duminică, 19 aprilie 2009

Legendele panselutei


Numele panselutei , provenit din cuvantul francez "pensee" (gand) , insemna in limbajul floral victorian "gand romantic".
Panseluta era unul din ingredintele principale ale unei potiuni de dragoste celtice.Folosita si in scopuri medicinale , se credea ca aceasta floare are , datorita formei de inima ale petalelor ei , puterea de a lecui o inima franta din cauza iubirii.

Potrivit unei legende germane , panseluta era inzestrata pe vremuri cu un parfum minunat, extrem de puternic.Oamenii care veneau din tinuturi indepartate doar pentru a o mirosi au calcat in picioare iarba din preajma panselutelor.Floarea s-a rugat atunci Domnului , cerandu-i ajutor pentru vitele aflate in pericol de a ramane fara hrana.Dumnezeu a ascultat ruga si a facut un compromis : i-a luat panselutei parfumul ademenitor (pentru a proteja animalele care aveau nevoie de iarba) , dar a inzestrat-o cu o mare frumusete .

Intr-o alta legenda , se spune ca panseluta era initial alba , dar a devenit de un violet stralucitor atunci cand a fost strapunsa de o sageata a lui Cupidon.

In Scandinavia , Germania si Scotia , panseluta era numita "floarea mamei vitrege".Copiii ascultau povestile despre egoistele mame vitrege ale unui narator care rupea pe rand cate o parte a florii , corespunzatoare aspectului povestit.

Panseluta este asociata cu Sfantul Valentin , fiind una din florile preferate de indragostiti pentru a le darui persoanei iubite.Conform unei traditii magice , panselutele nu trebuie sa fie culese atunci cand sunt acoperite de roua , pentru ca acest lucru ar putea provoca moartea celui iubit , lacrimile varsate pentru acesta pana la urmatoarea luna plina fiind tot atat de multe precum picaturile de roua de pe floare.
Conform unei alte superstitii , se spune ca , daca privesti cu atentie , poti deslusi fata iubitului/iubitei intr-o floare de panseluta.

In Anglia , panseluta avea numeroase denumiri asociate mai ales cu dragostea : "heartsease" (alinarea / usurinta inimii) , "herb trinity" (trinitatea florala) , "call-me-to-you" (cheama-ma la tine) , "three-faces-in -one-hood" (trei fete intr-o singura gluga) , "cuddle-me" (alinta-ma / imbratiseaza-ma), "love-in-idleness " (dragoste in lenevie).


Alte articole din ciclul LEGENDELE FLORILOR :

Legenda florii de mac

Legendele anemonei

Legenda narcisei

Niciun comentariu:

Trimiteţi un comentariu

Ai o parere? Spune-mi-o si mie! Incerc sa aduc nitica cultura pe net, dar timpul meu este extrem de limitat, asa ca nu pot raspunde interpretarilor viselor decat celor care nu sunt anonimi. Pe de alta parte, tin sa mentionez ca, deocamdata, nu am vreme pentru astrograme personale!

Trimiteţi un comentariu