17 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 17 martie sunt comemorati Cuviosul Alexie, omul lui Dumnezeu, Sfantul Mucenic Marin, Sfantul Patriciu / Sfantul Patrick, si avea loc sarbatoarea romana Liberalia.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 17 martie


Cuviosul Alexie, omul lui Dumnezeu

Cuviosul Alexie, omul lui Dumnezeu
Cuviosul Alexie
Sfantul Cuvios Alexie s-a nascut intr-o familie pioasa si nobila din Roma, in timpul imparatului Honorius. Parintii sai, Eufemianie si Aglaia, l-au casatorit pe Alexie inca din frageda tinerete. Nemultumit de acest aranjament, Sfantul Alexie nu a trait cu proaspata sa nevasta, ci a fugit la Edesa, in Mesopotamia, unde a un dus un trai ascetic vreme de 18 ani, aratandu-se oamenilor drept un cersetor, pentru a nu atrage atentia asupra  stradaniilor sale pline de credinta.

In ciuda eforturilor sale, a inceput insa sa fie cunoscut drept un om sfant, asa ca a parasit orasul, indreptandu-se, pe o corabie, spre Laodiceea. Gratie divinei providente, vasul a fost deviat de o furtuna, fiind silit sa acosteze la Roma. Vazand acest fapt drept un semn  dumnezeiesc, Sfantul Alexie, investamantat tot precum un cersetor, s-a dus in preajma casei sale parintesti, fara a fi recunoscut de parintii sai, care i-au permis sa isi cladeasca o coliba la portile locuintei lor. Aici si-a petrecut inca 17 ani, in rugaciune, traind numai cu paine si apa. Si-a dat duhul strangand in mana un petic de hartie in care isi dezvaluia adevarata sa identitate. In momentul mortii lui, Papa Romei a auzit o voce spunandu-i :”Cauta-l pe omul lui Dumnezeu”, dupa care a fost indrumat cum sa il gaseasca. Se spune ca imparatul Honorius, Papa si o mare suita au ajuns la coliba sa, unde l-au gasit pe Sfantul Alexie mort, cu fata stralucindu-i precum soarele. Parintii sai au fost indurerati de stirea ca fiul lor traise langa ei atat amar de vreme fara a-l recunoaste, insa au fost mangaiati de minunile facute de trupul lui Alexie, ce raspandea in jur un dulce parfum de mirt si ii vindeca pe cei suferinzi. Capul Sfantului Alexie este pastrat la Biserica Sfantul Laurus din Peloponese.

Sfantul Mucenic Marin

Maniat de credinta pagana, Sfantul Marin a distrus, in timpul imparatului Constantin,  un templu inchinat idolilor, si a calcat in picioare jerfele aduse zeilor, marturisindu-si, cu tarie, credinta crestina. Schingiuit amarnic, a sfarsit prin decapitare. In aceeasi zi, mania Domnului s-a aratat printr-un mare cutremur.


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 17 martie


Cuviosul Gherasim, cel de la Iordan; Sfintii mucenici Pavel si Iuliana, sora lui; Cuviosul Iacov Postitorul; Sfantul Cneaz Daniil; Sfantul Cneaz Veaceslav. 
Vezi Traditii si sarbatori din 4 martie


Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 17 martie


Sfantul Patriciu, episcop

Vezi :Ziua Sfantului Patrick - Traditii si superstitii


Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 17 martie


Sf. Alexie, Omul lui Dumnezeu


Alte Traditii si sarbatori din 17 martie


Liberalia

Liber si Libera erau vechi zeitati romane ale fertilitatii, slavite impreuna cu zeita Ceres. Triada Ceres, Liber si Libera corespundea divinitatilor grecesti Demeter, Dionisius si Persefona.
La sarbatorarea tinuta in onoarea lui Liber si Libera, baietii romani ajunsi la varsta maturitatii purtau pentru intaia oara “toga virilis”. In stravechiul oras Lavinium, Liber era celebrat timp de o intreaga luna. Diferitele ritualuri aveau scopul de a asigura cresterea cerealelor abia insamantate.

Sfarsitul lunii celtice a frasinului





Nascut pe 17 martie – Horoscop general Profil astrologic

15 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

16 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
17 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 17 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on martie 16, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.