Strugurii și vița de vie: Simboluri și semnificații

 Strugurii și vița de vie sunt simboluri ale belșugului și vieții, fertilității, transformării, binecuvântării și mântuirii.
 
 În Grecia, strugurele era sacru pentru Dionysus. În Misterele lui Dionysus, care celebrau zeul extazului ca pe unul al morții și al reinnorii vieții, vița de vie era un simbol al renașterii. În arta greco-romană, vița de vie și strugurii erau însemne ale ospitalității, abundenței și tinereții.
 
 În credința ebraică și cea creștină, viața de vie este o plantă sacră, cu multiple semnificații; era privită ca un simbol al poporului din Israel (de care Dumnezeu avea grijă avea cum se îngrijea viticultorul de via sa) și al copacului lui Mesia. Însuși Mesia este comparat cu vița de vie în Vechiul Testament.
Strugurii și vița de vie
 
 Hristos se identifica pe Sine cu adevărată viță de vie care poartă pe tulpină sa puternică credincioșii, pe cei drepți, asemeni unor ramuri, semnificând că numai oamenii care-și extrag tăria din El pot purta cu adevărat fructe, ciorchini de struguri. "Eu sunt Vița, voi sunteți mlăditele. Cine rămane în Mine și în cine răman Eu aduce multă roadă, căci, despărtiti de Mine, nu puteți face nimic." Ioan 15:5
 
 În general, strugurii, asemeni vinului euharistic, sunt un simbol al sângelui lui Hristos sau, alături de frunzele viței și vița de vie, unul al Însuși Mântuitorului.
 
 O vie îngrădită, păzită, reprezenta simbolic pe cei aleși și, mai târziu, a fost corelată cu sfânta biserică. Strugurii aduși înapoi de cercetași trimiși în Țara Făgăduită simbolizează promisiunea făcută de Dumnezeu poporului lui   israel.  
 
 Hippolytus din Roma a interpretat pasajul despre iscoadele trimise în Țara Canaanului astfel: "Scripturile spun, "Acolo au tăiat o ramură de vită cu un strugure și l-au dus câte doi cu ajutorul unei prăjini." Vinul este simbolul crucii, iar strugurii atârnând pe vița de vie cărată de cei doi oameni sunt simbolul lui Hristos, care era prins pe cruce între cei doi tâlhari... Cei doi oameni care au adus strugurii sunt imagimea profeților și apostolilor. Așa cum profeții au proclamat Cuvântul Domnului printre israeliți, la fel apostolii l-au proclamat pe Hristos crucificat întregii lumi."
 
 Pe sicriele creștinilor timpurii, strugurii încrustați semnifică regatul făgăduit din noua viață în care intră cei decedați.
 
 Ciorchinii de struguri împreună cu spicele de grâu se utilizau câteodată simbolic pentru a înfățișa vinul și pâinea din sfânta comuniune, din împărtășanie.
 
 Surse
-Udo Becker: The Continuum Encyclopedia of Symbols
 -J. E. CIRLOT: A DICTIONARY OF SYMBOLS
-George Ferguson, George Wells Ferguson: Signs & Symbols in Christian Art
-Photina Rech: Wine and Bread
 
 Strugurii în superstiții, tradiții și ritualuri
Strugurii și vița de vie: Simboluri și semnificații Strugurii și vița de vie: Simboluri și semnificații Reviewed by Diana Popescu on septembrie 05, 2017 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.