Superstiții despre coșmaruri | Interpretare şi semnificaţie vise

Visele urâte, coșmarurile, nu aveau cum să nu-și facă loc în superstițiile lumii, fiind încărcate adeseori de semne rele, rău prevestitoare.

Poate că cea mai interesantă superstiție, legendă, din acest domeniu, e cea despre "mare", un spirit rău sau un demon, un vizitator nocturn înspăimântător, ce se așeza, în credințele britanice, pe pieptul unei persoane adormite, provocându-i astfel un coșmar. De altfel, etimologic, la rădăcina cuvântului englez "nightmare" (coșmar) se află, desigur, "night" (noapte) și "mare" (creatură demonică menționată mai sus și în nici un caz "mare", semnificând "iapă").

În folclorul anglo-saxon și în cel nordic, "mara" putea fi trimis pe pieptul/capul unui biet om de vrăjitoare, și avea și capacitatea de a imobliza, paraliza, trupul acestuia, pe când era străbătut de vise urâte.
Superstiții despre coșmaruri | Interpretare şi semnificaţie vise

Cei tulburați de o astfel de creatură malefică o puteau împiedica să revină la ei amplas ându-și pantofii de o parte și cealaltă a patului, și îndreptându-le șireturile desfăcute către pat.

Se spunea că "mara" pătrundea în dormitoare pe gaura cheii ușilor, așa că înfundarea acesteia era o altă metodă de a o ține departe. O altă "tehnică" de a scăpa de "mara", atunci când era cocoțat pe pieptul tău, era să-ți strângi policarul în palmă sau să-i promiți demonului că îi vei da un cadou, după care urma să vină a două zi.

La irlandezi, se credea că "bluebells", flori Campanula, aidoma unor clopoței albaștri, chemau spiridușii sau ființele magice, atunci când clincheteau sub bătaia vântului. Era, drept urmare, nerecomandat să fie puse în casă. Cu toate astea, unii le puneau în dormitor că să le alunge coșmarurile!

Potrivit unei credințe occidentale, dacă îți  pui sub pat o pereche de pantofi noi, vei fi bântuit de vise urâte!

Într-un ritual ciudat, scârbos, când te trezești dintr-un coșmar, trebuie să scuipi de trei ori peste umărul drept!

Vampirii din vise | Interpretare şi semnificaţie vise

În Mexic, pentru ca un vis să nu prindă formă în realitate, se recomanda să-l povestești degrabă cuiva.

Coralul este considerat a proteja atât față de vrăjitorii, deochi, cât și față de coșmaruri.

Măsurile de apărare contra visurilor urâte sunt diverse: capcana de vise, atarnarea unui căpăstru/juvat deasupra patului, agățarea încrucișată a ciorapilor la picioarele patului, amplasarea unei potcoave pe un perete al dormitorului, punerea sub pernă (la greci) a unui cuțit cu mânerul negru.

În Grecia antică, doctorii aveau credință că visele urâte reflectă bolile, o zonă a corpului afectată, și le foloseau pentru a da diagnostice și a prescrie tratamente!

În Bucovina, Se zice că dacă visează cineva ceva ce-și
tâlcuiește că un vis este rău și împărtășește această altei persoane, acea persoanä se zice că ceea ce a visat este semn a bine și apoi acel vis se va implinì În bine.

Descoperiri științifice inspirate de vise
Superstiții despre coșmaruri | Interpretare şi semnificaţie vise Superstiții despre coșmaruri | Interpretare şi semnificaţie vise Reviewed by Diana Popescu on decembrie 02, 2018 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.