De ce te gadili?

Stiinta explica intr-un mod extrem de interesant de ce te gadili. Cercetatorii au stabilit ca gadilatul nu este numai un raspuns neurologic fata de unele feluri de atingere, putand fi si un tip de comportament invatat inca din frageda copilarie. Aceasta forma de reactie este asociata mai mult decat ai crede cu modul cum a evoluat omenirea.

Potrivit lui Robert R. Provine, cercetator neurolog, “gadilatul este un mecanism de strangere a legaturii dintre oameni apropiati. El ajuta la inchegarea relatiilor dintre membrii familiei, prieteni si iubiti”.

Dupa teoriile evolutioniste, gadilatul este la originea rasului. In copilarie, prin intermediul lui “gadi-gadi” se perfectioneaza reflexele si abilitatile de autoaparare. Pe de alta parte, creierul iti spune raspicat (subconstient) ca nu este potrivit sa gadili un strain.

Rasul reprezinta un raspuns fata de gadilat invatat inca din primele luni dupa nastere. Se spune ca, in jurul varstei de 40 de ani, cei mai multi dintre oameni inceteaza sa se mai gadile. Partile corpului in care te gadili cel mai mult sunt cele mai vulnerabile intr-o bataie sau o lupta (talpile picioarelor, pieptul, subtioara, gatul).

Persoanele mai sensibile la atingere reactioneaza diferit la gadilat fata de cele cu “pielea groasa”, la fel cum gustul ori auzul nu sunt identice la toti oamenii. Pentru unii, gadilatul si rasul reprezinta mecanisme de autoaparare invatate, la care fac apel in unele situatii in care nu se simt confortabil. Adeseori, in acest fel se ajunge la recapatarea bunei dispozitii. Daca iti inchizi ochii si te concentrezi atunci cand esti gadilat, ai puterea de a deveni insensibil fata de atacurile celor ce vor sa te faca sa razi. Fascinant, nu-i asa?


Copyright © diane.ro . 2010

Articole din acelasi domeniu:

Mancarimile de pe corp - Superstitii si credinte

Stranutul in superstii , legende si credinte

Semnificatia semnelor din nastere – Superstitii si legende
De ce te gadili? De ce te gadili? Reviewed by Diana Popescu on iulie 07, 2012 Rating: 5

3 comentarii:

  1. Salut Diana! De ceva timp ma întreb,de ce ma gîdel doar cind cineva ma atinge?Daca încerci sa te gîdeli pe tine insuți vei vedea ca nu mai ai senația de gîdilit.Sunt curioasa, de ce ?.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca atunci cand incerci sa te gadili pe tine insuti dispare efectul surpriza, un lucru esential pentru a simti senzatia de gadilat.

      Ștergere
  2. Buna. Frumos subiect. Am si eu o intrebare la tine Dia. Daca nu ti se pare un subiect ciudat gadilatul asta, ai vrea sa vorbim putin despre el?

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.