Cifra zero - Simbol si semnificatie

Nu este usor sa descifrezi simbolul si semnificatia semnificatia cifrei zero. 0 inseamna un inceput sau un sfarsit? Avem de face cu o magica curba inchisa, ce pare a inconjura totul si a nu semnifica nimic? Faptul ca, la un moment dat, conceptul numarului zero si-a facut loc in mintea unui om a reprezentat un pas imens in evolutia umanitatii.

Din punct de vedere conceptual, zero are semnificatia de "nimic". In buddhism si taoism, reprezinta "golul" prezent inainte de Creatie, iar in India este numit "Sunya", un cuvant sanscrit insemnand "(spatiu) gol, absenta, nimic". In credinta islamica, zero este esenta divinitatii, in timp ce pentru Pitagora semnifica forma perfecta.
Daca asezi un  zero dupa un numar, acesta creste de zece ori, daca pui doi de 0, se multiplica de o suta de ori, si asa mai departe. Asadar, aceasta cifra deschide poarta spre nelimitat si infinitate, in acest sens fiind inteles, de altfel, in Kabbala.

Forma scrisa a lui zero ca un cerc gol a aparut in India, in secolul al IV-lea inainte de Hristos, egiptenii folosind, de asemeni, un spatiu gol pentru a descrie acest concept. Babilonienii utilizau doua linii oblice pentru a reprezenta numarul zero, iar mayasii foloseau aceasta cifra cu mii de ani inainte de a fi recunoscuta in Europa. In calendarul mayas, zero este simbolizat de cochila unui melc sau de spirala inspirata de acesta. Romanii il numeau "nulla", adica "nimic".

In Grecia antica, cifra 0 a dat nastere unei inversunate dispute filozofice, ce s-a extins spre argumente legate de existenta si natura nimicului. Poate nimicul fi considerat drept altceva? Cum poate fi nimicul ceva?

Zero, sub forma grafica cunoscuta in prezent, avand o forma ovala sugerand Oul Cosmic, a fost folosit intaia oara in sistemul numerologic indian si a aparut in textul indian Jain in anul 458 dupa Hristos. Forma acestei cifre sugereaza o samanta, adica un imens potential si o larga paleta de posibilitati.

Conceptul indian si grecesc al lui zero a provenit din invataturile matematicianului Al Kauarizim, semnificatia contemporana acestui numar derivand din aceasta sursa. In Tarot, zero este numarul nebunului, cartea de tarot a entuziasmului, inocentei si a unui senin fatalism.

In vise, zero este un simbol al golului si al Nirvanei, al haoticului inceput si nimic, unde tot ce este viu dispare. Daca visezi un 0, inseamna ca esti strabatut de o profunda nazuinta catre autocunoastere, pace interioara, meditatie si o inalta clarviziune. Intr-o alta interpretare, numarul zero vazut in vis poate insemna un gol aparut in viata ta. Acest simbol visat inglobeaza aceleasi semnificatii ca si un cerc, adica infinitate, eternitate, completitudine, o absoluta libertate sau sfintenie. Pe de alta parte, numarul 0 din vis poate indica faptul ca te misti intr-un fel de cerc, fara a te indrepta, de fapt, nicaieri. Poate ca ceea ce ai facut in ultima vreme nu ti-a adus nici un rezultat notabil...


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu :

Semnificatia spirituala a numerelor

Numere norocoase la loto 5/40 si 6/49

Numerele magice din Kabbala
Cifra zero - Simbol si semnificatie Cifra zero - Simbol si semnificatie Reviewed by Diana Popescu on iulie 26, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.