miercuri, 22 octombrie 2008

SEMNIFICATIA SI ORIGINEA NUMELUI.DICTIONAR DE PRENUME DE LA A LA Z

Poate influenta numele unei persoane destinul si desfasurarea evenimentelor din viata ei ? Exista o semnificatie si o putere ascunsa specifica fiecarui nume / prenume ?
Intr-un fel sau altul , numele noastre sunt purtatoare ale unor sugestii obiective si subiective pentru cei din jurul nostru.Printre ideile (sau straturile afective ) preconcepute ale celor care te intalnesc pentru prima data , numele are un rol major.In supra-/sub- lumea virtuala de pe internet , numele sau porecla (nickname-ul) poate avea o semnificatie cu atat mai mare cu cat acesta/aceasta se numara printre singurele indicii referitoare la persoana noastra reala.

Acest dictionar de onomastica incerca sa ofere cateva explicatii despre sensul , semantica , originea si semnificatia prenumelor.Daca nu va regasiti numele aici , sau aveti sugestii despre alte intepretari legate de un anumit prenume , astept cu interes comentarii .

Dictionar de prenume de la A la Z . Nume care incep cu litera : A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y ZCopyright © diane.ro. 2008-2013

118 comentarii:

Negrila spunea...

sooper site-ul

Anonim spunea...

Oare, nu sunt nume care sa inceapa cu litera "C"?

Anonim spunea...

Vreau sa aflu ceva despre prenumele Ala, si despre Sfinta Mucenica Ala.

Anonim spunea...

eu stiam ca marina vine din ebraica si inseamna "copil dorit"...aici am gasit ca este femininul de la marin care vine din latina si are legatura cu marea...

Anonim spunea...

Nu am gasit numele Anda si Loredana

Anonim spunea...

Buna..numele de Lizelotte provine din Elisabeta...sau e un nume german...astept raspuns..pleace..astept raspuns pe lizelotte_2007@yahoo.com
Multumesc anticipat!

Diana Popescu spunea...

Un nume feminin nordic, folosit mai ales in Germania, Olanda, Suedia, Lizzelote, cu variantele Lieselote sau Liselote, s-a format prin contractia numelor Lisa (in ebraica, "Dumnezeu este juramantul meu", sau "promisiunea lui Dumnezeu") si Charlotte (de origine franceza, semnificand "mica' sau "femeiasca"). Potrivit altor surse, numele Lizzelote ar fi de fapt de origine germana, fiind format din combinatia numelor Lise si Lotte.

Anonim spunea...

Buna...imi puteti spune va rog de unde provine numele - Reka - daca stitit:d
ast raspuns pe little_angel852@yahoo.com
multumesc frumos!:)

Diana Popescu spunea...

Potrivit unor surse, Reka este un prenume unguresc, aparut in secolul X, provenind din huna "Rika", nume derivat la randul sau din turca veche. O purtatoare istorica a acestui nume a fost cea dintai sotia a conducatorului hunilor, Attila. In Ungaria, Reka este un diminutiv al prenumelor Réki si Rékus.
De asemeni, exista un nume asemanator in sanscrita : Rekha.
Reka este intalnit si la mauri, cu semnificatia de "dulce".
In limba hindi, numele Reka inseamna "linie subtire".
In Slovenia exista un rau purtand numele Reka.
In finlandeza exista un nume asemanator : Riikka.

Diana Popescu spunea...

IN LIMITA TIMPULUI DISPONIBIL, RASPUND TUTUROR COMENTARIILOR, DAR AICI , PE ACEASTA PAGINA A BLOGULUI MEU, SI NU PE MAIL

Anonim spunea...

ce inseamna numele ROANA

Anonim spunea...

Ce semnificatie are numele Jodelle?

Anonim spunea...

Nu am gasit numele Ala... Imi puteti spune va rog ce semnificatie are?

Diana Popescu spunea...

Bine, astazi iti promit ca vei afla mai multe despre numele Ala. Putin mai tarziu...

Diana Popescu spunea...

Numele / prenumele Ala are mai multe proveniente. Se poate trage din numele Alice (germana veche), Ala sau Alla insemnand "nobil, exaltat". Pe de alta parte, numele Ala provine din greca veche (fiind intalnit si in limba albaneza), avand semnificatia de "aparator al oamenilor". O alta origine a acestu nume este araba, in aceasta limba avand intelesul de "maiestrie, perfectiune sau superioritate". In limbile slave, precum poloneza ori rusa, Ala / Alla reprezinta un diminutiv pentru Alexandra.

inv spunea...

