Superstiții despre fereastră

Ferestrele sunt ochii casei, simbolizează capacitatea, modul nostru de a percepe lumea, reprezintă în foclor, legende, o graniță aproape imperceptibilă între noi și rău, între planul real al existenței și cel subpământean, subuman ori suprauman, fapt reflectat în superstițiile și credințele din diverse culturi, tradiții populare.

Se spune că este benefic să avem ferestre pe latura estică a locuinței noastre, pentru ca lumina soarelui ce răsare să ne insufle energie și pozitivism în decursul fiecărei zi. În India, unele case maiestuoase, mărețe, nu pot fi vândute de agenții imobiliari tocmai din cauza că nu au ferestre către răsărit!

În  New England (SUA), îndeosebi în Vermont, multe case au ferestre al căror cadru este oblic, în alte unghiuri decât de 90 de grade, eventual la 45 de grade. Ele sunt numite "ferestrele vrăjitoarelor", întrucât se crede că le împiedică, le opresc să intre înăuntru!

O pasăre care se așează pe pervazul ferestrei tale și chiar bate cu ciocul în ea, prezice că vei primi curând vești importante, sau denotă că ți se va întâmpla ceva rău.

În Suedia, se zice că o pasăre care apare la fereastra ta dimineața te atenționează că moartea te așteaptă la ușă!
Superstiții despre fereastră

De asemeni, una care-ți intră în casă și, uneori, se așeza pe spătarul unui scaun, pare să anunțe moartea cuiva din familie!

La norvegieni, se obișnuia să se pună  o ghindă pe pervazul ferestrei, astfel încât locuința să fie protejată de fulgere.

În Spania, pe 1 noiembrie, de Ziua Tuturor Sfinților (Halloween), oamenii țin ferestrele închise, deoarece au credința că în această zi sufletele morților umblă libere prin văzduh și le pot intra în casă.

Unii sunt de părere că este cu ghinion să îți vezi fața reflectată în geamul ferestrei unui dric (furgon mortuar), fiindcă acest lucru îți poate semnala că ești pe ducă!

Dacă cineva sparge geamul unei case, se spune că acolo se va îmbolnăvi cineva peste puțin timp.

Geamul unei ferestre pe care îl spargi pe când plouă îți aduce ghinion.

Când geamul unei ferestre se crapă brusc, fără vreun motiv aparent, în camera unui bolnav, este semn de moarte.

Există superstiția că este bine ca ferestrele să fie deschise într-o casă în care cineva este pe moarte. În acest fel, sufletul care părăsește trupul se poate îndrepta către ceruri fără să aibă în față vreun obstacol.

Când ferestrele ți se aburesc, iar condensul de pe ele se curge în mici șiroaie, ți se dă de veste că vei pleca într-o călătorie pe apă.

În timpul iernii, geamurile înghețate ale ferestrelor sunt semnul unei gospodării, familii fericite.

Superstiții despre ușă

Se spune că geamurile ferestrelor trebuie să fie spălate numai când este lună nouă și, în nici un caz, într-o zi de vineri.

Dacă cineva deschide o fereastră când treci prin dreptul ei, ți se dă de  înțeles că vei intra în grațiile unei persoane influente. Dacă, dimpotrivă, o fereastră este închisă când ajungi lângă ea, ți se prevestește că vei fi implicat într-o situație jenantă, nefericită.

Că spații vulnerabile ale casei, ferestrele necesită câteodată măsuri de protecție excepționale. Astfel, sarea presărată în dreptul lor (și pe pragul ușii de la intrare, inclusiv la români) avea rolul să apere față de forțele malefice din exterior, iar usturoiul atârnat înaintea lor (în casă) avea, pare-se, capacitatea să-i țină departe pe vampiri.

Superstiții românești despre fereastră


La suceveni se zice că dacă i se dă cuiva de afară de mâncare prin fereastră, acestuia îi va veni "să se tot ducă" sau va pătruns de turbă. La ardeleni, apa dată printr-o fereastră nu era bună de băut, nici măcar de un câine, ca această să nu turbeze.

La Fălticeni, se credea că nu este de bun augur să privești de afară într-o casă, astfel încât să nu faci ulcior la ochi.

În Bucovina, dacă cei dintr-o familie voiau să uite mai repede de o rudă moartă în casă, să nu fie împovărați de o durere prea mare, îndelungată din acest motiv, erau sfătuiți să se uite de trei ori pe fereastră după ce persoana decedată era scoasă din locuință. Tot în această regiune, se recomanda să nu stai lângă fereastră și nici să se privești prin ea atunci când era furtună, când tuna și fulgera, astfel încât să nu fii lovit de fulger.

În Broșteni, în casa unde era un copil mic, ferestrele trebuiau să fie închise cu strășnicie, să fie "astupate", ca nu cumva să fure cineva somnul pruncului. În alte zone, se punea la geam o pâine (uneori, o lingură), pentru că soarele să o zărească când apunea și să nu răpească somnul copilașului.

Fereastra sufletului! La bucovineni și munteni exista obiceiul de a se face o ferestruică în sicriu, în dreptul capului mortului, pentru ca acesta să-i vadă pe cei care își luau rămas bun de la el, îl petreceau la cimitir, ori ca să poată intra în coșciug o broască care să "ciupească nasul mortului ca (...) să înceapă să putrezească". La o astfel de "fereastră a sufletului" se ținea aprinsă o lumânare și se bocea în decursul priveghiului.

În tradiția românească, mortul era scos câteodată din casă pe fereastră ori printr-o ușă spartă în zid cu prilejul înmormântării, astfel încât să nu se întoarcă, cuprins de o prea mare iubire față de rudele sale rămase în viață.

Totodată, românii amplasau usturoi la ferestre pentru a împiedica orice boală să intre în casă.

În seara din Ajunul Anului Nou, unii bucovineni amplasau la fereastră un pahar plin cu apă și făceau douăsprezece mătănii înaintea lui, după care mergeau la culcare. Dacă aflau a doua zi dimineață paharul plin, însemna că vor avea un an fericit. Dacă, însă, din el scăzuse apă, li se prevestea că au în față un an cu ghinioane, necazuri!

Tot în seara dinaintea Anului Nou, se obișnuia să se reazeme de un perete sau de o fereastră câte o lingură, corespunzătoare fiecărui membru al familiei (mama și tata erau reprezentați prin polonice!). A cui lingură cădea peste noapte, acela era sortit să moară în noul an.

Surse principale:
- Cora Linn Daniels, C. M. Stevans: Encyclopedia of Superstitions, Folklore, and the Occult Sciences of the World
- Richard Webster: The Encyclopedia of Superstitions
- Artur Gorovei: Credinți și superstiții ale poporului român
- Romulus Vulcănescu: Mitologie română
- Antoaneta Olteanu: Școala de solomonie. Divinație și vrăjitorie în context comparat

Superstiții despre mutarea într-o casă nouă
Superstiții despre fereastră Superstiții despre fereastră Reviewed by Diana Popescu on octombrie 20, 2018 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.