Superstiții despre batistă

Probabil că cea mai răspândită superstiție din lume despre batistă este că nu trebuie să o dai drept cadou, întrucât semnifică tristeți, lacrimi viitoare. Una pe care o dăruiești unui iubit /unei iubite provoacă, pare-se, despărțirea voastră și chiar îți sorteste că nu te vei mai căsători vreodată!

Și în Suedia, se spune că un bărbat care îi dă o batistă femeii îndrăgite, riscă să piardă afecțiunea acesteia pentru el.

De asemeni, la coreeni, pentru că este folosită să șteargă lacrimi sau atunci când ești răcit, nu este de bun augur ca o batistă să fie dată în dar persoanei dragi, ca nu cumva aceasta să nu aibă motiv de plâns ori să se îmbolnăvească.
Superstiții despre batistă

În China, sunt înmânate batiste la sfârșitul unei înmormântări, unei ceremonii funerare. De aceea, sunt un simbol al unui rămas bun pentru totdeauna. Drept urmare, dacă faci cadou cuiva o batistă, îi poți da de înțeles că te vei despărți de acesta/aceasta definitiv, rupi toate punțile de legătură cu el/ea.

Totuși, în Europa medievală, soldațîi, mai cu seamă cavalerii, primeau o batistă de la femeia iubită, pe care o păstrau sub coif ori sub mănușă, astfel încât să fie însoțiți de noroc în bătălii.

Totodată, pasionații jocurilor de noroc din zilele noastre, îndeosebi în cazinouri, au credința că își sporesc șansele de câștig dacă își aștern o batistă pe scaunul pe care șed.

În Filipine, când cineva zărește o stea căzătoare, este musai să-și facă un nod la batistă, ca să se asigure că acest eveniment astronomic îi va fi norocos.

Obiceiul european de a face un nod la batistă ca să nu uiți ceva își are originea în credința străveche că nodul conferă protecție față de rău. Un demon care-l vede, devine intrigat, derutat de forma lui, și toate gândurile sale de a-ți face necazuri îi dispar din cap!

Superstiții despre lacrimi și plâns

Dacă te mănâncă sau îți arde urechea stângă înseamnă că cineva te vorbește de rău. Ai un remediu! Îți poți lega un nod la batistă, și acea persoană își va mușca limba!

Este cu ghinion să-ți cadă, să-ți scape din mâna o batistă. Pentru a scăpa de ghinon, a-l îndepărta, este bine ca altcineva să ți-o ia de pe jos.

Când îți scapă o batistă în biserica, este un semn că îți vei pierde un prieten.

Nu este indicat nici să ridici, să atingi o batistă găsită pe drum, ca să eviți să primești vești rele ori să fii potopit de nenorociri.

Nu ți se recomandă să împrumuți o batistă! Nu este nici igienic, și e inauspicios.

La ruși, se spune că este bine să arunci orice batistă care a fost utilizată pentru a-ți șterge lacrimile la o înmormântare. Dacă nu faci totuși asta, și o iei acasă, aduci, de fapt, lacrimi în casa ta!

În Grecia, nu este de bun augur să dormi cu o batistă neagră lângă pat, pe o noptieră.

Printre japonezi, ai noroc la o întâlnire amoroasă dacă, în noaptea anterioară, dormi cu un șiret sau cu o batistă sub pernă.

În Anglia, dacă o femeie nemăritată voia să afle inițialele numelui viitorului ei iubit, nu trebuia decât să lase la uscat afară o batistă, și să le descifreze în zori așa cum le marcase roua.

O altă superstiție occidentală proclama că atunci când spre te uiți spre lună printr-o batistă de mătase care nu a fost niciodată folosită, poți zări mai multe luni. Numărul lor ar fi coincis cu cel al anilor până când te vei căsători!

Într-o tradiție irlandeză, o batistă amplasată de mireasă în buchetul ei de nuntă sau pe rochia sa reprezintă un simbol al fertilității.Aceeași batistă este folosită adeseori pentru confecționarea unei bonete, ca parte a veștmintelor de botez ale primului copil al cuplului.

Superstiţii despre fantome, stafii sau strigoi

Tot în Irlanda, dacă un oaspete este zărit cum își face un nod la o batistă în timpul ceremoniei nupțiale, se zice că acesta hărăzește ghinion mirilor. Ei nu vor putea să aibă vreun copil până când nu este desfăcut acel nod!

Irlandezii aveau credința că atunci când își făceau un nod la batistă înainte de a pleca într-o călătorie, se vor întoarce în siguranță, teferi, acasă.

Prin Argeș, când un om își clădea o casă, după ce așeza căpriorii, atârna în vârful ei o ploscă cu vin ori rachiu, și o batistă. Cine se cățăra după ele lua batista, iar ceilalți constructori sorbeau până la fund din ploscă.

Și la români, când iubiții, ibovnicii își dăruiau unul altuia câte o batistă, era semn dragostea lor nu va mai dura mult timp.

Într-un joc de demult al copiilor din România, ce presupunea închegarea primelor (nevinovate) flirturi, se cânta în cerc, "Batista fermecată/ Se află la o fată, / O fată frumoasă, / Pe care o iubesc!"

Surse principale:
- Richard Webster: The Encyclopedia of Superstitions
- Diagram Group: Superstitions
- Cora Linn Daniels, C. M. Stevans: Enclopedia of Superstitions, Folklore, and the Occult Sciences of the World
- Artur Gorovei: Credinți și superstiții ale poporului român
Superstiții despre batistă Superstiții despre batistă Reviewed by Diana Popescu on decembrie 13, 2018 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.