Numele, o pecete a destinului ?

Din antichitate si pana in zilele noastre , credinta conform careia numele reprezinta o sursa de putere si influenta a ramas inradacinata in constiinta oamenilor , in traditia populara sau cea urbana.


Romanii aveau o zicala : " Nomen est omen" , adica "Numele sunt destine".Samanii , magicienii , intermediarii dintre pamant si ceruri din diferite culturi stravechi , au pastrat vie convingerea ca cineva care cunoaste numele adevarat (secret) al unei persoane poate avea putere asupra ei .


In multe culturi traditionale africane , un copil are doua nume , unul pentru viata de zi cu zi , si un altul tainic , nestiut ce catre ceilalti , pentru ca spiritele rele sa nu ii poata face rau.


In unele conjucturi , oamenii cred ca rostirea numelui unui inamic puternic il poate face pe acesta sa apara in fata lor .

Numele mistice


Numerologia , asemeni astrologiei , descifreaza , din numele si data de nasterea ale unei persoane , caracterul si destinul ei (divin).In numerologie , fiecare nume (prenume) poate fi redus la un numar care , conectat la anumite vibratii fundamentale , este reprezentativ pentru caracteristicile unei persoane.

Detalii despre numerologie in :
Semnificatia secreta a numelui in numerologie , Numerologia datei de nastere

Stiinta numelor

Cercetarile stiintifice de psihologie a numelor au aratat ca cele mai putin dorite nume au tendinta de a genera lipsa de respect fata de sine , rezultate scolare sub medie si probleme psihologice mult mai grave decat ironia sau sarcasmul celor din jur.Adultii cu nume ciudate sau neobisnuite au mai multe de infruntat atunci cand candideaza la o functie publica.
Nu trebuie uitat , pe de alta parte ca unii oameni cu prenume inedite , precum Elvis (Presley) sau Gwynneth ( Paltrow ) , au reusit sa se impuna in viata artistica si nu numai.

Jocul sau matematica alegerii numelui

Cu atatea implicatii si asocieri , nu este de mirare ca alegerea unui nume da de furca parintilor timp de saptamani sau luni.Parintii selecteaza un anumit nume luand in consideratie diverse motivatii : onorarea unei rude sau a unei persoane admirate , perpetuarea propriul lor prenume (Junior) , atragerea anumitor calitati asupra copiilor , sau , pur si simplu , muzicalitatea placuta sau agreabila a unui nume.

La un nivel mai inalt , acordarea unui nume de botez implica speranta in viitor ; in unele culturi , in care mortalitatea infantila este fecventa , unui copil nu i acorda numele "real" pana cand nu ajunge la o varsta la care se considera ca are mari sanse de supravietuire.

Probabil ca unul din motivele pentru care parintii se agita atat de mult in alegerea numelor progeniturilor lor , rezida in constientizarea (subconstientizarea) faptului ca talentele , fizicul si temperamentul unui copil este cu totul in afara controlului lor.Singurul lucru pe care il pot alege este numele...Uneori , ei incearca sa anticipeze viitorul copiilor ...si chiar reusesc.De cate ori nu v-a surprins modul remarcabil in care numele unei persoane corespunde caracterului ei ?
In loc de concluzie
Indiferent la ce recurg , parintii nu pot fi siguri niciodata in ce fel afecta sau influenta viata si personalitatea copiilor , numele pe acestia il poarta.
Pe langa alegerea unui nume "perfect" , parintii trebuie sa se dedice dezvoltarii personalitatii latente din fiecare copil , evolutiei lui ca o fiinta umana puternica si increzatoare in sine , capabila sa se confrunte atat cu consecintele previzibile , cat si cu cele imprevizibile ale numelui sau.

P.S. Cei interesati de originea , semnificatia sau etimologia unui nume prenume , pot consulta
dictionarul onomastic de prenume online de la A la Z.
Numele, o pecete a destinului ? Numele, o pecete a destinului ? Reviewed by Diana Popescu on iunie 23, 2009 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.