Superstiţiile românilor despre băutură

În superstiţiile românilor, băutura, vinul şi rachiul ocupă un loc special, sunt asociate atât cu dragostea (deşucheată) cât şi cu ura, crima, şi, desigur, cu dracul. Cârciuma este pentru români un loc de inspiraţie şi expiraţie, un spaţiu de eliberare sau construire a pasiunilor, nădejdilor şi deznădejdilor.

Nu întâmplător, în folclorul românesc, ispitele diavolului l-au pândit până şi pe Noe! După ce Dumnezeu i-a zis în vis să îşi facă arca, corabia, dracul a prins de veste şi s-a dat peste cap ca să împiedice această lucrare. Ca de obicei, a încercat acest lucru prin intermediul femeii. I-a tot adus nevestei lui Noe rachiu până ce acesta s-a îmbătat bine şi s-a desconspirat! Dracul i-a făcut praf corabia şi tot el a refăcut-o după ce Noe a jelit şi i-a cetit rugăciuni Domnului!

De aia se zice în popor că unui om beţiv i-a băut dracul la cumetrie. Potrivit superstiţiilor româneşti, gâtul îţi cântă dacă bei şi te veseleşti. Cârciumarii îţi puneau chipurile lipitori în vin, astfel încât să te "lipeşti" de prăvălia lor!
Superstiţii băutură

Conform tradiţiei româneşti, patima băuturii o capătă mai cu seama cei singuri la părinţi sau cei gâtoşi (cu un măr al lui Adam pronunţat)! O vorbă veche din bătrâni ne învaţă că ne putem feri de beţie atunci când nu bem cu mâna stângă. Că să nu pună mânia stăpânire peste tine ţi se recomandă să nu bei vin din capacul ploştii.

Nu trebuie trecută cu vederea o regulă de aur a românilor: când bei primul pahar, trebuie neapărat să verşi puţin din el pentru morţi! Din cauza asta se zice că cine varsă vinul la masă are parte de veselie. Îndeosebi atunci când verşi vinul din nebăgare de seamă, ai parte de câştig şi bucurie! Pe de altă parte, vărsatul rachiului la o petrecere este semn rău, aduce a pagubă!

Superstiţiile românilor ne îndrumă să ne ferim şi de băuturile amestecate. Astfel, se zicea că nu este de bun augur să torni cuiva vin în rachiu şi viceversa. Să nu uităm de aspectul ritual, religios al vinului. La parastase, ca să se uşureze sufletul mortului, era auspicios să bea mai întâi popa din vin, şi după aia ceilalţi creştini! Vezi şi superstiţii despre pahare!

Cu voia dumneavoastră, îmi permit aici să aduc câteva adăugiri, unui articol mai vechi de al meu, Remedii populare contra băuturii/alcoolismului. Ca să dezbari pe un om de beţie, trebuia să omorî o rândunică şi să-i pui în băutură beţivanului sângele acesteia. Alte remedii constau în introducerea în rachiu a unor ploşniţe pisate ori a unui bănuţ (eventual din argint) ţinut timp de trei zile în gura unui mort. Un alt "tratament" consta în punerea unui şip de rachiu într-un mormânt vreme de trei zile şi trei nopţi; apoi i se dădea beţivului să îl deguste spunându-se, "Aşa să beie rachiu cutărică cum a băut şi mortul!" Atenţie! Vorbim aici despre superstiţii, şi nu despre metode ştiinţifice, verificate, de dezbărare a patimii băuturii!

Surse:
- Artur Gorovei: Credinţi şi superstiţii ale poporului român
- Elena Niculiţă-Voronca: Datinile şi credinţele poporului român
- Gh. F. Ciausianu: Superstitile poporului român în asemănare cu ale altor popoare vechi şi nouă

"Nu vinul este pricina beţiei, căci vinul este făptura lui Dumnezeu..."
Sfântul Ioan Gură de Aur

Superstiţii despre vin
Superstiţiile românilor despre băutură Superstiţiile românilor despre băutură Reviewed by Diana Popescu on aprilie 24, 2016 Rating: 5

3 comentarii:

  1. Eu cred ca merge, bea ala niste vin cu plosnite si sange si o sa-i prinda rau data viitoare cand bea =)))

    RăspundețiȘtergere
  2. Pentru toti! Castiguri din prima luna! 100-285 de euro lunar! Cei care vor sa lucreze in timpul liber sau full-time si sa obtina castiguri imediat, 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), din prima luna, sunt asteptati in echipa noastra, pentru o colaborare profitabila. Cerem seriozitate maxima! Pentru mai multe informatii, solicitati acum detalii unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: carmen_otilia@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  3. Doamne, ce macabre sunt "leacurile" babesti! Chiar ca te lasi de bautura, dar betivii notorii, nu cred ca se lasa, nici chiar cu acestea!

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.