Teiul in legende , mituri si superstitii

In Europa si nu numai , nenumarate legende si superstitii sunt centrate in jurul pomului si a florilor de tei. In mod traditional, lemnul de tei era folosit pentru sculptarea unor opere religioase , teiul fiind considerat , pe de alta parte , un copac al satelor si avand un rol foarte important in lumea europeana timpurie. Teiul era vazut drept sacru datorita preferintei pe care o au albinele fata de florile lui si a calitati mierii de tei , fiind numit uneori "arborele albinelor".In unele regiuni, aura sacra a teiului era atat de mare, incat cei care indrazneau sa taie un astfel de copac nu se puteau astepta la altceva decat la pedeapsa cu moartea.

Mastile din sarcofagul lui Fayoum (perioada helenica din Egipt) era confectionate din lemn de tei, lucru ce marturiseste despre caracterul sacru al acestui arbore inca din vremurile antice.
Potrivit legendelor grecesti , teiul era un simbol al dragostei conjugale si al sotiei perfecte , al simplitatii , inocentei si bunatatii.In mod asemanator, in mitologia romana , teiul era considerat o reprezentare a fidelitatii si iubirii conjugale.Potrivit lui Herodot , ghicitorii sciti isi faceau divinatiile cu o frunza de tei taiata in trei parti rasucite apoi in jurul degetelor .
In mitologia greaca , nimfa Philyie a dat nastere , in urma unei legaturi amoroase cu tatal lui Zeus , unui copil monstruos si , pentru a o scapa de rusine , a fost transformata intr-un tei.Intr-un alt mit , se descrie cum Baucis si Philemon , un batran cuplu din Phrygia , a aratat ospitalitate fata de zei si , drept urmare, a fost rasplatiti.Conform legendei grecesti , Zeus si Hermes au luat forma umana si au pornit sa viziteze pamantul deghizati ca niste sarmani calatori.Atunci cand au ajuns in Phrygia si au cautat un adapost , au fost refuzati de toata lumea cu exceptia lui Philemon si a sotiei lui , Baucis.Cuplul a impartit putinele bucate si ultima picatura de vin cu cei doi straini.La un moment dat , Baucis si Philemon si-au dat seama ca oaspetii lor erau zei din cauza faptului va ulciorul lor de vin nu se golea niciodata iar bautura ordinara dinauntrul lui se transformase intr-o minunata licoare.Zeus si Herme si-au adus pe gazdele pe un deal inalt aflat deasupra Phrygiei , dupa care au trimis un potop distrugator asupra pamanturilor inconjuratoare , pentru a-i pedepsi pe oamenii care fusesera ingrati cu ei.Zeus a transformat casa in care fusese primit intr-un templu si le-a fagaduit lui Baucis si Philemon ca le va indeplini doua dorinte : de a servi ca preot si preoteasa in templul sau si ca , atunci cand va veni timpul , va face in asa fel incat cei doi sa moara impreuna. Multi ani mai tarziu , cand au ajuns la capatul zilelor , Baucis a fost transformata intr-un tei , iar Philemon intr-un stejar , ramurile celor doi arbori impletindu-se intr-o stransoare de nedespartit.

Germanii respectau teiul drept un copac "sacru" al indragostitilor , avand capacitatea de a darui fertilitate si prosperitate .In mitologia germanica precrestina , teiul era sacru , intrucat era asociat cu Freya , pazitoarea vietii , zeita a norocului, dragostei si adevarului.Mai mult decat atat , legenda spunea ca teiul nu putea fi lovit de fulger intrucat Freya era sotia lui Wodan , principalul zeu din panteonul germanic.
Adeseori , un tei incarcat de ani marca locul central de intalnire a oamenilor din multe sate si comunitati rurale.Sub un astfel de tei aveau loc consfatuirile de reinstalare a dreptatii si pacii intre oameni , crezandu-se ca acest arbore are puterea de a aduce la lumina adevarul.Teiul a fost asociat cu judecatile chiar si dupa crestinizare , verdictele in unele regiuni germanice fiind date "sub tilia" (sub tei) pana in perioada iluminismului.
In "Nibelungenlied" ("Cantecul Nibelungilor") , o epopee germana medievala bazata pe traditia orala , rememorand evenimente petrecute in triburile germanice intre secolele V si VI , Siegfried si-a castiga invulnerabilitatea prin imbaierea in sange de dragon.In vreme ce se scalda astfel , o frunza de tei s-a lipit de el , lasand pe trupul lui un loc neatins de sangele de dragon , loc devenit singura lui zona vulnerabila.

