2 decembrie - Obiceiuri si traditii religioase

Obiceiurile si traditiile religioase din ziua de 2 decembrie sunt centrate in jurul Sfantului Avacum si a Sfintei Bibiana.

Obiceiuri , traditii si sarbatori crestin-ortodoxe pe 2 decembrie

Sfantul Prooroc Avacum

Sfantul Prooroc Avacum, numit si Habakkuk (un nume insemnand “imbratisare dragastoasa”) , este ierarhizat in al optulea rang al profetilor minori.Locul sau de origine si tribul din care facea parte nu sunt consemnate in Sfintele Scripturi, dar , potrivit unora , facea parte din tribul lui Simion.Este cunoscut gratie profetiilor pe care le-a facut in vremea lui Ioachim , inainte de captivitatea babiloniana a poporului evreu , care a avut loc in anii 599 i.Hr. Atunci cand Nabucudonosor si-a pus in gand sa ii inrobeasca pe evrei , Avacum a fugit in Ostrakine , si, dupa distrugerea Ierusalimului si plecarea caldeenelilor , s-a intors si a continuat sa isi cultive campurile.Intr-o zi, in vreme ce se pregatea sa le duca de mancare seceratorilor de pe ogorul sau , i s-a aratat un inger al lui Dumnezeu , care l-a purtat pana in Babilon , pentru a-i da hrana lui Daniel , ce era inchis in cusca leilor.Cartea sa de profetii este impartita din trei capitole , cel din urma fiind folosit ca cea de-a Patra Oda a Psaltirii.Moastele sfinte ale Sfantului Avacum au fost descoperite in Palestina , in timpul domniei imparatului roman Teodosiu cel Mare , printr-o revelatie avuta de Zebennus , episcopul din Eleutheropolis ( Sozomen - Istoria ecleziastica ).
Sfantul Prooroc Avacum a profetit despre inrobirea Ierusalimului , pustiirea bisericii si inrobirea poporului evreu , despre intoarcerea evreilor din Babilon si nasterea lui Iisus Hristos.(Al. Lascarov-Moldovanu – Vietile Sfintilor).

Obiceiuri , traditii si sarbatori romano-catolice pe 2 decembrie

Sfanta Bibiana

Nascuta in Roma, in secolul al IV-lea , Sfanta Bibiana a fost fiica si sora unor martiri crestini.Tatal ei, Flavian , a fost arestat in timpul domniei lui Iulian Apostatul , insemnat pe fata cu fierul rosu ca sclav si deportat in Toscania , unde a murit cateva zile mai tarziu din cauza ranilor.Mama ei, Dafrosa , a fost decapitata doua saptamani mai tarziu.Bibiana si sora ei Demetria , au fost deposedate de tot ce aveau si apoi intemnitate , cu porunca stricta de a nu li se da nimic de mancare.
Pretorii romani au incercat sa le mituiasca , promitandu-le mari daruri daca renunta la credinta crestina , si amenintate ca vor muri in chinuri daca nu fac asta.Cele doua au refuzat , spunand ca toate bunurile si avantajele din aceasta lume nu le atrag cu nimic si ca , mai curand, ar indura o mie de morti decat sa isi renege credinta si Mantuitorul.Dupa aceasta declaratie hotarata , Demetria a cazut la pamant , si si-a dat ultima suflare langa sora ei .
Bibiana a fost data in grija unei femei pe nume Rufina , careia i s-a cerut sa o indeparteze de credinta si sa o chinuie.Bibiana si-a facut scut din rugaciune si nu s-a lasat invinsa.Maniati de curajul si perseverenta ei , prigonitorii Bibianei au poruncit ca ea sa fie legata de un stalp si biciuita pana la moarte.Sfanta a primit cu bucurie aceasta suferinta si a murit in mainile calailor ei.A fost inmormantata de catre un preot intr-un loc in care s-a inaltat o capela , si apoi o biserica. In anul 1628, biserica a fost recladita si infrumutesata de papa Urban al VIII-lea , in ea fiind amplasate moastele Bibianei si Demetrei , precum si ale mamei lor , Sfanta Dafrosa.

Obiceiuri , traditii si sarbatori greco-catolice pe 2 decembrie

Pf. Avacum



Copyright © diane.ro. 2011

Articole din acelasi domeniu:

Simbolurile lunii decembrie

Nascut pe 2 decembrie – Horoscop general | Profil astrologic

1 decembrie - Obiceiuri si traditii religioase
2 decembrie - Obiceiuri si traditii religioase 2 decembrie - Obiceiuri si traditii religioase Reviewed by Diana Popescu on decembrie 01, 2011 Rating: 5

3 comentarii:

  1. Nu stiam de aceste obiceiuri! Oricum multumesc pentru acest articol interesant.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 2 decembrie

    Sfantul Prooroc Avdie; Sfantul Mucenic Varlaam; Sfantul Mucenic Iliodor; Sfantul Mucenic Azi, facatorul de minuni; Sfantul Ierarh Filaret
    Vezi sarbatori si traditii din 19 noiembrie

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.