luni, 2 iulie 2012

Fasole verde (pastai) cu usturoi – Retete gustoase si sanatoase

Feciorelnicele pastai de fasole verde nu au parca nici un farmec atata vreme cat nu sunt inmiresmate cu patrunzatoarea necuviinta a usturoiului! Reteta pe care v-o recomand astazi este departe de sfanta simplitate a pastailor fierte pur si simplu, si botezate apoi, in farfurie, cu mujdei de usturoi dupa pofta si tocmeala. Este vorba, mai curand, despre o magie a fasolei verzi rar impartasita de secretosii maestri bucatari din zilele noastre…

Ingredintele trebuincioase acestui fel de mancare, potrivit jupanilor si domnitelor cu obraze subtiri, sunt cam 700 de grame de pastai de fasole verzi ca bradul si fragede  precum diminetile racoroase de-nceput de vara, doua linguri de unt nesfartecat de sare, o lingura de ulei stors din oachesele masline mediteraneene, doi-trei catelandri de ustoroi viguros romanesc, maruntit cu grija, si niste pulbere de piper tocmai iesit de sub tortura rasnitei.

Dupa ce retezi obraznicele codite ale pastailor si le speli pe indelete , asa cum se cuvine, fara a te mai uita la apometru, opareste fasolea  fara mila, aruncand-o intr-o oala cu apa fiarta, in care sarea s-a topit mai inainte, disparand far’ de urma. Lasa-le sa zaca acolo nu mai mult de un minut jumate, si apoi rastoarna-le intr-un vas cu apa rece ca gheata, din fantana sau congelator. Atunci cand se racesc, strecoara apa si lasa pastaile sa isi revina dupa acest invigorator dus scotian.

Pune la prajit untul si uleiul de masline intr-o cratita pantecoasa, la foc cuminte, adauga dupa aceea bucatelele de usturoi, si tine-le acolo pana cand se rumenesc bine. Toarna peste acestea pastaile de fasole verde, binecuvanteaza mancarea cu niste sare si piper dupa gust, si amesteca totul cu migala. Reincalzeste mancarea si pune-o fara intarziere pe masa. Preabuna pofta si maxima sanatate!


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu :

Supa de rosii cu orez - Retete simple si sanatoase

Fasolea in legende si superstitii

Fasole verde (pastai) cu smantana - Retete simple

5 comentarii:

Laurentiu spunea...

Mama obisnuieste sa gateasca asa ceva si nu pot sa ma declar decat super incantat...e o mancare pe care o ador pe timp de vara.

Oferte Bulgaria spunea...

tot ceva de genu imi facea mama cand era mic poti sa incerci sa fierbi fasolea verde impreuna cu 5-6 catei de usturoi taiati fasii si o lingura de ""vegeta"" dupa care le torni intr-o strecuratoare le lasi la racit , intre timp faci o maioneza daia cum numa' bunica stie sa faca . Dupa ce s-a racit fasolea verde amesteco cu maioneza pune sare si piper dupa gust (mai putine sare ca nu e sanatoasa) laso la frigider 10-20 de min si mai departe bon apetit .. Pe caldurile astea merge superrrrr .

Diana Popescu spunea...

Multumesc pentru recomandare. Pare sa fie o reteta extra!

Lucia spunea...

Usturoiul este bun in perioada asta sa ne fereasca de viroze :P

Amalia spunea...

yamy imi place :)