Fasolea in legende si superstitii

Umila, banala si, uneori, pe nedrept detestata fasole a putut da nastere vreodata unor superstii sau chiar legende? Intr-o mai mare masura decat ti-ar veni sa crezi! In vremurile stravechi i se atribuiau puteri cu adevarat magice! Convinsi ca este asociata ca moartea si fantomele, egiptenii si grecii din antichitate nu s-ar fi atins de ea nici batuti! Romanii ofereau ofrande din fasole celor morti, acest fel de mancare fiind nelipsit la ceremoniile lor de inmormantare. Pana in secolul al XIX-lea, fasolea era un ingredient obligatoriu in traditiile funerare din marea Britanie. In Orientul Indepartat, florile de fasole erau uneori imprastiate in jurul casei, pentru a tine departe demonii!

Europenii nu puteau fi mai prejos in superstitiile despre puterile magice ale acestei plante. Dincolo, de frumusetea ei, povestea "Jack si vrejul de fasole" cuprinde adanci semnificatii... Fasolea era utilizata la judecata oamenilor, poate cu mai mare eficienta decat unele proceduri juridice de astazi. Acuzatul era obligat sa isi introduca mana intr-un saculet continand o boaba alba de fasole si una neagra. Daca avea ghinionul sa o aleaga pe cea din urma, nu mai exista nici o indoiala asupra vinovatiei sale.

Bucatarii din Nordul Angliei obisnuiau sa ascunda o boaba de fasole intr-una din pastaile de mazare preparate la inceputul verii. Norocosul care dadea peste acel bob in farfuria sa era menit sa se casatoreasca cel dintai dintre cei prezenti. In ajunul sarbatorii Miezului de Vara, erau ascunse trei boabe de fasole. Una era total decojita, alta partial, iar a treia ramanea intreaga. Persoana care gasea boaba intru totul decojita ii era sortita o viata de saracie lucie. Cea care o descoperea pe cea partial decojita putea spera intrr-o soarta imbelsugata si nu prea. Desigur, cine nimerea boaba nedecojita era indreptatit sa creada ca se va scalda in bogatie.

Potrivit unor vechi superstitii occidentale, printre florile de fasole se piteau sufletele oamenilor plecati recent de pe lume. In unele insule britanice, se spunea ca accidentele sunt mult mai frecvente atunci cand inflorea fasolea. O simpatica legenda decreta ca parfumul  florilor de fasole ii aiureste si ii innebuneste pe oameni.

Pe vremuri, nu era deloc indicat sa te adormi intr-un camp cu fasole. Daca, totusi, nu te conformai acestei credinte, te puteai astepta sa ai groaznice cosmaruri sau chiar sa ti se rapeasca sanatatea mintii.

Romanii ziceau ca bobul se mananca de Ajun pentru ca e tare satios. De Ajun, se obisnuia sa se puna fasole sub fata de masa, a doua zi dimineata fiecare mebru al familiei inghitand cate trei boabe din ea, ca sa nu faca galci peste an.

Cu cruzimea lor inocenta, copiii de la sate ziceau in ras, atunci cand murea cineva: "Dumnezeu sa-l ierte,/ Cu fasole fierte,/ Cu bob inflorit,/ Bine-mi pare c-ai murit!"


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu :

Mancarea in proverbe, expresii si zicale romanesti

Spanacul , legenda si sursa de sanatate

Ceapa in superstitii, farmece si legende
Fasolea in legende si superstitii Fasolea in legende si superstitii Reviewed by Diana Popescu on iunie 29, 2012 Rating: 5

2 comentarii:

  1. Iata ca si fasolea are o istorie proprie :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Dincolo de superstițiile punctate mai sus și de gazele cu care este asociată, fasolea, supranumită în mediul cazon și „carne de câmp” a rezistat în alimentația omului de mii de ani, nu numai datorită rentabilității în bugetul familiilor mai sărace sau a conținutului său ridicat de proteine, ci și prin deliciile culinare care o au la bază - ciorba de fasole în pâine, fasole cu ciolan/cârnați etc. Unde mai spui că te scoate din belea în săptămâna nașpa de dinainte de salariu...

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.