Originea bradului de Crăciun


Originea bradului de Crăciun este controversată. Potrivit ENCYCLOPEDIA BRITANNICA, folosirea în ritualuri a pomilor, ramurilor copacilor, cununilor și ghirlandelor din plante ce rămân verzi de-a lungul întregului an era un simbol al vieții eterne printre egipteni, chinezi și evrei.

Bradul de Crăciun - OrigineVenerarea copacilor era o practică obișnuită pentru păgânii europeni și s-a perpetuat după convertirea lor la creștinism mai ales în obiceiurile scandinave de decorare a casei și hambarului cu plante mereu înverzite cu ocazia Anului Nou în scopul izgonirii spiritelor rele, diavolului, sau cu pregătirea unui copac pentru păsări în decursul Crăciunului.

Unii pretind că primul brad de Crăciun a apărut în Letonia, în anii 1510, sau în Estonia din preajma anului 1514. În orașul letonian Riga, se spune că de fiecare Crăciun oamenii, mai ales negustorii, s-ar fi îmbrăcat în straie negre și ar fi purtat plante totodeauna verzi decorate cu flori de trandafiri. Ei ar fi participat la o ceremonie în cadrul căreia se dansa în jurul unui brad în flăcări, o ceremonie ce constituia și una de inițiere a holteilor, tinerilor întru ale negustoriei.

Conform altora, brazii de Crăciun și-ar fi făcut apariția în jurul anilor 1600, în Turckheim din Alsacia, sau ar fi asociați cu reformatorul creștin protestant Martin Luther, despre care se zice că ar fi ornat pentru prima oară un brad cu lumânări aprinse.


Povestea despre Sfântul Bonifaciu care a tăiat un stejar sacru pentru păgâni ilustrează menținerea practicilor precreștine în Germania secolului al VIII-a. Într-o versiune târzie a acestei legende, se spune că în locul stejarului a fost amplasat un brad, a cărui formă triunghiulară, îndreptată către ceruri, avea menirea de a le readuce în minte oamenilor Sfânta Treime și paradisul celest.

Unde amplasezi bradul de Crăciun în Feng Shui?

Se mai presupune că la originea bradului de Crăciun a fost obiceiul german, din piesele de teatru medievale, de a se decora un astfel de arbore cu mere, în scopul de a simboliza arborele Cunoașterii binelui și răului din grădina din Eden. În Bavaria, până nu demult, bradul de Crăciun era numit "Paradisebaum," având semnificație de "arborele paradisului."

O altă posibilă origine a bradului de Crăciun poate fi vechea practică germană de a construi o piramidă de Crăciun, denumită "Lichstock," o structură din lemn pe care familiile amplasau ramuri din plante rămase verzi întregul an, personaje din scena nașterii Domnului, bomboane, fructe, mici cadouri și o stea simbolizand-o pe cea călăuzitoare a magilor spre locul nașterii lui Hristos.

Surse:
- Richard Webster: The Encyclopedia of Superstitions
- James Hewitt: The Christmas Tree
- Carol Taylor: Treasures for the Christmas Tree: 101 Festive Ornaments to Make & Enjoy
- Bruce David Forbes: Christmas: A Candid History
- ENCYCLOPEDIA BRITANNICA

Legenda bradului de Crăciun


Originea bradului de Crăciun Originea bradului de Crăciun Reviewed by Diana Popescu on decembrie 13, 2017 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.