luni, 2 februarie 2009

Totul despre ceaiul verde (I)


Ceaiul verde este obtinut din frunzele plantei Camellia sinensis , cu frunze foarte putin oxidate pe parcursul procesului de preparare.Este originar din China , raspandinu-se apoi in toata Asia , in special , in Japonia si Orientul Mijlociu , si apoi , in occident.

Ceaiul verde are efecte benefice asupra intregului organism , fiindu-i recunoscuta , in mod stiintific , influenta benefica asupra unor boli precum cancerul , artritele reumatice , afectiunile cardiovasculare , infectiile.Reduce nivelul colesterolului si amelioreaza sistemul imunitar al corpului.

CEAIUL VERDE CHINEZESC

Ceaiurile din provincia Zhejiang

-Ceaiul Longjing

Locatia cea mai cunoscuta pentru acest ceai verde chinezesc este Hangzhou , nume care in limba chineza inseamna "fantana dragonului".Falsificare acestui ceai este o practica comuna , multe din varietatile gasite pe piata provenind , de fapt , din provincia Sichuan.

-Ceaiul Hui Ming

Numit dupa un templu din Hangzhou , in jurul caruia a fost plantat , potrivit legendei , in urma cu 1000 de ani ,de catre o familie care fugise din calea foametei.Are un parfum floral , relaxant.

-Ceaiul Long Ding

Un ceai din regiunea Kaihua , numit "muntele dragonului".Are un gust dulce si floral , cu o usoara aroma de nuca , avand un efect de relaxare / calmare.

-Ceaiul Hua Ding

Ceai din provincia Tiantai , al carui nume provine din cel al unui varf din muntii Tiantai.Transmite o mireasma florala si dulce.

-Qing Ding

Un ceai din regiunea Tian Mu , poreclit "cel mai verde / cel mai bun din ceaiurile verzi".Recoltat in cantitati mici , timp de doua saptamani in fiecare an , are o aroma dulce , cu iz de nuca , potrivit pentru infuzii multiple.

-Zhucha

Numit si "praf de pusca " (datorita faptului ca frunzele sunt roluite , semanand cu gloantele) , un ceai popular din Zhejiang , a carui cultivare este raspandita , in prezent , in toata China.In amestec cu menta , este obtinut ceaiul marocan de menta.

Ceaiurile din provincia Jiangsu

-Bi Luo Chun

Un vestit ceai chinezesc ,din Dong Ting , cunoscut si sub numele de " primavara melcului verde".Este clasificat ca fiind pe locul doi , din punct de vedere al calitatii , dupa "fantana dragonului".Are o aroma de fructe , in care se amesteca gustul de piersici , prune si portocale.Cu cat frunzele folosite la preparare sunt mai mari , cu atat mai mult este apreciat calitativ.

-Floarea ploii

Ceai provenit din Nanjing.Are o aparenta ferma , uniforma de verde , fiind preparat din frunze fragede , culese primavara.

-Shui Xi Cui Bo

Ceai folosit in multe diete pentru slabit.

Ceaiuri din provincia Hubei

-Yu Lu

Numit si "roua jadului" , preparat in stilul japonez , folosindu-se integral metoda de tratare cu aburi.Are un aspect transparent si o aroma puternica florala , avand un efect odihnitor.

Ceaiuri din provincia Henan

-Xin Yang Mao Jian

Un ceai vestit chinezesc , avand si numele de "varful verde".Frunzele sunt culese din arbori din zonele inalte ale muntilor din Xin Yang.Culoarea verde a ceaiului este imbogatita cu o nuanta de galben deschis ; gustul floral este urmat de o senzatie improspatoare.

Ceaiuri din provincia Jiangxi

-Chun Mee

Supranumit "sprancenele adorate".Cu un usor gust astringent , este foarte eficace in curatarea gurii , avand totodata o actiune calmanta asupra organismului.Are o aroma dulce , cu iz de prune.

-Gou Gu Nao

Inseamna , literal , in chineza , "cap de caine" , nume luat dupa varful unui munte pe care sunt recoltate frunzele .Premiat in China in nenumarate randuri.

-Yun Wu

Poreclit "norul si ceata".Frunzele sunt culese de pe varful muntelui Lu ; are un aspect transparent si o usoara aroma de fructe , fiind folosit adesea pentru infuzii.

Provincia Anhui

-Da Fang
Ceai cultivat in muntii Huangshan , supranumit "marele patrat".Numele acestui ceai provine de la cel care l-a creat , un calugar buddhist care a trait la poalele muntelui Lao Zhu Feng , in vremea dinastiei Song.Un ceai tare , a carei aroma aduce cu cea a castanelor chinezesti.

- Huangshan Maofeng

Ceai din muntii Huang.Conform unei zicale chinezesti , "muntii vestiti dau nastere ceaiurilor vestite" ; acest tip de ceai a ajuns celebru dincolo de hotarele Chinei.Un ceai tare , foarte reconfortant , a carui aroma aminteste de parfumul orhideelor abia inflorite.

