Tot ce ni se întâmplă este spre binele nostru | O poveste cu tâlc

A fost odată un sfetnic al unui rege care avea obiceiul de a spune cu orice prilej că tot ce se întâmplă fiecărui om nu este decât spre binele lui. Într-o zi, regele s-a rănit la un deget în timp ce încerca să taie o trestie de zahăr. Văzând sângele ce ţâşnea din degetul suveranului sau, sfetnicul a zis ca de obicei: " Dumnezeu face orice lucru spre binele nostru". Cuprins de mânie, regele a strigat:"Mă vezi cât sufăr din cauza rănii mele şi îmi spui că Dumnezeu orânduieşte totul spre binele meu? M-am săturat de filosofia ta! În aşa fel mă consolezi tu? Cum poate acest lucru să fie bun pentru mine dacă mă face să mă zvârcolesc de durere?" Fără a mai sta pe gânduri, regele l-a trimis pe curtean la închisoare. Cu toate acestea, sfetnicul a declarat cu voce tare: "Chiar şi această sentinţă este spre binele meu !"

Poveste cu talc
Câteva zile mai târziu, regele a plecat de unul singur la vânătoare într-o pădure. În timp ce se odihnea sub un copac, a fost capturat de un trib avandu-şi sălaşul în adâncimile codrului. Cu mâinile şi picioarele legate fedeleş, el a fost purtat până în satul tribului. Înspăimântat, regele a întrebat: "Ce aveţi de gând să faceţi cu mine?" Unul dintre oamenii care îl răpiseră i-a răspuns: " Vei fi jertfit pe altarul zeiţei noastre, Kali. Potrivit obiceiului, îi dăruim un sacrificiu uman în fiecare an. Ei bine, suntem chiar în acea vreme a anului când trebuie să îi aducem jertfă şi am avut norocul să dăm peste tine." Plin de sine, regele a replicat: "Eliberaţi-mă pe dată. Eu sunt regele acestor meleaguri şi nu mă puteţi sacrifica ca pe un om de rând." Omul a izbucnit în hohote de râs şi a zis: "Suntem foarte mulţumiţi că în acest an vom oferi zeiţei noastre o jertfă unică şi nobilă. Kali va satisfăcută de un asemenea ales dar."

Bărbaţii din trib l-au adus pe rege în faţa unui înspăimântător altar. Cu câteva clipe înainte de a i se tăia capul prizonierului, preotul a observat degetul bandajat al acestuia şi a poruncit să i se desfacă faşa. Când a observat despre ce era vorba, preotul a decis: "Acest om nu este demn de a fi jertfit zeiţei noastre. Nici un om cu vreun defect al trupului nu este potrivit pentru sacrificiu. Eliberaţi-l!"

Regele şi-a adus aminte de cuvintele pronunţate de curteanul său atunci când se tăiase la deget: " Dumnezeu face orice lucru spre binele nostru." El şi-a dat seama că numai şi numai rana de la deget îl salvase de la moarte. S-a grăbit să ajungă acasă şi a cerut pe dată să îi fie eliberat sfetnicul. Odată ajuns în faţa lui, regele i-a spus: "Îmi cer iertare pentru modul pripit şi crud în care te-am tratat." Sfetnicul i-a răspuns: "Maiestatea ta! Nu ai făcut nici un rău! Nu am nimic a-ţi ierta." Plin de curiozitate, regele i-a pus o întrebare: "De ce ai zis că este către binele tău să mergi la închisoare?" Curteanul i-a explicat: "Dacă nu aş fi fost închis, probabil că te-aş fi însoţit la vânătoare şi, desigur, sălbaticii m-ar fi găsit pe mine potrivit pentru a fi sacrificat zeiţei lor. Aşadar, precum vezi, Dumnezeu face orice lucru spre binele nostru."


Articole din acelaşi domeniu în blogul Dianei:


Fiecare om isi poarta propria-i cruce | O poveste cu talc

Semintele imparatului | O poveste cu talc

O clisma pentru imparat | O poveste cu talc
Tot ce ni se întâmplă este spre binele nostru | O poveste cu tâlc Tot ce ni se întâmplă este spre binele nostru | O poveste cu tâlc Reviewed by Diana Popescu on aprilie 04, 2011 Rating: 5

2 comentarii:

  1. te rog sa popularizezi cartea Scarlat-Demetrescu-Din-tainele-vietii-si-ale-universului

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesanta povestea. Imi plac acest de povestioare, ma atrag! Sa mai scrii articole de acest gen ca imi place sa le citesc.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.