Eu sunt de parere ca numele nu are cu ce sa influenteze viata, destinul,

Dan zugravul spunea...

Am gasit
-Daniel- din ebraica cu sensul de “Judecatorul lui Dumnezeu”
:-?

Anonim spunea...

Salut,nu pot gasi nicaieri pe net,si nici in dictionarul asta nu am gasit numele Onorin. Ai putea sa-mi faci o favoare si sa ma informezi despre originea\semnificatia lui? Merci anticipat.

Diana Popescu spunea...

Se spune ca numele Onorin ar fi de origine britanica, avand semnificatia de "onoare" sau "onestitate".Onorine este un nume englezesc feminin, derivat probabil din Honorine, adica "femeie onorabila/ de onoare".o sa mai caut...

Anonim spunea...

numele rovana ?
stiti ceva de el?

Diana Popescu spunea...

Rovana pare a proveni din Rowana, un nume de origine galeza, avand semnificatia de "micul cap rosu/ roscat". De asemeni, trebuie tinut cont da faptul ca "rowan" desemneaza in engleza copacul scorus de munte sau sorb.Acest copac este unul din zodiile horoscopului celtic. Vezi Zodiacul celtic al arborilor | Astrologia arboricola a druizilor http://godessdiana88sex1.blogspot.ro/2010/02/zodiacul-celtic-al-arborilor-astrologia.html

Anonim spunea...

salut!nu gasesc nicaeri semnificatia si origenea numelui Vitalia. puteti sa-mi spuneti ceva despre el???

Anonim spunea...

As putea sa cunosc originea si semnificatia numelui"Otilia"? merçi

Anonim spunea...

vlad se caracterizeaza prin....?exista dinainte de Tepes. cel putin de pe vremea cnezatelor si voievodatelor. un "portret" as putea sa primesc?

Diana Popescu spunea...

Numele Otilia este de origine greceasca si are semnificatia de "auz ascutit". Intr-o alta varianta, numele Otilia provine din ebraicul Odelia, insemnand "Lauda Domnului".

Anonim spunea...

vreau si eu va rog semnificatia numelui dobrin

Anonim spunea...

wtf

Anonim spunea...

va rooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooog

Anonim spunea...

semnificatia numelui Maria

Anonim spunea...

nu gasesc

Anonim spunea...

imi trebuie numele alexandru urgent penru maine la scoala

Anonim spunea...

ce semificatie are denumirea Dasnatui

Gina Marian spunea...

Care e originea si ce inseamna Chira Chiralina (personajul lui Istrati)? Cu multumiri, Gina Marian

Anonim spunea...

de unde provine prenumele meu Capit

Miron Doru spunea...

de unde provine prenumele meu Miron si nume Doru,prenumele Iegar ??? doru_dragutzu_mell@yahoo.com

Diana Popescu spunea...

Prenumele Miron provinedin numele grecesc "Myron", avand semnificatia de "smirna". In erbaica, Miron inseamna "pace', iar in poloneza "loc sfant". Pentru prenumele Doru vezi in prezentul dictionar la litera D

Diana Popescu spunea...

Numele capit este de origine latina, si este legat etimolgic de zeita Minerva

Diana Popescu spunea...

Numele Chira vine din limba rusa si are intelesul de "doamna, stapana".

Mihai S. spunea...

Chira

Forma feminina a numelui Chiru - vechi prenume grecesc, Chira provine de la numelede Kyros, Kiriakos, care are o puternica legatura cu religia crestina, fiind atestat dupa raspandirea crestinismului. Semnificatia numelui este aceea de "dumnezeiesc", "apartinand lui Dumnezeu". In greaca veche, "kirios" avea sensul de "stapan" si exista obiceiul de a se folosi acest cuvant ca epitet pentru divinitati. Astfel, in crestinism, Kirios a devenit echivalentul lui Deos - "Dumnezeu". Alt derivat al sau - "kiriakon", care se traduce prin "Casa Domnului", a fost preluat de limbile germanice si pastrat pana astazi, in cuvinte precum "kerk" (in limba germana) sau "church" (in limba engleza), care inseamna "biserica". Legatura puternica a acestui nume cu biserica il duce pe purtatorul sau la originile crestinismului. In limba romana, de la numele de Chira a aparut un foarte intalnit nume de familie, Chiriac. In onomastica noastra intalnim derivate ca: Chirita, Chiriea, Chiran, Chirana, Chirena, Chireana, Cherana, Chieruna, Chira-Chiralin, Chirivana, Firulina etc. sau nume de familie ca: Chiranoiu, Chiranus, Chirata, Chircef, Chircev, Chirazic si altele. Chirica sau Chirea sunt forme foarte vechi, utilizate cu precadere in familiile de aromani. Sf. Chira (scris si Chirana), din Grecia, alaturi de sora ei Marana, a trait intr-o coliba, in care usa si ferestrele erau astupate cu pietre grele. Cele doua surori se rugau permanent, zi si noapte, stand nemancate zile intregi. Mancarea o primeau la intervale mari de timp, de 30-40 de zile. Biserica orientala le pomeneste pe data de 28 februarie.

