A bate in lemn – Superstitie si semnificatie

Gestul aproape subconstient al oamenilor de a bate in lemn, o superstitie mult mai raspandita decat se crede, este inconjurat de o sumedenie de explicatii si semnificatii. Batem in lemn atunci cand pomenim despre un eventual, posibil necaz sau nenorocire, pentru a indeparta efectul cuvintelor rostite si a incerca sa evitam ca ele sa se transforme in realitate. Batem in lemn si intr-o alta situatie, cand norocul pare a ne insoti cu o prea mare insistenta si ne gandim ca totul este prea frumos pentru a continua asa, la nesfarsit, fiind inevitabil un ghinion sau un eveniment nefericit.

Care este asadar originea ori semnificatia obiceiului de a bate-n lemn ? Multi cred ca provine dintr-o straveche credinta in puterea copacilor de a indeparta ghinionul sau dintr-un semn de respect fata de zeitatile care au binecuvantat arborii cu astfel de forte magice. Inca din antichitate, daca nu si mai inainte, lemnul a fost asociat cu divinitatile, magia, norocul si protectia.

Potrivit unei vechi superstitii pagane, atingerea sau baterea in lemn alunga spiritele rele. Intr-o alta credinta de demult se presupunea ca spiritele bune isi au salasul in unii copaci, mai ales in stejari, iar gestul de a atinge sau a bate in lemnul acestora iti putea asigura protectia contra necazurilor si pericolelor, intrucat spiritele te auzeau si nu intarziau sa iti sara in ajutor.

De fapt, stejarul este arborele de care se leaga cele mai multe ritualuri si credinte religioase din tarile europene. Intr-o superstitie celtica, se considera ca acest copac avea potentialul de a alunga sau “a conduce” spiritele rele in pamant (asemeni unui bun conducator de electricitate), asa ca numai simplul fapt de a-l atinge te elibera de stapanirea unor influente malefice.
Grecii credeau ca atunci cand atingeau un stejar, putea comunica cu Zeus, care ii proteja astfel de nenorociri.
O veche credinta irlandeza spunea ca practica de a bate in lemn reprezenta, de fapt, un gest prin care se multumea spiridusilor din copaci pentru binecuvantarile lor norocoase.

O alta explicatie a obiceiului de a bate in lemn isi are originea in Biblie. In Galateni 6:14 se spune : “In ce ma priveste, departe de mine gandul sa ma laud cu altceva decat cu crucea Domnului nostru Isus Hristos, prin care lumea este rastignita fata de mine, si eu fata de lume!” Ceea ce ar putea insemna ca lauda exagerata si vana poate fi iertata daca credinciosii isi indreapta gandul cat mai curand catre cruce.
Un binecunoscut ritual crestin, raspandit in lumea catolica, consta in atingerea unui crucifix de lemn in timpul unei rugaciuni de atragere a norocului. Unii cercetatori sunt de parere ca, in timp, puterile crucifixului au fost conferite fiecarei bucati de lemn, lemnul devenind, in acest fel, un simbol al crucii si un element magic, aducator de noroc.

O alta teorie despre originea practicii de a bate in lemn este asociata cu perioada din Evul Mediu cand evreii erau prigoniti pe tot cuprinsul Europei. Pentru a fi in siguranta si a fi primiti in sinagogile lor bine ascunse, ei au apelat la adevarate coduri ce erau transmise prin bataia cu degetul in usile de lemn. Intrucat aceasta strategie a salvat o multime de vieti, a aparut superstitia potrivit careia gestul de a bate in lemn aduce noroc.

O explicatie ceva mai practica este asociata cu obiceiul minerilor si marinarilor de a bate in lemn inainte de a cobori sub pamant sau a porni intr-un voiaj pe mare, pentru a verifica daca lemnul este destul de trainic pentru a nu le pune in pericol vietile.

Daca, in ciuda logicii si a ratiunii, te incapatanezi sa crezi ca banalul fapt de a bate in lemn iti este de folos, se spune ca cele mai bune rezultate se obtin atunci cand bati nu o singura data, ci de trei ori, in lemnul unui copac, sau intr-o bucata lemn neacoperita de vopsea sau lac.


Copyright © diane.ro. 2012

Articole pe aceeasi tema din blogul Dianei :

Verigheta in superstitii si traditii

Ce inseamna cand ti se zbate pleoapa ? - Semnificatii si superstitii

Oglinda in legende , credinte , superstitii si magie
A bate in lemn – Superstitie si semnificatie A bate in lemn – Superstitie si semnificatie Reviewed by Diana Popescu on februarie 04, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.