Superstiții despre ușă

Simbolismul multiplu al ușii, incluzând speranță, deschidere, închidere, siguranță, trecere dintr-o fază sau dintr-o lume în alta, pășirea într-o viață nouă ori ieșirea din cea actuală, se reflectă și în superstițiile asociate cu ea.

Pentru a evita ghinionul, în Norvegia, cu ocazia Crăciunului, este musai să așezi în afară ușii de intrare în casă o farfurie cu păsat de ovăz, pentru a-i îndulci, îmbuna pe bătrânii spiriduși din hambar.

În Irlanda sau Scoția, prima persoană care-ți intră pe ușă în ziua de Anul nou trebuie să aibă la ea o bucată de cărbune, astfel încât locuința să-ți fie caldă tot anul și să ai îndeajuns combustibil pentru a pune în sobă.

Este de rău augur să intri într-o casă nouă ori în care te vei muta în curând prin ușa din spate, impunându-se să o foloseșți pe cea din față.
Ușa in superstitii si credinte

Musafirii trebuie să-ți iasă din casă pe aceeași ușă prin care au intrat, pentru a te feri de ghinioane. În același timp, este indicat ca ei să pășească în casă cu piciorul drept, și nu cu cel stâng, întrucât, în al doilea caz, îți pot aduce piaza rea înăuntru.

O ușă care se deschide singură, parcă de la sine, este un semn că te va vizita cineva (nepoftit). Una care este trântită (de vânt, curent) nu este benefică, deoarece pare să supere, să rănească spiritul bun al casei!

Când ți se naște un copil în casă,  nu trebuie să lași ușile și ferestrele deschise, ca nu cumva acesta să moară, să-i fugă sufletul afară!

Oricum, nu este bine să pleci din casă lăsând ușa deschisă! În mod asemănător, e cu ghinion să te deschizi ușa din față atunci când cea din spate este deschisă. Deschiderea ușii de la intrare pe vreme de furtună invită fulgerele să-ți intre în locuință!

De altfel, în Feng Shui, se spune că sunt inauspicioase casele în care poți zări ușa din spate când eșți în dreptul celei din față, întrucât energia bună intră și iese direct prin ele. Energia pozitivă sau "chi" este necesar să circule prin întreagă locuină! Într-o altă superstiție, nu este bine să porți o matură de la ușa din față până la cea din spate.

Conform unei credințe occidentale, nu este bine să dormi cu picioarele îndreptate către ușa dormitorului, fiindcă morții sunt duși spre cimitir cu picioarele înainte. La irlandezi, nu se recomandă să amplasezi un pat în fața unei uși.

De asemeni, potrivit Feng Shui, nu este indicat să ai o oglindă înaintea ușii de intrare în locuință deoarece, în acest fel, este dereglată energia pozitivă. În aceeași disciplină chinezească, culoarea cea mai potrivită a ușii de la intrare se alege în funcție de orientarea acesteia (nord, sud, est, vest). De exemplu, o ușă neagră îndreptată către nord invită ghinionul să-ți intre în casă.

La chinezi, ușa de intrare în casă care nu este îndreptatăspre stradă este de rău augur.

O persoană care nu-și închide niciodată ușa, nu va avea nicicând propria casă! Doi oameni deschizând în aceeași clipă aceeași ușă sunt pe cale să se certe!

Usa/poarta din vise | Interpretare si semnificație vise

Când auzi mai multe bătăi în ușă, o deschizi și nu afli pe nimeni în prag, înseamnă că ai lăsat să-ți intre înăuntru spirite rele. În schimb, dacă percepi un singur ciocănit în ușă, este musai să o deschizi, pentru a lăsa să-ți pătrundă în locuință un spirit bun.

În Marea Britanie, dacă dai să ieși din casă și ești întâmpinat de o coțofană care se uită stăruitor la tine, ți se vestește că moartea este prin preajmă. Un cocoș care cântă în fața ușii îți dă de înțeles că vei avea o vizită până la înserat. Un câine ce urlă acolo, dă  de veste despre o moarte. Când o pasăre se lovește în zbor de ușa casei și pică moartă, poți fi avertizat despre moartea unei rude.

