Floarea de piatră: Simbol, legendă și superstiții

Floarea de piatră, cu numele științific Portucala grandiflora, provine din Argentina, sudul Braziliei și Uruguai, este larg răspândită încă din secolul al XVIII-lea și în sudul Asiei, precum și în Europa de est. Înzestrată cu numeroase culori, de la roz, roșu, până la portocaliu, galben și alb, este numită în lume și trandafirul mușchiului, floarea de la ora 9, floarea de la ora 10, trandafirul mexican, trandafirul vietnamez, trandafirul soarelui, trandafirul pietrei.  
Floarea de piatră: Simbol, legendă și superstiții


Termenul "portucala" își are originea în limba latină, semnificând "mica poartă", întrucât capsula semințelor acestei plante se deschide asemeni unei porți.

Simbolismul florii de piatră


Floarea de piatră este, în general, un simbol al dragostei, voluptății iubirii. Ca boboc simbolizează mărturisirea, declarea sentimentelor de dragoste, iar ca floare întru totul deschisă semnifică o valoare înaltă, superioară.

Legendele florii de piatră


Potrivit unei legende, odată, îngerul florilor a ațipit sub un tufiș de trandafiri. Când s-a trezit, a exclamat, "O, tu, cel mai frumos dintre copiii mei, îți mulțumesc pentru umbra ta împrospătătoare. Cere-mi o favoare și ți-o voi îndeplini!" "Dăruiește-mi un nou farmec", i-a răspuns trandafirul. Drept urmare, îngerul a adăugat florilor sale niște frumoase frunze verzi asemeni mușchilor.

Floarea de petunie: Superstiţii, legende, simbol şi semnificaţie

Într-o altă legendă, în mijlocul unei deșert cu nisip înfierbântat de soare, departe, în Orient, se găsea o mică oază verde. Există aici un mic izvor apărat de razele solare de câțiva palmieri grațioși și înalți. La picioarele celui mai înalt, mai maiestuos, creștea o bucată de mușchi cafeniu. După o vreme, mușchiul a ajuns tot mai nemulțumit de starea sa, singurătatea sa, și a murmurat, "De ce sunt aici? Nu sunt bun de nimic, și nu-i sunt nimănui de folos. De ce eu, un biet mușchi umil, stau ascuns aici, unde nu mă observă,  nu mă poate vedea nimeni? Și chiar dacă m-ar zări cineva, m-ar trece cu vederea, ca pe ceva neînsemnat. Aș vrea să fiu aidoma palmierului, să pot avea fructe și să fiu în stare să mă uit în sus către soare toată ziua. Ah, și stelele strălucitoare ale nopții, mă întreb cum ar fi să le văd în toată splendoarea lor. Aș vrea să fiu orice, dar nu un mușchi." Chiar atunci când își deplângea astfel soarta, binecuvântatul nostru Mântuitor, care rătăcise multe zile prin deșert și se luptase cu vitregiile acestuia, a ajuns la oază, chinuit de căldură, obosit și cu dureri în picioare. Și-a căutat un adăpost sub palmierul cel mai înalt, s-a așezat pe mușchi și l-a descoperit a fi răcoros și binefăcător picioarelor sale. S-a odihnit o vreme, dar, înainte să-și reia călătoria, s-a întors spre mica pătură de mușchi cafeniu unde stătuse și a zis, "Binecuvântat să fii mai presus de toți mușchii, căci ai fost ca un balsam vindecător pentru picioarele mele". În acea clipă, din mijlocul mușchiului s-a ivit un trandafir minunat, cunoscut în zilele noastre ca trandafirul mușchiului sau floarea de piatră.

În fine, o legendă, asociată tot cu Iisus Hristos, povestește că atunci când acesta a fost răstignit, sângele său a picurat peste un mușchi de la baza crucii sale, și în acest fel a apărut floarea de piatră.

Superstiții despre floarea de piatră


Odinioară, frunzele acestei plante puse sub perna unui copil erau considerate a avea harul de a alunga spiritele rele din preama lui.

Unii credeau că o cununiță din astfel de flori purtată la gât ajută la vindecarea contracțiilor musculare, cârceilor.

Laleaua - Legendă și mit
Floarea de piatră: Simbol, legendă și superstiții Floarea de piatră: Simbol, legendă și superstiții Reviewed by Diana Popescu on aprilie 30, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.