In folclorul din Polonia , se credea ca teiul poate oferi protectie contra spiritelor rele si a fulgerelor.Acest copac era amplasat de obicei in fata caselor , pentru a impedica raul sa intre in ele.De asemeni , teiul era un simbol al norocului , credintei , familiei si vietii fericite.Intr-o legenda poloneza straveche se spune ca nu este de bun augur sa tai un copac de tei , intrucat acest lucru va aduce ghinion si necazuri atat taietorului cat si familiei lui. Tot in Polonia , teiul este asociat cu Fecioara Maria , despre care se spune ca a fost adesea vazuta printre ramurile acestui arbore.Chiar si in zilele noastre , in unele regiuni poloneze pot fi vazute mici capele la marginea drumului , adapostite de crengile teilor.De vreme ce teii sunt favoritii Maicii Domnului , se crede ca rugaciunile de sub coroana lor au mai mari sanse de a fi ascultate .

In Estonia si Lituania , femeile aduceau sacrificii in fata arborilor de tei , rugandu-se sa le fie daruite fertilitate si liniste familiala.

In lumea crestin-ortodoxa slava , lemnul de tei era preferat mai ales pentru pictarea icoanelor.Doua opere ale vestitului pictor Andrei Rubliov , "Sfanta Treime" si "Mantuitorul" , avand drept suport lemnul de tei, pot fi admirate si astazi in galeriile Tretiakov din Moscova.

In crestinism , teiul este un arbore sacru, gratie , se pare , parfumului suav al florilor lui.In Evul Mediu din Europa occidentala , teii erau plantati in mod obisnuit in preajma bisericilor.Teiul este asociat cu Sfanta Walburga.Capela in care traia aceasta , in Bavaria, se spune ca avea forma unui copac de tei si era inconjurata de o multime de astfel de arbori.Sfanta Walburga a devenit faimoasa dupa moartea ei , datorita vindecarilor realizate gratie uleiului ce izvora in mod miraculos din mormantul ei.In legendele populare se spune ca apropierea ei fata de tei era mult mai intima, ea fiind uneori vazuta zburand pe o matura facuta din crengile arborelui ei preferat.

In astrologia celtica , oamenii nascuti sub semnul zodiei Teiului (11 martie - 17 martie) par a fi inclinati sa accepte netulburati tot ce li se intampla in viata.Ei detesta luptele , lenea si pierderea de timp.Teii se refera la persoane ce fac adesea sacrificii pentru prietenii lor. Ele poseda multe talente , dar le lipseste tenacitatea de a face ca darurile lor inascute sa evolueze.Nativii din zodia teiului pot fi uneori gelosi si mustratori , dar sunt foarte loiali in dragoste.Oamenii "tei" iubesc viata , dar , in ciuda remarcilor celor din jur , nu inceteaza a se minuna de faptul ca ideile si visurile lor sunt mult mai frumoase decat realitatea. Cu o imaginatie foarte bogata , cei nascuti in zodia teiului au tendinta sa priveasca lumea prin niste ochelari roz-bonbon.De fapt , ei sunt adeptii unui ideal pe care reusesc cu usurinta sa il transmita si altora ce au predispozitia de a vedea viata intr-o maniera mult mai atragatoarea decat cruda realitate.

In astrologia clasica si paganism , teiul inglobeaza urmatoarele asociatii :

- Semn zodiacal : Gemeni, Sagetator , Taur
- Astre specifice : Jupiter , Mercur si Soare
- Sarbatori : Beltane , Litha , Ostara
- Element : aer
- Energie : Yin
- Gema : agata
- Zeu : Odin
- Zeita : Arainrhod , Freya , Frigg , Ostara , Venus
- Pasare : turturica
- Utilizare magica : atragerea dragostei , echilibrarea energiei , neutralizarea negativitatii.



Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Simbolurile crestine ale plantelor si copacilor

Copacii in Feng Shui - Amplasare si caracteristici

Salcia – Legende, mituri, simboluri
Teiul in legende , mituri si superstitii Teiul in legende , mituri si superstitii Reviewed by Diana Popescu on iunie 06, 2011 Rating: 5

2 comentarii:

  1. Chiar este un arbore foarte respectat si apreciat si in vremurile nostre. Mie imi place mirosul florilor de tei.

    RăspundețiȘtergere
  2. Toata lumea cauta floriile de tei pentru ceai ca doar este bun plus ca au si un miros ce te adoarme pe loc.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.