Diana Popescu spunea...

Multumesc Mihai S. pentru aceste informatii detaliate.

Anonim spunea...

semnificatia prenumelui vlaiconi

Anonim spunea...

spuneti-mi va rog semnificatia numelui,,Sofia"

Leonard Androne spunea...

De unde provine NANDI ?
Multumesc.

Leonard Androne spunea...

Nu cred ca de la Leonard.

Anonim spunea...

de unde provine Nm.de fam.stoican

Anonim spunea...

ce semnificatie are prenumele oana

Diana Popescu spunea...

Vezi aici: http://www.diane.ro/2008/10/dictionar-de-prenume-litera-o.html

Anonim spunea...

Am tot cautat ,dar nu am gasit nimic satisfacator ... stii cumva mai multe informatii despre numele de Jennifer , in afara de ce e scris dejape site ?

Anonim spunea...

Numele Zinica? :D Te rog

Anonim spunea...

Alexia

Anonim spunea...

Nu gasesc semnificatia numelui PAGNEGER nume de familie

Anonim spunea...

Ce semnificatie are numele Andrada?

Diana Popescu spunea...

Potrivit unei legende neconfirmate istoric, Andrada ar fi fost una din fiicel lui Decebal. Pe de alta, Andrada pare a proveni din numele galitian si portughez. In vechime, il intalnim la Sfantul Martino de Andrade. Exista ipoteza ca ar fi de fapt de origine ebraica, provenind de la comunitatile evreiesti din Spania si Portugalia.
In acelasi timp, numele Andrada poate proveni din radacinile grecesti "aner," "andros," "andreas," insemnand "barbat," "barbatesc," "curajos, "razboinic."

Anonim spunea...

Nu gasesc semnificatia numelui Semen

Diana Popescu spunea...

Semen sau Xemen este un nume medieval de origine basca din regiunea Vasconiei. El se bazeaza pe radacina basca "fiul lui Senbe," precum in numele din Acvitania Sembetten, atestat a proveni din "sehi," adica "copil."Explicatia conform careia Semen ar deriva din Simion nu are o reala fundamentare.

Anonim spunea...

Buna vreau sa stiu de unde provine numele meu :iorgu

Diana Popescu spunea...

Numele Iorgu vine din grecescul Georgu sau Giorgu (la fel ca si numele de Gheorghe) si are semnificatia de "taran, fermier."

Anonim spunea...

Care este originea numelui Jeca

Anonim spunea...

Diana , spune-mi ce sursa folosesti pentru a afla originea numelor,TE ROG!!!!!!!!!!

Diana Popescu spunea...

Am citit tot ce mi-a picat in mana despre acest subiect (inclusiv unele carti accesibile numai la sala de lectura a bibliotecilor), si am confruntat lectura cu ce am mai gasit pe net (in mai multe limbi).

Diana Popescu spunea...

Nu am gasit decat ceva referitor la Jeka, un nume fie de origine sarba, fie de origine australiana. Intr-o alta varianta, Jeka este un nume lituanian, insemnand "inlocuitor." Persoane ce poarta acest nume: Jeca Chua, Jeca Glor-Bell, Jeca Jecika, Jeca Lopez, Jeca Mae, Jeca Maksic, Jeca Marković, Jeca Peric, Jeca Petrovic, Jeca Tatu.

Anonim spunea...

Multumesc Diana

Anonim spunea...

Care este semnificatia si originea numelui Nuțu?

Diana Popescu spunea...

