luni, 9 mai 2011

Cum a aparut marul lui Adam in gatul barbatilor ?

Marul lui Adam , o proeminenta aflata in partea din fata a gatului , specifica aparent numai barbatilor , are o poveste asemanatoare in folclorul multor popoare crestine.In gandirea mitologica , acest insemn masculin se spune ca ar fi aparut din cauza intepenirii fructului oprit din gradina raiului in gatul lui Adam.

In cultura populara occidentala , legenda o descrie pe Eva , ca si in Biblie , drept cea dintai ispitita de catre sarpe.Ea a mancat cu pofta din marul cules din pomul interzis si i-a oferit o parte din fruct lui Adam.In vreme ca Adam inghitea din mar, Dumnezeu a strigat cu o voce cutremuratoare din ceruri :"Ce ai facut ? De ce nu mi-ai ascultat porunca ?" La auzul vocii tunatoare a Domnului, Adam s-a speriat si marul i s-a oprit in gat.

O legenda straveche romaneasca explica provenienta "montului" de la gatlejul barbatilor sau marului lui Adam intr-un mod asemanator.Adam si Eva traiau fericiti in rai , in cel de-al noulea cer .Ei erau in mijlocul unei gradini in care se afla un mar din ale carui fructe nu aveau voie sa se infrupte , potrivit poruncii lui Dumnezeu.Un sarpe cuibarit in mar a indemnat-o insa pe Eva sa guste dintr-un fruct , iar ea nu s-a lasat mult timp rugata.A mancat din mar si i-a dat si lui Adam, dar acesta , in vreme ce inghitea, si-a adus aminte de interdicitia Domnului, asa ca s-a apucat de gatlej si bucatica de mar i-a ramas in gat.Din aceasta cauza au barbatii montul la gatlej , dar nu si femeia , intrucat ea a inghitit bucata de mar.Pana in acel moment , cei doi erau imbracati in unghie dar , dupa ce au gustat din fructul oprit , s-au descoperit de indata dezbracati si le-a fost rusine atunci cand i-a strigat ingerul.Domnul i-a izgonit pe pamant si , drept pedeapsa, le-a harazit sa isi duca traiul din furca si lopata.(Sursa :Elena Niculita-Voronca - "Datinile si credintele poporului roman")

Un alt vechi mit european poveste ca , dupa ce Adam a fost ingropat, din semintele marului din gatul sau au rasarit trei pomi, unul dintre ei sub forma unei cruci sau unui crucifix.Intr-o alta varianta , mai elaborata, a legendei, se spune ca aceste seminte au fost asezate in gatul lui Adam , dupa moartea lui, de catre fiul sau Set.Acestea nu ar fi apartinut pomului vietii si nici celui al cunoasterii binelui si raului, ele fiind aduse din Eden odata cu uleiul ieratarii , pentru a -i aduce mangaiere lui Adam in ultimele lui ore de viata .Se zice ca din arborele rasarit din aceste seminte a fost faurit toiagul lui Moise si ca regele David l-a avut plantat in gradina sa , folosindu-l pentru a face minuni.Taiat pentru a fi utilizat in templul lui Solomon , el nu a fost gasit a fi totusi potrivit in constructia edificiului si a fost aruncat intr-un sant din care s-a ridicat sub forma unui pod.In vreme ce era cat pe aci sa paseasca pe acest pod, regina din Saba si-a dat seama de originea si menirea lui , asa ca nu a mai calcat pe el ci a trecut desculta prin apa.Ea l-a sfatuit pe Solomon sa aseze lemnul podului in templu , sub forma unui prag superior acoperit cu aur si argint. Abiah , pacatosul fiu al lui Solomon , l-a dezgolit insa de metalele pretioase si l-a aruncat in scaldatoarea Betesda .Virtutile acestui lemn au dat puteri magice apei , vindecand diverse boli si betesuguri , pana cand, in preajma crucificarii lui Iisus, s-a ridicat la suprafata , fiind apoi folosit pentru faurirea crucii pe care si-a aflat moartea Cristos.

Marul lui Adam este , de fapt, o proeminenta mica , semicirculara , a cartilajului tiroid al laringelui , aflata in zona mediana a gatului.El se ridica si se coboara atunci cand inghiti , si are functia de protejare a laringelui .Marul lui Adam apare si in structura anatomica a femeilor, dar nu este la fel de evidentiat ca si in cazul barbatilor.


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Marul in vraji si farmece de dragoste

De ce plang femeile ? - O legenda

Povestea despre Adam si Eva in varianta vedica

6 comentarii:

 1. Si eu stiam doar varianta Biblica clasica. Se pare ca acum are si un rol in protejarea sanaatii zonelor apropiate de acesta.

  RăspundeţiȘtergere
 2. tin sa te contrazic - nu exista decat 7 ceruri nu 9 :)

  RăspundeţiȘtergere
 3. da...este super site-ul insa,parerea mea este ca nu este aranjat cum trebuie ..nu stiu..gasesti greu ceea ce vrei..de ex,la zodiac..in rest,e super bine..felicitari :*

  RăspundeţiȘtergere
 4. "Anonim spunea...

  tin sa te contrazic - nu exista decat 7 ceruri nu 9 :)
  12 mai 2011, 00:28 "

  Dovedeste!

  RăspundeţiȘtergere
 5. Sunt 5 defapt,7 la americani ca sunt mai cu mot ei!


  Cauta si vei gasi

  RăspundeţiȘtergere
 6. 5,7,9 ceruri,ce tot va contraziceti,parca le-ati numarat voi.

  RăspundeţiȘtergere

Ai o parere ? Spune-mi-o si mie! Chiar daca permit comentarii anonime, orice adresari injuriose sau suburbane vor fi eliminate fara nici un fel de drept la replica! Chiar daca postezi ca anonim, da-ti, te rog, un nume sau un pseudonim, astfel incat alti oameni care comenteaza sa iti poata raspunde sau sa isi exprime o parere despre comentariul tau.