Un păianjen care se cațără pe rama ușii îți transmite că vei avea în curând un oaspete neașteptat.

Pentru a se proteja de duhurile rele, unii oameni amplasează pe ușă sau deasupra sa o cruce ori o potcoavă. În Anglia, un trifoi cu patru foi pus pe ușa de la intrare a locuintei unei fete îi semnala că se va mărita cu primul bărbat care va intra pe acolo. Pe același meleaguri, un iadeș așezat pe ușă între Crăciun și Anul Nou îți dădea de înțeles că persoana care va intra mai întâi pe ea îți va fi soț/soție.

În Orient, se crede că este cu noroc să ții o statuie a lui Buddha inaintea ușii, astfel încât să fie zărită de oamenii care te vizitează.

O mătură care-ți cade în fața ușii vestește că până spre seară vei avea un musafir.

O scară, treptele care sunt orientate direct, perpendicular, spre ușa de intrare în casă trebuie să fie evitate, pentru a nu-ți lăsa să-ți iasă nemijlocit norocul din locuință. Poți preîntâmpina totuși asta dacă așezi un ghiveci cu o plantă în fața ușii.

Există credința că cea mai bună poziționare a ușii este către latura stângă a casei. Totodată, este indicat ca drumul către ușă să fie curbat, întrucât unul direct ar conduce spiritele malefice direct în casa ta.

O metodă de a pune pe fugă duhurile rele este să amplasezi un clopoțel la ușă (deasupra ei).

Superstiții românești despre ușă


Ca să-ți vină cât mai mulți oameni în casă, este indicat să mături de la ușa de intrare spre fundul casei, așa cum fac cârciumăresele pentru a avea cât mai mulți clienți. De altfel, când ai un mort în casă, ești sfătuit să mături gunoiul tot spre spatele locuinței, astfel încât să nu iasă gunoiul înaintea mortului.

Panza se așează în streșina casei fiindcă mortul stă în ușa casei până pleacă la biserică.

Este de rău când ți se rupe cheia în ușă sau în lacăt.

Copii se înțarcă lunea. Duminica seara se așează după ușă un pahar cu vin și covrig. În dimineața zilei de luni, când se trezește copilul, este lăsat să se ducă singur să le ia de acolo, și apoi i se dau să le mănânce. În felul ăsta uită țâța curând și nu și-o mai dorește!

Când stai la masă, închide ușa astfel încât să închizi gura dușmanilor și să-i faci astfel să nu te mai vorbească de rău.

Seara nu este auspicios să lași focul neînvelit, ușa și ferestrele deschise, pentru a te asigura că nu-ți intră în casă diavolul și nu-ți îmbolnăvește copilul.

Atunci când fulgeră, să nu stai în pragul ușii. Când un fulger îți lovește ușa,  e semn că te vei muta din acea casă.

De-ți prinzi degetele la ușă, ești atenționat că vei avea musafiri. La fel, când se deschide ușa singură.

Gunoiul ținut la ușă alungă pețitorii fetelor!

Când lumânarea se micșorează de nu o mai poți ține în mână, se așeză în dosul ușîi, întrucât este lumina celor înecați.

Când se scârnăvește pisica după ușă este semn că nu este curat în casă.

O pasăre care-ți intră pe ușă în locuința prezice noroc, o veste bună.

Dacă o mireasă nu vrea deocamdată să aibă copii, trebuie să se sprijine de ușa bisericii cu atâtea degete câți ani dorește să treacă până va naște.

Ușa care-ți scârțâie dimineața vestește că-ți vine norocul în casă.

Ca să scapi de purici, taie un cocoș negru în ziua de Paști și înfinge cuțitul mânjit de sânge după ușă. Puricii se vor aduna la el!


Surse:
- Richard Webster: The Encyclopedia of Superstitions
-  William Carroll: Superstitions: 10,000 You Really Need
- Diagram Group: Superstitions
- Cora Linn Daniels, C. M. Stevans: Encyclopedia of Superstitions, Folklore, and the Occult Sciences of the World
- Artur Gorovei: Credinti și superstiții ale poporului român

Superstiţii despre mătură şi măturat
Superstiții despre ușă Superstiții despre ușă Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 29, 2018 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.