Combinatia alimentelor - Dieta si nutritionism

Combinatia ori compatibilitatea alimentelor cu care ne hranim reprezinta un factor major in intretinerea unei stari bune de sanatate , evitarea obezitatii si eficienta unor diete de slabit.Cei mai multi dintre noi mananca proteinele laolalta cu alimentele continand amidon , in combinatii de genul paine si branza , peste si cipsuri , gaina si orez , carne si cartofi. Pentru o buna digestie , proteinele au nevoie de acizii din stomac , lucru care nu este valabil in cazul diferitelor forme de amidon.Amestecul celor doua tipuri de alimente duce la o digestie incompleta, riscul aparitiei indigestiilor , balonare si aparitia senzatiei de moleseala.Se estimeaza ca unul din doi oameni nu digera asa cum trebuie hrana sau nu furnizeaza organismului un aport alimentar suficient pentru mentinerea unei sanatati ideale si a unor niveluri energetice optime.Unele persoane sunt de parere ca o combinatie potrivita a alimentelor de zi cu zi poate sprijini echilibrarea greutatii corpului prin imbunatatirea felului cum digeram si asimilam nutrientii care , la randul lor , ajuta la arderea caloriilor in exces.Asta nu inseamna neaparat ca trebuie sa mancam fiecare aliment separat , ci ca este necesar sa avem grija cum combinam hrana cotidiana.

Va vine sa credeti sau nu , dar dieta bazata pe compatibilitatea alimentelor a fost creata in anul 1920 de catre doctorul William Hay , ca un mijloc de a scapa el insusi de kilogramele in plus si a-si ameliora starea de sanatate precara.Pentru a rezolva aceasta dubla problema , el a decis sa incerce sa nu amestece mancarurile continand proteine , precum carnea de vita , pasare sau porc , branza sau pestele cu alimente bogate in amidon precum cartofii , painea si orezul.In numai cateva luni , el a slabit peste 20 de kilograme iar sanatatea i-a dat mai putine batai de cap.Dupa ce a experimentat pe propria-i persoana, Hay a recomnadat aceasta dieta pacientilor sai , rezultatele obtinute fiind uimitoare.Nutritionistii moderni au adoptat si actualizat principiile lui William Hay , acest tip de dieta fiind foarte populara in zilele noastre.

Regulile dietei compatibilitatii alimentelor

- Mancarurile ingloband proteine si cele continand amidon se mananca separat.
- Fructele se mananca separat.
- Trebuie sa faci o pauza de 15 - 30 de minute intre masa principala si desert.
- Chiar daca nu reusesti sa mentii acest fel de alimentatie 7 zile din 7 , este de ajuns sa il respecti vreme de 5 zile pe saptamana.

Ce alimente se potrivesc / combina cel mai bine ?

- Proteinele : peste , crustaceele , pasarile , ouale , carnea de miel (oaie) , laptele , laptele batut , laptele de soia , iaurtul , tofu .
- Alimentele cu continut de amidon : cartofii , cartofii dulci , porumbul , cerealele (inclusiv orice mancare facuta din orez, ovaz , secara , orz , arpacas , hrisca ) , fainoasele , biscuitii, prajiturile , painea , produsele de patiserie , fasolea, mazarea , dar nu si soia.
- Alimente ce se pot amesteca cu orice fel de mancare : toate legumele (cu exceptia cartofilor si porumbului) , toate salatele , ierburile si zarzavaturile , nucile si semintele , mierea , uleiurile de gatit , siropul de artar, ceaiul, cafeaua.

De ce fructele au un regim special ?

Poate ai observat ca fructele nu sunt incluse in listele de mai sus ... De ce ? Extrem de hranitoare si bogate in vitamine si minerale vitale , fructele se digera atat de repede incat nu trebuie sa fie combinate cu alimente de tipul proteinelor ori amidonului.Singura exceptie este iaurtul , care se digera si el foarte repede si usor.Iaurtul se poate alatura oricarui fel de fruct.Fructele acide precum merele si portocalele pot provoca probleme daca sunt mancate foarte intr-un interval foarte scurt dupa sau inaintea alimentelor cu amidon.Numai bananele fac exceptie, ele putand fi consumate impreuna cu cerealele .Se recomanda sa mananci fructe ca si gustari intre mese sau inainte de o masa principala .

Combinarea zilnica a alimentelor

Acest tip de dieta poate pare complicat la prima vedere , dar , in timp, poate deveni o obisnuinta.De exemplu , daca ai de gand sa te infrupti dintr-o mancare alcatuita din peste si cartofi, ar fi bine sa lasi cartofii deoparte , si sa ii inlocuiesti cu o portie de salata , sau sa renunti la peste , si sa combini cartofii cu niste fasole ori mazare fiarta.
In acest fel de dieta calculul caloriilor este lasat deoparte.Ceea ce este important este sa inlaturi mancarurile nesanatoase ( bogate in grasimi si zahar) , si nu sa iti micsorezi portiile zilnice de la masa.Daca ai tendinta ori obisnuinta de a manca foarte mult , incearca totusi sa mananci dintr-o farfurie cu dimensiuni ceva mai reduse.
Nu trebuie sa recurgi la masuri radicale, dintr-o data.Poti incepe sa te hranesti cu acest fel de alimente combinate deocamdata cate o zi sau doua pe saptamana. Chiar si asa , ai putea constata ca nivelul tau energetic creste si incepi sa ajungi la un echilibru al metabolismului.


Copyright © diane.ro. 2011

Articole din acelasi domeniu:

De ce te ingrasi cand te lasi de fumat ?

Mintea ne poate pacali foamea ? | O noua metoda de cura de slabire ?

Cum slabesti fara mari eforturi
Combinatia alimentelor - Dieta si nutritionism Combinatia alimentelor - Dieta si nutritionism Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 19, 2011 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.