Superstiții despre minciuni și mincinoși

În numeroase superstiții ale lumii, se spune că dacă îți muști limba în timp ce mănânci, înseamnă că ai spus de curând o minciună. În folclorul bucovinean, pe mincinoși îi durea limba, mai ales că adeseori și-o mușcau involuntar!

Opinia de azi că, asemeni lui Pinocchio, mincinoșii au nasul lung ori că acesta le crește când deformează adevărul, este diferită de cea a lui Aristotel. Filosoful consemna, "Un nas lung și subțire denotă un om îndrăzneț, furios, mânios, înfumurat, ușor de păcălit, influențat fie în bine, fie în rău, slab și credul."

Unii cred că tusea apărută ca din senin, neprovocată de o gripă ori o răceală, este un semn că diavolul tocmai a intrat în tine pentru că ai mințit!
Superstiții minciuni și mincinoși

La bulgari, când scapi ceva din mâini în vreme ce vorbești, te dai de gol că indrugi minciuni.

În Filipine este înrădăcinată credința că cineva care are spații mari între dinți este sortit să fie un mare mincinos.

Printre tecuceni, un indiciu că cineva este un mincinos fără pereche era ceafa sa groasă. În Rudeni, Argeș, oamenii care știau cel mai bine să mintă erau considerați cei pricepuți să facă ouăle "cu zeamă", adică moi.

Așa cum consemnează Antoaneta Olteanu în cartea sa, "Calendarele  poporului român", unii români respectau ziua Sfântului Andrei întrucât considerau că era un mincinos ieșit din comun și se temeau că putea să îi smintească. Erau îngrijorați că dacă vor fi mințiți, înșelați pe 30 noiembrie, ar fi fost amenințați de înșelăciuni de-a lungul întregii luni decembrie.

Minciuna în citate, aforisme, maxime

La Roma, capitala Italiei, persistă o legendă despre "Bocca della Verita" ("gura adevărului"). La biserica Santa Maria din Cosmedin, se află o mască din marmură a unui om înfricoșător. În Evul Mediu, se spunea că oricine spusese o minciună și își vâra o mâna în gura deschisă a acestei măști, și-a scotea din ea fără degete. La un moment dat, se pare că "Bocca della Verita" și-a pierdut puterile, așa că s-a recurs la măsura de a li se tăia degetele mincinoșilor cu o sabie!

În Utah, o minciună căreia îi dai glas este semnalată de un măr ce cade peste tine... Tot aici, se zice că dacă smulgi din pământ o pătlagină, numărul de nervuri de pe tulpina sa echivalează cu cel de minciuni pe care le-ai spus în decursul respectivei zile.

Într-o veche legendă din Țara Bascilor, o mică pasăre descoperă întotdeauna când copii mint, ocolesc adevărul!

Obiceiul occidentalilor de a-și încrucișa degetele (la spate) atunci când mint își are, se pare, originea, în speranța că vor fi ajutați de noroc să nu le fie dezvăluită minciuna ori în cea că Dumnezeu îi va ierta pentru acest lucru imoral.

Credințe despre furat, superstiții ale hoților
Superstiții despre minciuni și mincinoși Superstiții despre minciuni și mincinoși Reviewed by Diana Popescu on aprilie 12, 2019 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.