2 iunie: Ziua Națională a Italiei

 Ziua Națională a Italiei, cunoscută la italieni ca "Festa della Repubblica", este sărbătorită anual în Italia și în alte zone ale lumii, în fiecare an, pe 2 iunie. Este o zi istorică ce comemorează referendumul din 1946, când cetățenii italieni au fost chemați la urne pentru a decide forma lor de guvernământ, după cel de-al doilea război mondial. Cu o mulțime de voturi ei au ales ca Italia să fie o republica cu o adunare constituțională, și și-au trimis regele în exil. 


Totul a început odată cu căderea regimului fascist din Italia, susținut până atunci de Casa de Savoia peste 20 de ani. Casa de Savoia a fost o dinastie regală înființată în anul 1.003, care, treptat, s-a dezvoltat dintr-o familie la putere la una cu o conducere absolută a unui regat.        

    

2 iunie: Ziua Națională a Italiei

După eliminarea guvernării fasciste și finalizarea celui de-al doilea război mondial, în 1946 a fost organizat un referendum pe 2 și 3 iunie, care a adunat poporul italian pentru a-și selecta tipul de guvernare, fie monarhie, fie republică. 


Pe 10 iunie s-a relevat că 45% dintre votanți optaseră pentru monarhie, în vreme ce 54% dintre italieni își doreau o republică. Rezultatul a fost clar. Italienii au intrat într-un nou capitol de libertate, așa cum s-a declarat de Curtea de Casație, și au trimis în exil membrii masculini ai familiei regale din Casa de Savoia. Țara a adoptat o nouă constituție pe 1 ianuarie 1948, făcând Italia o republică parlamentară asociată cu interzicerea permanentă a monarhiei de a mai conduce țara. 


1 iunie: Ziua Mondială a Laptelui


An de an, ziua de 2 iunie este comemorată cu ceremonii oficiale, discursuri, concerte și parade în întreaga țară. 


Cu acest prilej, se desfășoară sărbătoriri la ambasadele italiene de pe tot globul, caracterizate de înălțarea drapelului italian, pictarea fețelor în roșu, verde și alb. Un alt eveniment marcant al zilei este zborul "Frecce Tricolori" a mai multor avioane pe cer eliberând un fum de culori albe, verzi și roșii. 


2 iunie: Ziua Trooping the Color | Salutul Culorilor

2 iunie: Ziua Națională a Italiei 2 iunie: Ziua Națională a Italiei Reviewed by Diana Popescu on iunie 01, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.