-Lu'An Guapian

Sau "samanta pepenului".Are un gust floral , fin , asemanator ceaiului Guan Yin.

- Hou Kui
Supranumit "ceaiul maimutei".Originar din satul Hou Keng , are o aroma de nuca si flori.

- Tun Lu

Ceai din regiunea Tunxi.Ceai cu aroma florala , asemanator cu "Hou Kui".

-Huo Qing

Ceai din zona Jing , poreclit "verdele de foc".Conform unei legende , a fost mai intai cules din arborele de ceai "Jin Yin " (aur si argint).Aroma initiala vaga de fum lasa loc apoi un parfum dulce , floral fabulos.

-Hyson
Un ceai de calitate medie , recoltat timpuriu."Hyson" inseamna "primavara imbelsugata in flori".Are un gust delicat si inviorator.

CEAIUL VERDE JAPONEZ

Ceaiul verde japonez , "ryokucha" , este atat de raspandit in tara soarelui rasare , incat este numit pur si simplu ceai , sau ceai japonez , "nihoncha".Cele mai bune ceaiuri japoneze se spune ca sunt cele din regiunea Yame , apartinand prefecturii Fukuoka , si cele din regiunea Uji , aparttinand de prefectura Kyoto , Shizuoka .

-Bancha

Tipul de ceai verde cel mai comun in Japonia.Un "sencha" , cules la cea de-a doua sau a treia recolta , intre vara si toamna , nu este preparat din frunze intregi , ci din crengutele plantei. Are un miros puternic , organic , asemanator celui al stufului.Este cules mai tarziu decat sencha si este considerat a avea o calitate inferioara .Este un ceai ieftin , potrivit consumului de fiecare zi.

-Genmaicha

O subcategorie a ceaiului "bancha" , frunzele fiind combinate cu orez maro prajit.Este numit si "ceai popcorn' pentru ca , in decursul prajirii , boabele de orez pocnesc asemenea porumbului pentru floricele.Genmaicha are o aroma herbala proaspata , timpul de fierbere recomandat fiind de 1-2 minute.Adesea , este combinat cu " matcha" , pentru a-i ameliora coloratia.

-Sencha

La acest ceai frunzele se oparesc cu abur , in prealabil , timp de 15-45 de secunde , pentru a impiedica oxidarea , dupa care sunt roluite , formate , uscate si arse.Sencha are , de obicei , o aroma de plante de mare.Timpul de fierbere este de aproximativ un minut.Sencha se poate bea atat fierbinte cat si rece.

-Gyokuro sau "roua jadului"

O varietate foarte scumpa de sencha , cu o culoare verde pal.Frunzele sunt protejate de soare timp de doua saptamani inainte de a fi culese.Acest lucru determina cresterea procentului de teanina si cofeina , reducandu-se , totodata, gustul amarui.Gyokuro trebuie tinut timp de 90 de secunde in apa incalzita pana la 122-140 grade celsius.

-Hōjicha

Ceai verde prajit cu carbuni.Are un parfum de nuca si de floare "Prosopis".

- Kabusecha

Ceai inabusit de tip "sencha" , dar mult mai delicat decat acesta .Inainte de recoltare este tinut sub umbra , dar nu atat de mult precum "gyokuro".

-Kamairicha

Ceai verde prajit in vase , care nu trece prin tratamentul obisnuit japonez de tratare cu abur , neavand gustul amarui caracteristic ceaiurilor japoneze.

-Kukicha

Ceai verde produs din tulpini avand un mugur (boboc) si trei frunze.

-Karigane

Ceai preparat din tulpini de sencha si gyokuro.

-Matcha

Ceai cu granule foarte fine , cultivat asemanator cu "gyokuro".Folosit mai ales in ceremonia japoneza a ceaiului , dar si ca ingredient de inghetata sau dulciuri.

-Mecha

Preparat din muguri de frunze si varfuri ale frunzelor din prima recolta , ceai verde care , calitativ , se situeaza intre Gyokuro si Sencha.Aroma poate fi descrisa ca astringenta , cu un gust usor amarui dupa degustare.Mecha este foarte popular in restaurantele "sushi" , intrucat calitatea lui astringenta determina curatarea eficienta a cerului gurii.

-Tamaryokucha

Un ceai cu un gust acid , asemanator celui al bacelor , cu o aroma profunda de citrice si cu un gust remanent de migdale si citrice.

Surse :
http://www.teacuppa.com...http://www.supernatea.com...http://www.teaspring.com...Wikipedia

Niciun comentariu:

Trimiteţi un comentariu

Ai o parere ? Spune-mi-o si mie! Chiar daca permit comentarii anonime, orice adresari injuriose sau suburbane vor fi eliminate fara nici un fel de drept la replica! Chiar daca postezi ca anonim, da-ti, te rog, un nume sau un pseudonim, astfel incat alti oameni care comenteaza sa iti poata raspunde sau sa isi exprime o parere despre comentariul tau.