In limba romana, Nuțu este de cele mai multe ori un diminutiv al numelui Ion. Numele Ion provine din Iohannes, forma latina a grecescului Ιωαννης (Ioannes), care la randul sau deriva din numele ebraic יוֹחָנָן (Yochanan) avand semnificatia de "Dumnezeu este milostiv."

Anonim spunea...

Bună,

Am tot găsit astfel de articole, însă acesta este cel mai explicit și bine structurat. Mulțumim.

Nu am gasit deloc semnificația prenumelui "ELZA". Am făcut însă eu asocierea cu "Elisabet"- "Promisiunea Domnului". Ce ar ma putea Însemna?

Mulțumesc mult, Diana.

Numai bine!
Elza Maria

Diana Popescu spunea...

Buna, Elza Maria. Uite ce am gasit... Numele Elza are doua proveniente: germanica si ebraica. In primul caz are semnificatia de "nobil, onorabil," iar in cel de-al doilea de "Dumnezeu este perfectiunea / Dumnezeu este juramantul meu (dupa alte surse, numele Elza - pronuntat ehl zah - ar fi derivat tot fin ebraica dar cu semnificatia de "vesel/vesela").
Elza este o varianta a numelui Alice in limbile slave.
De asemeni, este o varianta a numelui Eliza, dar si una a numelui Elizabeth.
Totodata, Elza este o varianta de scriere a numelui Elsa (in engleza, limbile scandinave, spaniola, germana si scotiana.

Anonim spunea...

as vrea sa stiu ce semnificatie are numele dimache

Anonim spunea...

ce semnifica numele lica

Anonim spunea...

ce semnifica numele dimache

Diana Popescu spunea...

Numele Lică este un un diminutiv ce provine fie din Vasile/ Vasilica, fie Nicolae.

Diana Popescu spunea...

Numele Dimache este derivat din numele Dumitru (pentru semnificatie vezi: http://www.diane.ro/2009/10/numele-dumitru-dumitra-origine.html) dar si din numele Dima, un diminutiv al numelui rusesc Dimitri (Dumitru in romana).

benny capra spunea...

Semnificatia pentru Aninda...va rog astept pe @caprabeny.facebook

Diana Popescu spunea...

Numele Aninda ete de origine indoneziana sau bengaleza si are semnificatia de "draga/iubita."

Anonim spunea...

Care este originea numelui Iliescu?

Anonim spunea...

Dar originea ? (Sunt acelasi care ti-a scris si mai devreme)

Diana Popescu spunea...

Ilie este un nume de origine ebraica, fiind provenit din numele ebraic Elyah, format din particulele "El" si "Yahve" insemnand "Domnul e adevartul meu Dumnezeu."

Anonim spunea...

Nu am gasit ce origine are numele meu si ce semnifica Boldeanu , ma poti ajuta ?

Diana Popescu spunea...

Desigur, numele Boldeanu pare sa provina din "bold," un cuvant provenit din slava, avand semnificatia de "ghimpe."

Anonim spunea...

Corina

Diana Popescu spunea...

Numele Corina este o forma latinizata a numelui grecesc Κοριννα (Korinna), derivat din cuvantul κορη (kore), avand semnificatia de "fata, fecioara." Corina este numele personajului feminin principal din opera lui Ovidiu, "Amores."

Anonim spunea...

Imi puteti zice care este originea numelui ARITIA ? . Stiu ca nu este nume romanesc , dar am intalnit acest nume si eram curios sa stiu ce origini are . |Va multumesc mult . Pe curand !!

Diana Popescu spunea...

Artia este un nume feminin ce provine din cuvantul grecesc "arete", avand semnificatia de "virtute."

Anonim spunea...

multumesc mult (*_*)

focamaghita Foca spunea...

Ce semnificatie are numele meu moldovenesc Maghita

focamaghita Foca spunea...

Ce semnificatie are prenumele meu Maghita

focamaghita Foca spunea...

Ce semnificatie are prenumele meu Maghita

Anonim spunea...

De unde provine prenumele Analida? Si ce semnificatie are?

Diana Popescu spunea...

Numele Analida pare sa provina din "Ana" (in ebraica, gratie) si "Leda" ("femeie" in greaca veche), adica femeie gratiosa ori femeie frumoasa

Diana Popescu spunea...

Numele Maghita provine din nordul Europei. Masi trebie sa "sap" pentru a gasi semnificatia lui.

Gabi spunea...

Nu am gasit originea si semnificatia numelui Mayla. Ma puteti ajuta in sensul asta, va rog? Multumesc

Diana Popescu spunea...

