Tărâmul adevărului: Poveste cu tâlc

O poveste sufistă cu tâlc remarcabilă din cartea "Thinkers of the East" (Gânditorii din Est), de Idries Shah, o carte cuprinzând o culegere impresionantă de scurte povești spirituale.

Un om credea odată că viața obișnuită, așa cum o știm, nu avea cum să fie completă, autentică. A căutat adevăratul Învățător al Vremii. A citit numeroase cărți și s-a alăturat multor cercuri de învățați, a ascultat cuvintele și a fost martorul faptelor extraordinare ale unui maestru spiritual după altul. A îndeplinit cerințele și exercițiile spirituale care i se păreau a fi cele mai atractive.

A ajuns în culmea fericirii în unele din experimentele sale. Cu toate astea, se simțea confuz, nu avea nici o idee în ce stadiu al evoluției se afla ori unde și când căutarea lui va avea sfârșit.

Într-o zi, pe când își trecea în revistă comportamentul, s-a trezit, brusc, în apropierea casei unui înțelept cu o înaltă reputație. În grădina casei l-a întâlnit pe Khidr, călăuza secrete ce arată calea către adevăr. 
Poveste cu tâlc - Tărâmul adevărului

Khidr l-a dus într-un loc unde a zărit oameni străbătuți de o mare disperare, durere, nenorocire, și i-a întrebat cine erau. I-au răspuns, "Noi suntem cei care nu au urmat adevăratele învățături, care nu s-au angajat cu onestitate în demersurile noastre, care am respectat învățători, falși, autoproclamați".

Apoi, omul a fost purtat de Khdir într-un alt loc, unde toți erau atractivi și plini de bucurie. I-a întrebat cine erau, și i s-a răspuns, "Noi suntem cei care nu au urmat adevăratele Semne ale Căii".

"Dar, dacă ați ignorat Semnele, de ce sunteți atât de fericiți?", i-a chestionat călătorul.

"Pentru că am ales fericirea  în locul adevărului", i-au replicat acei oameni, "chiar asemeni celor care au ales nenorocirea".

"Nu este, însă, fericirea idealul suprem?", a întrebat omul.

"Țelul omenirii este Adevărul. Adevărul înseamnă mai mult decât fericire. Cine posedă Adevărul poate avea orice stare de spirit își dorește, sau nici una", i-au zis ei. "Noi am pretins, ne-am închipuit că Adevărul este fericire, și fericirea este Adevărul, și alții ne-au crezut, așa cum și tu ți-ai imaginat până acum că fericirea trebuie să fie același lucru ca Adevărul. Dar fericirea te face prizonierul ei, așa cum face și nenorocirea".

După aceea, omul s-a regăsit înapoi în grădină, cu Khidr lângă el.

Cum afli cine te minte și cine îți spune adevărul: Poveste cu tâlc

"Îți voi împlini o dorință", i-a spus Khidr.

"Vreau să știu de ce am greșit în căutarea mea și cum pot reuși", i-a zis omul. "Nu ai făcut altceva decât să-ți risipești viața", i-a răspuns Khidr, "deoarece ai fost mincinos. Minciuna ta a constat în căutarea satisfacției personale în loc de a căuta Adevărul".

"Și, totuși, am ajuns pe punctul de a te găsi", a observat omul, "și asta este ceva ce se petrece rar, foarte greu, oricui!"

"Și m-ai întâlnit", i-a atras atenția Khidr, "fiindcă ai suficientă sinceritate în a-ți dori Adevărul pentru el însuși, pentru totdeauna, și nu pentru o clipă. Această sinceritate m-a determinat, într-un sigur moment, să răspund chemării tale".

Acum, omul simțea o dorință copleșitoare de a ajunge la Adevăr, chiar dacă se pierdea pe el însuși.

Khidr, totuși, începuse să se îndepărteze, așa că a alergat după el.

"Mai bine nu mă urmezi," i-a zis Khidr, "pentru că mă întorc în lumea obișnuită, lumea minciunilor, căci acolo trebuie să fiu ca să-mi fac treaba".

Și, când omul s-a uitat iarăși în jurul său, și-a dat seama că nu mai era în grădina înțeleptului, ci se găsea pe Tărâmul Adevărului!

Căutarea călăuzei spre adevăr | Poveste cu tâlc de Osho
Tărâmul adevărului: Poveste cu tâlc Tărâmul adevărului: Poveste cu tâlc Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 30, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.