Crucea - Simbol si semnificatie

Simbolul si adanca semnificatie a crucii sunt prezente in spiritualitatea si religiile umanitatii din vechi timpuri, anterioare crestinismului. Vazuta adeseori drept o impartire a lumii in cele patru elemente primare (apa, focul, aerul si pamantul) sau puncte cardinale, crucea este considerata si ca o reprezentare a uniunii dintre lumea pamanteana (linia orizontala) si cea divina (linia verticala).
Unii istorici sunt de parere ca aceasta era o configurare a unui instrument utilizat pe vremuri in aprinderea focului, fiind, din aceasta pricina, un simbol al focului sacru ori al soarelui in miscarea sa zilnica. Totodata, crucea a fost interpretata drept un insemn mistic al fulgerului sau al zeului furtunii, dar si ca o emblema din panteonul primitivei civilizatii ariene.

Un alt simbol conex este crucea ankh ori "crux ansata" din Egiptul antic, ce apare frecvent in mainile zeitei Sekhet si este, totodata, un semn hieroglific al vietii. In timpuri mai apropiate de noi, crestinii egipteni (coptii) au fost atrasi de forma si simbolismul ei, adaptand-o ca si emblema a crucii.

Cuvantul "cruce" provine etimologic din latinescul "crux", un aparat de tortura roman folosit pentru rastigniri. Desi nu se stie cu certitudine cand a aparut in istoria lumii cea dintai imagine a crucii, este semnificativ faptul ca acest element grafic este, dupa cerc, unul din primele simboluri desenate de copiii din toate culturile. Exista numeroase incrustari in piatra in forma de cruce in pesterile europene dedicate unor stravechi culturi, datand din epoca de piatra. La fel ca si alte simboluri din aceasta perioada, crucea a continuat sa fie intalnita in culturile celtice si germanice din Europa. De exemplu, unele monezi celtice aparute cu multe secole inaintea crestinismului contineau pe una din fete o cruce asemanatoare celor din epoca de piatra, in vreme ce altele infatisau un barbat tinand in mana o cruce, sezand pe un cal ce tocmai sarea peste o frunza de feriga, un simbol asociat cu semnificatia Copacului Vietii. Pe 10 aprilie 2013, a fost descoperit poate cel mai vechi simbol al crucii cu prilejul unor excavari arheologice in situl Ur din Irak. Una din cladirile dezgropate aici, cu o vechime de circa 4.000 de ani, este in forma unei cruci asemanatoare cu cea folosita pentru rastignirea lui Iisus Hristos.

Crucea ca simbol in crestinismul timpuriu

In decursul primelor doua secole ale crestinismului, crucea a fost folosita arareori in iconografia crestina, intrucat ducea cu gandul la cruda metoda a executiei publice aplicate de romani multor crestini. Un simbol asemanator crucii, si anume staurograma (crucea monogramatica ori tau-rho), era folosit pentru a reprezenta cuvantul "cruce" in manuscrisele foarte timpurii ale Noului Testament. Adoptarea crucii ca simbol iconografic crestin s-a extins odata cu secolul al IV-lea.

Cu toate acestea, crucea era deja asociata cu crestinii in cel de-al doilea secol, asa cum indica o scriere anticrestina citata in "Octavius" de catre Minucius Felix, dar si faptul ca Tertullian ii numea pe credinciosii crestini "crucis religiosi", sintagma avand semnificatia "adeptii crucii." Tot Tertullian, in cartea sa "De Corona", consemna ca era deja o traditie pentru crestini sa-si faca in mod repetat deasupra fruntii semnul crucii. Crucifixul, crucea pe care este infatisat Iisus rastignit, si-a facut aparitia abia prin secolul al VI-lea.
In Enciclopedia evreiasca, se spune ca simbolul crestin crucii a inceput sa fie folosit la inceputul secolul al II-lea, daca nu mai devreme, si ca semnul crucii facut peste frunte si piept era vazut drept un mod de aparare contra puterilor demonice. Pe de alta parte, parintii crestini au trebuit sa se apere, tot in secolul al II-lea, fata de acuzatia ca s-ar fi inchinat crucii.In aceeasi perioada, crestnii obisnuiau sa jure invocand puterea crucii.

Crucea ca simbol in crestinismul contemporan

In crestinismul de astazi, crucea este un simbol al sacrificiului si triumfului, a mantuirii aduse Hristos, ce reaminteste credinciosilor ca Dumnezeu nu a pregetat sa isi sorteasca Fiul pierzaniei pentru a-si dovedi dragostea fata de oameni. Ea reprezinta victoria lui Iisus peste pacate si moarte, intrucat prin inviere a reusit sa infranga chiar si nefiinta.

Semnul crucii facut cu mana este folosit de crestin-ortodocsi, romano-catolici, greco-catolici, ortodocsii orientali, membrii unor majore ramuri ale luteranismului, unii anglicani si multi alti crestini din lume.

Sarbatoarea Crucii este un important eveniment crestin. Una din cele 12 mari sabatori ale ortodoximului rasaritean, Inaltarea Crucii de pe 14 septembrie comemoreaza consacrarea bazilicii ridicate pe locul unde a fost gasita crucea lui Iisus Hristos, in anul 326, de catre Sfanta Elena, mama Sfantului Constantin cel Mare. Biserica catolica celebreaza acest eveniment in aceeasi zi si sub aceeasi denumire desi, in engleza, sarbatoarea este  numita "Triumful Crucii."

Conducatorii bisericilor ortodox-crestine, romano-catolice si anglicane aseaza o cruce [+] deasupra numelui lor inainte de a semna un document. De asemeni, o cruce latina [†] este amplasata uneori inaintea numelui unui crestin decedat in rubricile de anunturi mortuare ale ziarelor.


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei:

Crucea pe care a fost rastignit Iisus Cristos – Istorie si legenda

Fiecare om isi poarta propria-i cruce | O poveste cu talc

Inaltarea Sfintei Cruci | Ziua Crucii
Crucea - Simbol si semnificatie Crucea - Simbol si semnificatie Reviewed by Diana Popescu on septembrie 14, 2013 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.