Diana, zeita vanatorii, naturii, fertilitatii si lunii

Zeita Diana
Diana, zeita romana a vanatorii, naturii, lunii, fertilitatii si nasterii , corespunde in mitologia greaca zeitei Artemis.
Conform legendei romane, Diana, fiica a lui Jupiter, a fost nascuta de catre Latona, impreuna cu fratele ei geaman, Apollo , pe insula Delos.

Ca zeita a vanatorii era asociata cu animalele salbatice si cu padurile, stejarii fiind copacii sacri ai acesteia. Diana era, totodata, o zeita a lunii, fiind venerata mai intai pe muntele Tifata, din apropierea asezarii Capua si in padurile sacre, in special in padurea Diana Nemorensis ( "Diana padurilor"), pe malurile lacului Nemi din Aricia, in apropierea Romei. Preotul ei traia in Aricia si se spunea ca orice barbat care putea sa il ucida cu un arc facut dintr-o ramura din padure putea deveni el insusi preot al zeitei.

Mai tarziu, i-a fost dedicat un templu pe dealul Aventine, unde i se inchinau in special cei din clasele inferioare, plebeii si sclavii. Patroana a sclavilor, acestia puteau cere azil in templul ei.
Festivalul zeitei Diana avea loc cu ocazia Idelor din august (13 august), data la care regele Servius Tillius, el insusi nascut ca sclav, i-a dedicat templul de pe dealul Aventine.

Originar, o zeita a fertilitatii, apoi si un simbol al castitatii, Diana era venerata mai ales de catre femei, ca ocrotitoare a graviditatii si a nasterii usoare.

Numele ei deriva, posibil, din "Diviana" ("cea stralucitoare"). In mitologia greaca, zeita Diana face parte dintr-o trinitate de divinitati, alaturi de Virbius, zeu al padurilor (despre care se spune ca ar fi fost primul preot al Dianei) si Egeria, nimfa apelor, alaturi de care veghea asupra nasterilor.
Diana, zeita vanatorii, naturii, fertilitatii si lunii Diana, zeita vanatorii, naturii, fertilitatii si lunii Reviewed by Diana Popescu on aprilie 08, 2009 Rating: 5

22 de comentarii:

  1. super tare!!!!numele asta e cel mai tare:))

    RăspundețiȘtergere
  2. foarte tare!!!!imi place numele de diana

    RăspundețiȘtergere
  3. sunt mandra ca port acest nume

    RăspundețiȘtergere
  4. sunt arhi super mandra ca ma cheama diana. si cred ca daca voi avea vreo fetita vreodata tot numele asta o sa i-l pun

    RăspundețiȘtergere
  5. sunt super mandra ca ma cheama diana si daca voi avea vreodata vreo fetita cred ca tot numele asta am sa i-l pun.

    RăspundețiȘtergere
  6. imi place numele asta ca asa ma chiama da ma si caracterizeaza foatre mult chiar is asa ca zeita si am o luna la gat fara sa stiu ca are deaface cu ea tare ma bucur mult

    RăspundețiȘtergere
  7. interesant, semnificatia vorbeste de o putere deosebita, ce ar insemna aceasta pentru o vrajitoare cu numele dat ?))

    RăspundețiȘtergere
  8. ma bucur ca suntem asa de multe Diane aici))))))))))))

    RăspundețiȘtergere
  9. imi place numele asta!!! il ador !!! imi dau seama ca in anumite momente ma regasesc in faptele zeitei si imi dau seama ca toate fetele care ii poarta numele au o putere a parte care le face speciale

    RăspundețiȘtergere
  10. si eu st diana. e un nume frm si are multe semnificatii

    RăspundețiȘtergere
  11. Eu sunt zeita inseamna pentru ca ma cheama Diana!

    RăspundețiȘtergere
  12. Sunt mandra ca ma cheama Diana de si cand aveam doar 5 anisori crtedeam ca numele asta este urat si celelalte aveau mult mai frumoase nume dar cand am implinit 8 ani am gasit pe net ca numele Diana este nume de zeita de atunci am intles ca acest nume este ca un nume de vedeta de... Deci nu mia venit sa cred ca e nume de zeita acum am 9 ani si ma bucur foarte mult ca am un nume asa frumos.

    RăspundețiȘtergere
  13. uau numele asta kear e tare ma simt ca o zeita

    RăspundețiȘtergere
  14. Stimata Diana stapana acestui blog,

    In ultima fraza a prezentarii zeitei Diana, apare o mica eroare: Zeita Diana este in mitologia romana nu greaca; in cea greaca echivalenta era Artemis.

    RăspundețiȘtergere
  15. sunt zeita sunt mandra ca port numele asta!!!

    RăspundețiȘtergere
  16. sunt o zeita si sunt mindra ca am asa nume

    RăspundețiȘtergere
  17. Cred ca articolul a fost menit sa informeze asupra unui aspect mitologic si nu sa straneasca vanitatile stupide din voi. WTF!!!

    RăspundețiȘtergere
  18. te cheama DIANA ? daca da poti sa fii mandra de numele tau .NU stiu daca are un echivalent pentru baeti.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.