cuvântul "colosal" provine din termenul latinesc "colossus", care înseamnă literal "statuie mare". Cu multă vreme în urmă, Colosul din Rodos a fost apreciat că una dintre cele șapte minuni ale lumii. A fost distrus de un cutremur în anul 226 î.Hr. Statuia Libertății a preluat deliberat modelul și mărimea acestui monument antic, fiind numită într-un poem "Noul Colos."


2 august: Ziua Surorilor

2 august: Ziua lui Frederik Bartholdi, Creatorul Statuii Libertății 2 august: Ziua lui Frederik Bartholdi, Creatorul Statuii Libertății Reviewed by Diana Popescu on august 01, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.