miercuri, 1 mai 2013

Joia Mare (din Postul Pastelui) in superstitii si traditii romanesti

Joia Mare, Joia Neagra sau Joia Patimilor, asa cum este cunoscuta in traditiile si obiceiurile romanesti din ultima saptamana de Post dinaintea Pastelui, este dedicata pomenirii mortilor, vopsitului oualor, si continuarii Postului de Paste prin ritualuri specifice de purificare.

Se spune ca, in aceasta joi, mortii nostri dragi se intorc pe la casele lor, ramanand acolo pana in ziua de Duminica Mare sau pana de Mosi, asteptand pomenile de atunci, constand in oua si, eventual, colaci, pe care le iau cu ei inapoi pe taramul sufletelor ce au parasit acest pamant. Pana atunci, se zice ca isi au salasul pe streasina casei noastre.

Ei bine, din aceasta cauza, in ziua de Joia Mare sau a Patimilor, se obisnuieste sa se aprinda cate o lumanare sau a se face un foc mic pentru fiecare dintre cei plecati dintre noi, astfel incat sa se poata incalzi la acea lumina.

Dupa unii, in Joia Mare (Ziua de Joimari) se deschid atat raiul cat si iadul pana la sapte sau noua zile dupa Rusalii.

Joia Mare sau joia din saptamana Postului Mare este consacrata, prin traditie, vopsirii de oua. Batranii nostri obisnuiau a spune ca ouale ce se fierb, impestriteaza, inrosesc ori coloreaza in aceasta zi nu au cum a se strica nicicand in decursul anului.

In Joia Mare nu este bine a se spala deloc rufe, existand credinta ca, in caz contrar, mortii nu vor putea gusta din pomana lor, ci din laturile si murdaria iesita din boarfe.

Exista zicala ca cine munceste in acesta zi este sortit sa fie cuprins de lene un intreg an ori sa-i ramana semintele de camp nerodite. Incepand cu Joia Mare si pana la Ispas, traditiile si obiceiurile statueaza ca este oprit a se coase, fierbe rufe, toarce, in caz contrar existand riscul ca piatra sa bata peste campuri sau ca seceta sa astupe cresterea granelor.

Joia Neagra dinaintea Pastilor , a Patimilor sau Joia Mare se respecta in obiceiurile romanesti mai cu seama pentru a nu se ivi primejdii, a a nu-ti iesi in drum strigoi, a fi ocrotit de seceta ori grindina. Ca sa scapi de serpii din ograda, era indicat, cu acest prilej, sa arzi toate gunoaiele adunate de peste iarna. Tot acuma, flacaiasii si fetele obisnuiau a merge la balta inainte de rasarit pentru a vantura apa, fiind in acest fel feriti de boale tot anul. Un farmec specific acestui eveniment era luat in serios de multe fete, ce se dezbracau in pielea goala la miezul noptii, pentru a intra in curtea unui vecin si a strange de acolo matraguna. Orice fecioara reusea sa faca asta, trebuia sa puna matraguna in pragul bisericii, in asa fel incat popa sa treaca cu piciorul peste ea. Astfel, fetele se asigurau ca la horele din fiecare joi vor fi invitate la dans si curtate de flacaii dintr-un sat vecin. Bubele mari se vindecau cu prune tinute deoparte din Joia Mare. Desi, conform traditiilor, nu era voie sa se faca descantece in aceasta joi, se zicea ca e bine sa citesti la biserica cele 12 evanghelii , facand pentru fiecare cate un nod in baiera. Baiera cu cele 12 noduri era apoi utilizata pentru a scoate boala din cei afectati de friguri. Daca puneai o gaina closca in Joia Patimilor, ea era sortita sa scoata din oua numai cocosi.

Inca de dimineata, in Joia Mare, era indrumare ca rudele sa dea intre ele, dar si saracilor, mancare fiarta, de fasole, mazare, varza, in ulcele noi-noute ornate cu brebeni. In alte regiuni romanesti, femeile dadeau de pomana orez fiert cu prune. Unele din prunele facute in acest scop se pastrau cu grija, fiind recomandate la umflaturile sau abcesele de la dinti.


Copyright © diane.ro. 2013

Articole din acelasi domeniu in blog:

Ouale de Pasti - simbol , legenda si semnificatie

Vinerea Mare - Traditii, superstitii si obiceiuri

Joia in citate , aforisme, maxime

Niciun comentariu:

Trimiteţi un comentariu

Ai o parere ? Spune-mi-o si mie! Nu mai accept comentarii anonime!

Trimiteţi un comentariu