Sahul - Simbol si semnificatie spirituala

Originar din India, jocul de sah este un simbol cu semnificatii secrete, de o profunzime greu de ghicit pentru cei profani. Sahul reprezinta lumea asa cum o intelegem, compusa din forte contrare. De asemeni, culorile alb si negru, aranjate simetric, sub forma unor patrate, simbolizeaza dualitatile barbat / femeie , lumina / intuneric, pozitiv / negativ, bine / rau, la fel ca si in semnul yin-yang. Nu este deloc intamplator faptul ca templurile masone au aceeasi constructie ca si o tabla de sah, amintind astfel constant de armonia si tensiunea dintre contrarii. Piesele, avand aceleasi culori, alb si negru, accentueaza acelasi mesaj.

Jocul de sah ascunde un alt mister, ce poate fi intrevazut in numarul de patrate. Fiecare latura cuprinde opt patrate. Opt este cifra infinitului si a completitudinii, iar inmultirea 8 x 8 ne aduce la 64, numarul unitatii cosmice. Acesta este un numar magic, regasit atat in geometria sacra, cat si la baza constructiei unor temple.
Forma patrata a tablei de sah simbolizeaza stabilitatea pamantului, iar cele patru colturi ale acesteia trimit catre cele patru elemente primordiale.

Cele 64 de patrate ale tablei de sah pot corespunde celor 64 de codoni ai AND-ului si celor 64 de hexagrame din I Ching, cele din urma reprezentand posibilitatile fiintei umane. Alternanta dintre alb si negru sugereaza intrepatrunderea polaritatilor pozitive si negative din univers si natura umana. Ea semnifica, de fapt, eternul joc dintre yang si yin, sau relationarea dintre bine si rau. Cele sase feluri de piese descriu stadiile evolutiei spirituale. Din aceasta perspectiva, pionii pot simboliza oamenii cu mentalitati comune, obisnuite. Ei au posibilitati limitate de miscare spirituala, inaintand mereu in viata cu speranta ca odata si odata se vor transforma intr-o regina. Calul, numit si cavaler, reprezinta Initiatul, nebunul ori Episcopul desemneaza puterea ecleziastica, iar turnul semnifica puterea Egoului. Regina este latura mentala a omului, avand posibilitatea de a se misca in toate directiile. Cea mai misterioasa piesa este, desigur, regele. El pare a defini Autenticul Sine sau Atman. Numai el nu poate fi ucis, dar poate fi tinut prizonier in trupul sau, in societate sau in lume. Advesarul regelui, purtand o alta culoare, pare a fi tirania sau opresiunea indreptata impotriva noastra din lumea exterioara, impotriva careia trebuie sa luptam necontenit.

Pentru celti, sahul insemna “inteligenta lemnului”. Era jocul regilor, asa ca miza se vadea a fi foarte mare. Asadar, sahul simbolizeaza inteligenta regelui, in ciuda faptului ca regina este cea mai complexa ori puternica piesa de pe tabla.


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu:

Cartea de tarot Nebunul - Simbol, semnificatie si interpretare

Inima, simbol si semnificatie

Animalele, simboluri si calauze spirituale
Sahul - Simbol si semnificatie spirituala Sahul - Simbol si semnificatie spirituala Reviewed by Diana Popescu on iulie 06, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.