Pădurea: Simbol și semnificație

 Distinctă simbolic de copacul individual, pădurea reprezintă în multe tradiții lumea exterioară ca opusă microcosmului pământului agricol. În legende și basme, pădurile sunt locuite de făpturi misterioase, de obicei amenințătoare (vrăjitoare, dragoni, uriași, pitici, lei, urși, și altele), simboluri ale tuturor pericolelor cu care tinerii trebuie să se confrunte în riturile trecerii pentru a deveni adulți, maturi, responsabili.


Această imagine a pădurii provine dintr-o vreme când mari întinderi de  pământ erau împădurite și trebuiau încă să fie eliberate de copaci penru a face loc cultivării agricole. 


În vise, "pădurea întunecată" desemnează o fază de dezorientare, tărâmul subconștientului de care o persoană conștientă se apropie cu mari ezitări.   

                             

Pădurea: Simbol și semnificație

Lumina care în basme se infiltrează printre ramuri simbolizează năzuința pentru un loc de refugiu. Pădurea însăși, natura în sălbăticie, lipsită de ordinea umană, este receptată ca neliniștitoare și periculoasă. În imaginația noastră este sălașul unor sălbatici și al unor spirite malefice, dar și al zânelor, ființelor magice ce pot fi binevoitoare.


Pe de altă parte, pentru o persoană contemplativă, pădurea putea oferi o oarecare secluziune din lumea grăbită și aglomerată a civilizației.


Sihaștrilor nu le era teamă de păduri, văzându-le că fiind protejate de puteri înalte, cerești.


Spre deosebire de pădurea, dumbrava nu a fost gândită ca a dura pentru totdeauna, fiind gestionabilă în dimensiunile sale, și consistând dintr-un loc în care muritorii puteau intra în contact cu forțe mai presus de ale lor. 


A bate în lemn – Superstiție și semnificație


Pentru psihologii analiști, pădurea simbolizează adeseori femininul așa cum este perceput de un tânăr bărbat: un teren neliniștitor care trebuie totuși să fie explorat.


În sens mai general, în pădure găsim simbolismul culorii verzi, alternarea de luminișuri și întuneric care aduce cu viața invizibilă exterior a subconștientului. Ca simbol din vis, pădurea conține multe creaturi inofensive sau periculoase, care pot fi descoperite pe tărâmul personalității noastre la "lumina zilei". 


Securea: Simbol și semnificație


Pădurea: Simbol și semnificație Pădurea: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on mai 16, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.