Mayla poate deriva din limba bretona sau velsa, avand in acest caz semnificatia de "print/printesa." Pe de alta parte, numele Mayla poate proveni din "Ismaela," un nume de origine erbarica cu semnificatia de "Dumnezeu aude." Acest nume este, totodata asociat cu o tip de nufar, numit Nymphaea 'Mayla'.

Anonim spunea...

Pentru numele Ghisman.Care este originea lui va rog.

Diana Popescu spunea...

Este posibil ca acest nume sa derive din germana, din particulele "geiz" (saracie ori zgarcenie) si "man", insemnand "cel sarac/zgarcit."

Anonim spunea...

Prenumele de fata Loredana, foarte apreciat si deopotriva popular in onomastica noastra contemporana, a fost imprumutat din italiana pe cale culta. Potrivit cercetatorilor lingvisti, acest nume de persoana a aratat, la inceput, provenienta locala a purtatorului; e drept ca a fost apropiat de „Laurentum”, in componenta caruia recunoastem cuvantul de origine latina „laurus”, cu sensul de „laur”. Tocmai de aceea spunem ca semnificatia numelui Loredana este „tufe de lauri”. Pe de alta parte, nu putem sa nu remarcam faptul ca acest nume de fata mai are si un alt sens, si anume de „victorie, reusita”, deoarece, dupa cum bine stim, in Antichitate, invingatorilor le erau pusa pe cap o cununa din lauri.

Diana Popescu spunea...

Se spune ca acest nume ar fi fost creat de George Sand pentru un personaj din romanul "Mattea,(1833)" fiind mai tarziu utilizat de scriitorul italian Luciano Zuccoli in al sau roman 'L'amore de Loredana' (1908). Este posibil ca numele Loredana sa provina din prenumele venetian Loredan, derivat din Loreo (cu semnificatia de "laur").

Anonim spunea...

Care e originea si semnificatia numelui Rewo am nevoie urgent si e extrem de important

Diana Popescu spunea...

Nu am gasit decat atat: REWO este un proiect de muzica electronica al lui Rene van der Wouden. REWO este format din primele doua litere din numele si prenumele lui Rene van der Wouden.

Anonim spunea...

derivatele lui sunt :maghéniță, maghénițe, s.f. (reg.) vrăjitoare. ,maghístă, maghíste, s.f. (înv.) vrăjitoare.

Diana Popescu spunea...

Multumesc pentru observatie. Intr-adevar, este posibil ca numele Maghita sa iaba la radacina cuvantul mag (vezi dex: http://dexonline.ro/definitie/mag), un cuvant intalnit atat in greaca cat si in latina, din care a aparut si contemporanul "magie."

Anonim spunea...

Exista Corina Calin Cate

Anonim spunea...

Calin Corina Catea
Sunt mulllllte

Anonim spunea...

Nu gasesc numele Iasmina

Diana Popescu spunea...

Numele Iasmina are o provenienta persana si poarta semnificatia de "iasomie."

Antonina spunea...

Va rog Diana numele Antonina. ( nu Antonia). Multumesc anticipat.

Diana Popescu spunea...

Antonina este forma feminina a numelui Antonino, provenit din latinescul Antoninus, derivat la randul lui din latinescul Antonius (avand intelesul de "vrednic de lauda"). Numele Antonius este asociat (gresit se pare) si cu grecescul ανθος (anthos), avand semnificatia de "floare."

Anonim spunea...

clara....Numele meu este Clara!

Anonim spunea...

Îmi puteţi spune ce semnifica numele Sanda??

Anonim spunea...

Care este semnificatia numelui Efimia

Anonim spunea...

Numele Maria

Anonim spunea...

Numele efimia

Diana Popescu spunea...

Efimia provine din limba greaca, fiind format din cuvintele ef (adica "buna") si fimi (cu semnificatia de "reputatie"). Numele Efimia inseamna asadar cineva/o femeie cu o reputatie buna.

Anonim spunea...

Numele Otilia

mia suta spunea...

Buna,dar numele Afimia stiti de unde provine

mia suta spunea...

Buna Diana,De unde provine numele Afimia,e asemenea cu Efimia?numele meu e Afimia

Diana Popescu spunea...

Buna, cred ca e varianta slavona a numelui Efimia

Unknown spunea...

Loredana?

Unknown spunea...

Știi cumva de unde provinn numele de familie Şuțu și Stroe?

Anonim spunea...

Numele de Sarina?