16 august: Ziua Rollercoaster / Montagne Russe

Pe 16 august se sărbătorește anual Ziua Montagne Russe (în franceză "munte rusesc") sau (în engleză) Rollercoaster (din "roller", adică "rolă," și "coast", cu semnificația de "pârtie, pistă de săniuș"), un dispozitiv în care distracția se învecinează cu teamă ori chiar groază. Se pare că a apărut mai întâi în Rusia, în zona Sankt Petesburg,  (de unde și numele "munte rusesc"), în secolul al XVII-lea, unde consta dintr-o pantă din lemn, pe care, peste un strat de gheață, se duceau la vale sănii, într-o viteză amețitoare, care era amortizată la poale de grămezi de nisip. 

Francezii l-au preluat rapid în parcurile lor de distracții și l-au botezat pre limba lor "Montagne Russe", dar, din cauza temperaturilor mai ridicate din țara lor, au trebuit să-l adapteze, punând roți la sănii și transformându-le astfel într-un fel de mașinuțe.

Pe 8 iulie 1817, în Paris, în parcul Beaujon, a fost inaugurat primul Montagne Russe modern, purtând numele de "Promenades Aeriennes", în care mașinuțile cu roți mergeau pe șine și atingeau o viteză considerabilă.                                               
16 august: Ziua Rollercoaster / Montagne Russe
                                 

După o perioada de scădere a popularității, rollercoaster-ul a revenit la modă în decursul Belle Epoque. Cofondatorul sălii de spectacol Moulin Rouge, antreprenorul Joseph Oller, a construit un Montagne Russe în Belleville, în anul 1887. Avea șine pe o lungime de 200 de metri!

Se pare că 16 august a fost adoptată de americani ca Ziua Rollercoaster deoarece pe această dată, în 1898, în SUA, Edwin Prescott l-a patentat pe cel dintâi cu o buclă verticală. Cu toate astea, primul Montaigne Russe din această țară a fost brevetat de LaMarcus Adna Thompson pe 20 ianuarie 1885. De altfel, Thompson este poreclit "părintele rollercoaster-ului american" sau "părintele cursei gravitaționale".

Este de la sine înțeles că poți celebra această zi dându-ți fiori, trăind la maximum o senzație de pericol amestecată cu una de distracție, dându-te într-un rollercoaster!

15 august: Ziua relaxării
16 august: Ziua Rollercoaster / Montagne Russe 16 august: Ziua Rollercoaster / Montagne Russe Reviewed by Diana Popescu on august 15, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.