19 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase


Pe 19 mai sunt celebrati Sfantul Mucenic Patrichie, Episcopul Prusei, Sfanta Mucenita Chiriachi, Cuviosul Memnon, Sfantul Celestin al V-lea, Papa, si Sfantul Duncan.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 19 mai

Sfantul Mucenic Patrichie, Episcopul Prusei

Sfantul Patrichie a fost episcop de Prusa, un oras din Bitinia (in zilele de astazi Prusa). Din pricina credintei sale, a fost adus in fata consulului roman Iulian (sau Iulius), care a incercat sa il convinga sa se inchine zeilor ce aduceau izvoarele fierbinti la suprafata pamantului, spre bucuria si folosul oamenilor.
Sfantul Patrichie a spus  ca aceste binefaceri sunt aduse pe lume de catre Domnul Iisus Cristos, explicand ca Dumnezeu a creat lumea cu foc si apa, focul de sub pamant incalzind apa ce iesea fierbinte la suprafata. De asemeni, Patrichie a declarat ca exista un alt foc, ce ii asteapta in iad pe cei necredinciosi. Drept urmare a spuselor sale, a fost aruncat intr-un izvor de apa fierbinte, dar numai soldatii ce l-au azvarlit acolo au avut de suferit, Sfantul Patrichie nefiind deloc vatamat. Dupa aceea, i s-a taiat capul, impreuna cu preotii Acacie, Menandrie si Polineu. Este probabil ca aceste fapte sa se fi petrecut in timpul regelui Diocletian (284-305).

Sfanta Mucenita Chiriachi

Sfanta Chiriachi a a venit pe lume intr-o zi de duminica, din aceasta pricina parintii ei, Dorotei si Evsevia, numind-o Chiriachi, un cuvant insemnand in greceasca duminica. Contemporana cu imparatul prigonitor al crestinilor Diocletian, a respins multe cereri in casatorie, spunandu-le pretendentilor ca este logodita cu Iisus si ca trebuie sa isi dea sufletul ca fecioara. Unul din cei ce o doreau ca sotie a parat-o imparatului, iar acesta poruncit sa fie schingiuita in multe feluri. Un inger trimis de Dumnezeu a lecuit-o miraculos de toate ranile, multi oameni ajungand astfel sa creada in Iisus Cristos, si sa isi dea, cu seninatate, viata pentru el. Sfanta Mucenita Chiriachi a fost adusa la pieire prin taierea capului.

Cuviosul Memnon

Cuviosul Memnon a fost un vestit preot, daruit de Dumnezeu cu darul de a face minuni.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 19 mai

Sfantul si dreptul prooroc Iov; Sfantul Mucenic Varvar; Cuviosul Miheea de la Radonej; Cuviosul Iov de la Poceaev.
Vezi Traditii si sarbatori din 6 mai

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 19 mai

Sfantul Celestin al V-lea, Papa

Atunci cand tatal acestui sfant italian s-a dus de pe aceasta lume, mama lui a reusit sa isi creasca cuvinciios cei 12 copii, in ciuda saraciei care o impovara. Ea obisnuia deseori sa spuna :”Ah, daca as vedea macar pe unul din pruncii mei devenind un sfant!” Intr-o buna zi, in vreme ce isi intreba copiii, ca de obicei, “Cine dintre voi va fi sfant?”, micutul Petru (cel ce urma sa fie cunoscut drept papa Celestin al V-lea) a strigat din toata inima “Eu, mama! Eu voi deveni un sfant!” Asa s-a si intamplat.
La varsta de 20 de ani, Petru a ajuns ermit si si-a dedicat viata rugaciunilor si meditatiei asupra scrierilor Bibliei. Isi alegea cele mai grele munci si copia cartile sfinte, astfel incat sa nu fie ispitit de diavol. Din acest motiv, ceilalti ermiti veneau la el cerandu-i sfat si indrumare, asa ca, in cele din urma, el a intemeiat un nou ordin calugaresc.
Petru a fost ales papa atunci cand avea deja 84 de ani, un lucru cu totul neobisnuit. Biserica era lipsita de papa de doi ani, cardinalii nereusind sa se hotarasca pe cine sa numeasca. Sfantul Petru le-a trimis un mesaj imperativ, transmitandu-le ca nu trebuie sa mai intarzie acest lucru. Asa s-a facut ca Petru a ajuns, spre uimirea sa, papa, luand numele de Celestin al V-lea.
Celestin al V-lea a detinut aceasta demnitate numai cinci luni. Intrucat era foarte modest si umil, multa lume incerca sa profite de el. Nu putea spune “nu” nimanui, iar acest lucru a dat nastere in curand unor numeroase incurcaturi. Pus in fata acestei situatii, Celestin a renuntat de buna voie la pozitia de papa.
Sfantul Celestin spera sa isi petreaca restul vietii in pace, intr-una din manastirile sale, insa noul papa a hotarat sa fie inchis intr-o chilie, pentru a nu fi influentat de oamenii pacatosi. Acolo a si murit, in vreme ce isi spunea “Ai vrut o chilie, Petru, asa ca ai primit ceea ce  iti doreai”.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 19 mai

Sfantul episcop Patriciu si cei impreuna cu el

Alte traditii si sarbatori din 19 mai 

Ziua Sfantului Dunstan

Sfantul Dunstan (circa 909-988) a fost arhiepiscop de Canterbury. Potrivit legendei, s-a dovedit a fi atat de sfant incat Satana si-a lasat deoparte toate preocuparile numai pentru a-l supraveghea pe Dunstan. Intr-o zi, in timp ce lucra la fieraria manastirii, Sfantul Duncan l-a zarit pe diavol pandindu-l din spatele unei ferestre. A apucat fara nici o ezitare clestele inrosit de foc de pe carbuni si a prins cu el nasul demonului, refuzand sa ii dea drumul pana nu promitea ca nu va mai incerca niciodata sa il ispiteasca. Urland de durere, Satana a fugit mancand pamantul si si-a cufundat in nasul in apele de la Tunbridge, care au devenit de atunci pline de sulf.
Sfantul Dunstan este inmormantat catedrala de la Canterbury. El este patronul fierarilor, bijutierilor, si lacatusilor.


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

Nascut pe 19 mai – Horoscop general Profil astrologic


17 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

18 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase  
19 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 19 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on mai 18, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.