23 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe 23 octombrie sunt praznuiti Sfantul Apostol Iacob, ruda Domnului, Sfanul Ignatie, Patriarhul Constantinopolului, Cuviosul Petronie, Sfantul Ioan de Capistran, preot, si Sfantul Sorin, Episcop.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 23 octombrie

Sfantul Apostol Iacob, ruda Domnului

Sfantul Apostol Iacob a fost o ruda apropiata a lui Hristos, fiind numit din aceasta pricina, potrivit obiceiului evreiesc din acele vremuri, “fratele” Sau. Conform unor marturii, a fost copilul lui Iosif din prima casatorie; dupa alte surse, a fost fiul fratelui lui Iosif, Cleopa, si a sotiei lui, Maria, verisoara a Maicii Domnului. A jurat credinta Domnului, dedicandu-se intru totul lui Dumnezeu, si a fost numit de oameni inca de tanar “cel Drept”. Este numit Iacob cel Mic (Marcu 15:40) pentru a fi deosebit de Iacob, fiul lui Zevedei, zis “cel Mare”.
Apostolii l-au ales pe Sfantul Iacob episcop al Ierusalimului, fiind cunoscut apoi gratie faptului ca a reusit sa rezolve problema  modalitatii de primire in biserica a neevreilor convertiti (vezi Faptele Apostolilor 15). A scris Epistola catre Evrei a Sfantului Apostol Pavel din Noul Testament. In jurul anului 62, a urcat in varful templului din Ierusalim cu prilejul Pastelui si a marturisit atat de convingator despre maretia lui Hristos, ca Fiu al Domnului, incat oamenii au strigat intr-un glas “Osana fiului lui David”. Scribii si farisesii, temandu-se ca lumea se va converti intru Hristos, l-au aruncat de pe varful templului, dar prin grija lui Dumnezeu, a supravietuit, ridicandu-se in picioare, apoi ingenunchiind, si rugandu-se, asemeni Mantuitorului: “Iarta-i, Doamne, ca nu stiu ce fac”. Dupa aceea, a fost omorat in bataie de catre unul din scribi.

Sfanul Ignatie, Patriarhul Constantinopolului

Sfanul Ignatie, Patriarh al Constantinopolului, (847-857; 867-877), avand numele lumesc de Nicetas, se tragea dintr-o familie imperiala. Atunci cand tatal sau, imparatul Mihail I (811-813), a fost dat jos de pe tron de Leon Armeanul (813-820), Ignatie, in varsta de 15 ani in acel timp, a fost intemnitat intr-o manastire. Viata din acel sfant locas l-a intarit pe Sfantul Ignatie in credinta si pietate. Curand, a ajuns egumen al manastirii, mai tarziu fiind ales Patriarh al Constantinopolului.
In vremea cand Mihail al III-lea (855-867) a urcat pe tron, el era inca minor, asa ca tara a fost guvernata de unchiul sau, Bardas, un om lipsit de pietate si castitate. Patriarhul Ignatie l-a indemnat pe Bardas sa renunte la viata sa pacatoasa, iar atunciu cand acesta a refuzat, Ignatie l-a denuntat public, plin de indrazneala, pentru faradelegile sale.
Bardas a incercat sa il sileasca pe Sfantul Ignatie sa o calugareasca pe Sfanta Imparateasa Teodora, mama imparatului, pentru a o indeparta de la conducerea tarii. Patriarhul Ignatie nu a fost de acord si l-a excomunicat pe Bardas. Bardas l-a schingiuit timp de 15 zile  pentru a-l faca sa isi paraseasca rangul bisericesc, si apoi l-a exilat. Cand noul imparat a venit la putere, Sfantul Ignatie a fost rechemat in vechea-i demnitate, fiind patriarh inca zece ani. Sfantul Ignatie a murit in anul 877, intr-o manastire.

Cuviosul Petronie

Tot pe 23 octombrie, s-a savarsit in pace Cuviosul Petronie (Petroniu)

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 23 octombrie

Sfintii Evlampie si Evlampia; Preacuviosul Vasian; Sfintii Parinti de la Sinodul VII Ecumenic; Cuviosului Ambrozie; Sfantul Ierarh Amfilohie.
Vezi Traditii si sarbatori din 10 octombrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 23 octombrie

Sfantul Ioan de Capistran, preot

Sfantul Ioan s-a nascut la Capistrano, in Italia, in 1385. A studiat dreptul la Universitatea din Perugia si a practicat avocatura la curtea regelui din Napoli. Regele Ladislau de Napoli l-a numit guvernator al Perugiei. In timpul unui razboi cu Malatesta, a fost tradat si intemnitat. Dupa eliberare, a intrat in comunitatea franciscana la Perugia, in anul 1416. A studiat sub indrumarea Sfantului Bernadino de Siena, care l-a inspirat in instituirea  devotiunii Numelui lui Iisus si Maicii Domnului. Sfantul Ioan a inceput sa propavaduiasca impreuna cu un diacon, in anul 1420. Dupa hirotonisirea sa, a calatorit prin Italia, Germania, Boemia, Austria, Ungaria, Polonia si Rusia, predicand penitenta si stabilind numeroase comunitati franciscane. Atunci cand Mohamed al II-lea ameninta Viena si Roma, Sfantul Ioan, in varsta de 70 de ani, a fost insarcinat de Papa Callistus III sa propavaduiasca si sa conduca o cruciada imptriva turcilor. Mergand in fata de 70.000 de mii de crestini, a obtinut victoria in marea batalie de la Belgrad impotriva turcilor din anul 1456. Trei zile mai tarziu, a murit la Illok, Ungaria.  Sfantul Ioan de Capistran este patronul juristilor.

Sfantul Sorin, Episcop

Sfantul Sorin este patronul orasului Bordeaux, unde a fost episcop sub calauzirea Sfantului Amand. Potrivit unora, a fost unul si acelasi cu arhiepiscopul din Cologne, care, dupa ce a demisionat din acea demnitate, s-a retras la Bordeaux, orasul sau natal. Conform altora, Sfantul Sorin ar fi venit la Bordeaux din Orient.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 23 octombrie

Sfantul Apostol Iacob, rudenia Domnului


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei

21 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

22 octombrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 23 octombrie – Horoscop general Profil astrologic
23 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 23 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on octombrie 22, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.