Superstiții despre bradul de Crăciun

Superstițiile despre bradul de Crăciun includ când este bine și când nu este bine să fie adus și scos  în / din casă, când și cum să fie împodobit, în funcție de tradițiile și credințele din diverse părți ale lumii.

Nu te grăbi să-ți decorezi pomul de Crăciun. Se spune că dacă faci asta înainte de Ajunul Crăciunului, atragi către tine spirite rele!

Potrivit unor reguli vechi, nescrise, acest pom este împodobit numai după ce copiii dintr-o familie merg la culcare.
Superstiții brad Crăciun

În Germania, ultimul ornament pus în brad este unul în forma unui castravete murat! Vezi Tradiţia castravetelui murat din bradul de Crăciun

Se obișnuiește ca în vârful bradului de Crăciun să se amplaseze un înger (reprezentând binecuvântarea divină) sau o stea simbolizând-o pe cea care i-a călăuzit pe magi spre locul nașterii lui Hristos. Îngerii de Crăciun: Simbol și semnificație

Potrivit unei superstiții de demult, dacă bradul de Crăciun nu este împodobit într-o locuință, este împiedicată sosirea primăverii și ghinioanele sau duhurile malefice încep să o bântuie.

Odinioară, lumânările puse în bradul de Crăciun trebuiau să fie lăsate să ardă până la capăt, până se consumau întru totul. Dacă umbra unui om aruncată de lumina acestor lumânări părea că nu are cap, însemna că respectiva persoană va muri în decurs de un an.

Când se aduce în casă bradul de Crăciun?


Tradițional, pomul de Crăciun nu se aduce în casă și nu este împodobit până în Ajunul Craciunui ori, în unele zone unde se sărbătorește mai degrabă Ajunul Crăciunului decât prima zi a acestuia, până pe 23 decembrie.

Britanicii au obiceiul de a-și introduce bradul în locuințe în ziua de începere a Postului Crăciunului.

În Statele Unite ale Americii, pomul de Crăciun este amplasat în casă imediat după Ziua Recunoștiinței (celebrate în a patra joi din noiembrie).

Originea bradului de Crăciun

În Italia, Argentina și multe țări din America Latină, bradul este instalat înăuntrul caselor pe 8 decembrie, ziua dedicată de catolici Imaculatei Concepții sau Neprihănitei Zămisliri, iar în Australia (cu excepția zonei sudice) pe dată de 1 decembrie, cu două săptămâni înainte de vacanța școlară de vară.


Când se scoate din casă bradul de Crăciun?


Conform unei superstiții occidentale, pomul de Crăciun nu trebuie să fie aruncat pe afară, la gunoi, pentru a nu atrage spiritele rele, fiind indicat mai degrabă să fie ars.

Unii pretind că este bine să-l păstrezi în locuință numai până pe 31 decembrie, ziua Ajunului Anului Nou, înainte ca clopotele bisericilor să anunțe miezul nopții. În caz contrar, riști ca toate poverile și ghinioanele din anul trecut să te însoțească și în noul an!

Îndeosebi printre unii catolici, bradul este demontat pe 2 februarie, cu prilejul sărbătorii Întâmpinarii Domnului.

Alții sunt de părere că pomul de Crăciun trebuie să fie scos din casă pe 5 ianuarie, a cincisprezecea zi a Crăciunului sau pe 6 ianuarie (mai ales în Italia și țările latine), când se sărbătorește Epifania ori Boboteaza.

În unele tradiții germane, bradul este luat din locuință în ziua de 7 ianuarie.

Închei cu un citat inspirat mai cu seamă pentru părinți: "Nu-ți face griji despre înălțimea bradului tău de Crăciun. În ochii copiilor, acești pomi sunt cu toții mai înalți de 10 metri!" 

Crăciunul în superstițiile și credințele Europei
Superstiții despre bradul de Crăciun Superstiții despre bradul de Crăciun Reviewed by Diana Popescu on decembrie 19, 2017 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.