Casatoria ca platosa impotriva crimei

O serie de nenumarate si oribile crime a determinat fiintele umane si alte primate sa se implice in relatii de cuplu stabile, pe termen lung, durand chiar o viata si culminand, in cazul oamenilor, dupa o indelungata evolutie, cu casatoria.

Potrivit oamenilor de stiinta, omorarea copiilor a fost principala cauza ce a condus la dezvoltarea noastra ca specie monogama.

Unii masculi, inclusiv leii si ursii bruni, continua pana in zilele noastre sa ucida puii pe care o femela ii are cu un alt mascul, astfel incat sa isi isi creeze mai multe oportunitati pentru a se imperechea cu aceasta.
Aceasta practica a aparut intrucat femelelor le lua mult timp sa isi creasca puii, vulnerabilitatea acestora impiedicandu-le sa accepte "curtea" masculilor si sa proocreze curand din nou.

Pe de alta parte, monogamia avea avantajul de a oferi un plus de protectie celor mici, prin impartirea intre parinti a sarcinii de a le purta de grija, scurtand perioada de dependenta a urmasilor.
In acest fel, femelele aveau prilejul de a se reproduce mult mai des, permitandu-si sa aiba mai multi pui ce se maturizau lent.

O copilarie de mare durata a favorizat marirea creierului copiilor, facand ca monogamia sa fie avantajoasa mai ales pentru fiintele umane.

Astfel se poate explica de ce, caz unic printre primate, oamenii au atat o copilarie indelungata, cat si mame capabile a se reproduce des.

Cercetatorii au explorat calea evolutionista ce a dus omenirea la monogamie adunand date despre 230 specii de primate. Informatiile au fost folosite pentru construirea unui arbore temporal al relatiilor dintre specii. Analizarea acestor date a relevat ca infanticidul masculin a fost principalul motiv al trecerii de la relatiile cu mai multi masculi la cele monogame.

Aceste descoperiri au fost publicate recent in jurnalul " Proceedings of the National Academy of Sciences".



Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Casatoria - Kahlil Gibran

Ziua casatoriei in numerologie

Casatoria- intre mit si realitate
Casatoria ca platosa impotriva crimei Casatoria ca platosa impotriva crimei Reviewed by Diana Popescu on iulie 30, 2013 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.